Minna Kauppi haluaa kruunua uralleen Vuokatin kotikisoista

Minna Kaupin katse on jo tiukasti suunnattu Vuokatin kotikisoihin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Minna Kaupin katse on jo tiukasti suunnattu Vuokatin kotikisoihin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hevoskuuri laittoi suunnistuksen moninkertaisen maailmanmestarin Minna Kaupin piinapenkkiin ja esitti tukun tiukkoja kysymyksiä. Seuraavasta selviää, kuinka suomalaisen suunnistuksen viime vuosien johtotähti niistä oikein selviytyi.

{akeebasubs *} Yhdeksänkertaisen maailmanmestarin Asikkalan Raikkaan Minna Kaupin valmistautuminen Vuokatin MM-kotikisoihin on toistaiseksi sujunut erinomaisesti ja Kauppi on ollut heti alkukaudesta erinomaisessa kunnossa. Otetaanpa selvää kuinka Kauppi selvisi Hevoskuurin piinapenkistä ja tukusta tiukkoja kysymyksiä.

Otit vakuuttavan voiton Huippuliigakauden avauksessa Espoossa ja myös Espanjan leirikisoista on vahvoja suorituksia takana. Toisin kun parina aikaisempana vuotena, nyt olet tainnut saada olla talven aika hyvin terveenä ja harjoittelu on sujunut hyvin, vai kuinka itse koet tilanteesi tällä hetkellä?

– Treenit on kyllä sujuneet tosi hyvin. Tammikuun Uuden-Seelannin reissu meni sairastellessa, mutta muuten homma on pelannut hyvin, eikä takapakkeja ole tullut jalkojen tai tautien suhteen ollenkaan.

Minkälaiseen harjoitteluun olet panostanut talven aikana ja onko tullut mitään isompia muutoksia?

– Olen juossut tänä vuonna enemmän kuin koskaan ja määrää on silti tullut vähintään yhtä paljon. Kun treenasi koko talven ulkomailla hyvissä olosuhteissa ja niin, että aina sai lihashuoltoa, kun sitä tarvitsi, hommat vaan meni käsikirjoituksen mukaan, kerrankin.

Nuo hyvin menneet kisat varmasti nostavat itseluottamusta entisestään ja kertovat, että homma toimii ja juna etenee vakaasti kohti Vuokattia?

– Totta kai tuntuu hyvältä, kun aika harvoin olen saanut näin hyvän ja ehjän harjoituskauden ja vaikka olen treenannut koko ajan edelleenkin hyvin ja kovaa, niin silti perussuoritustaso on tosi hyvä. Silti pitäisi aina muistaa levätäkin tarpeeksi, eikä vaan ahnehtia kohti Vuokattia kullan kiilto silmissä. Toisaalta, kun treenit ovat menneet hyvin, pienet lepojaksotkin on helpompi ottaa.

Vuokatin MM-kotikisat tulevat varmaankin olemaan sinulle jonkinlainen uran huipennus, johon olet jo pitkään tähdännyt. Millaisin odotuksin odotat kotikisoja, kun aikaa kisoihin on enää muutama kuukausi? Kotikisat saavat varmaan kokeneemmankin urheilijan syttymään, eikö totta?

– Vuokatin kisat on mun uran ehkä tärkeimmät MM-kisat ja niissä haluan olla hyvä, parempi ja paras. Muuten en halua ruveta tekemään mitään erityissuperhyper valmistautumisia kisojen suhteen, vaan yritän vetää hommat niin kuin yleensäkin. Parempi, että en esimerkiksi vielä tässä vaiheessa liikoja katsele vanhoja kisakarttoja, koska en sitä yleensäkään ole tehnyt. Kun Vuokatin seudullakin alkaa lumet sulamaan, niin sitten tietysti innolla ja isolla kädellä tyyppimaastoihin treenaamaan, sitä ennen haen normitatsia suomalaiseen metsään sieltä, missä parhaiten pääsen kuivalle maalle.

Entä olitko jo Tampereella 2001 paikanpäällä katsomassa edellisiä kotikisoja ja millaiset muistot niistä on jäänyt?

– Tampereella olin katsomassa osan kisoista, mutta sairastuin ja jouduin ihan sairaalaan asti. Sieltä sitten jännitin kovasti kuumeessa kisoja telkkarista. Oli sekin ihan erityinen kokemus.

Moninkertaisella maailmanmestarilla ei varmaankaan ole muita tavoitteita kuin MM-kullat ja maailmanmestaruudet Vuokatissa. Oletko asettanut itsellesi jotain mitalitavoitteita kisoissa ja mitkä ovat ne mielimatkasi kisoissa?

– Pitkä matka on hotsittanut jostain syystä reenatessa talven aikana eniten, mutta keskari on tietysti mulle aina ollut se vahvin matka. Ne siis ekana mielessä ja tietysti viesti. Sprintin osalta on vielä ovet auki, koska ohjelma on niin tiukka, etten halua ahnehtimalla tyriä tärkeämpiä matkoja. Sprintissä mun voittomahdollisuudet ovat kuitenkin pienimmät.

MinnaKauppi mmkulta2012 sslMinna Kauppi juhli viime kesänä keskimatkan maailmanmestaruutta Sveitsin MM-kisoissa. Kuva: Suomen SuunnistusliittoViestikullan voittaminen ankkurina kotiyleisön edessä houkuttaa varmasti myös kovasti?

– Kotikisoissa viestikulta olisi tietysti jotain erityistä ja tietysti kultakamppailuun lähdetään mukaan aina. Ja kyllähän se jonkunlainen unelma olis ankkuroida kotiareenalla voittoon. :)

Entä mitä menestyminen Vuokatissa vaatii eri matkoilla, sprintti, keskimatka ja pitkä?

– Eri matkoilla on tänä vuonna ehkä normaalia erityisemmät haasteet. Keskarin ja viestin maasto Vuokatin vaara on tosi rankkaa ja taidollisesti vaativaa suunnistusta. Pohja on pehmeä ja nousua on paljon. Pitkällä matkalla taas painellaan täysiä pitkin mäntykankaita ja suunnistuksessa on tärkeintä edetä mahdollisimman suoraviivaisesti muutamia reitinvalintoja lukuun ottamatta. Pitkällä matkalla täytyy tossun kulkea, se on varmaa, mutta keskimatkalla taas pärjää luultavasti paremmin perinteisempi metsäjyrä, joka löytää liput vaikeistakin paikoista sujuvasti.

– Sprintti taas on luultavasti kohtalaisen perinteistä suomalaista korttelia, jota on melko varmasti höystetty keinotekoisesti rakennetuilla aidoilla tai muilla elementeillä, jotka voi tuoda tosi isojakin haasteita reitinvalinnan tekoon. Vauhdikas se tulee joka tapauksessa olemaan, mutta sprintissä sujuvuus tulee olemaan kaiken A ja O.

Millaisiin asioihin ja juttuihin tulet vielä keskittymään ennen kisoja?

– Periaatteessa treenaan kevään vielä pitkälti kovaa ja paljon ja yritän saada suunnistuksen mahdollisimman sujuvaksi. Tyyppimaastoissa käyn varmasti leirillä ja haen sitä kautta isoa itseluottamusta. jonkun verran toki mietin varmasti kovissa reeneissä mielikuvissa MM-kisoja, mutta loppujen lopuksi omalla kohdalla on aina ollut tärkeintä saada hyviä treenejä ja kisoja tarpeeksi ja levätä niin, että päässä riittää virtaa sitten tärkeimmissä skaboissa.

Ja suoritusvarmuus sinulla on tainnut vain parantua kokemuksen myötä ja nuoruusvuosien pummia taitaa tulla entistä harvemmin?

– Niin kai. Tuleehan sitä vielä välillä pummailtua, mutta yleensä silloin, kun on paikka ja asiat kunnossa, pystyn kyllä tekemään hyvät suoritukset.

Mitkä ovat sinulle tärkeitä kisoja ennen MM-kisoja, joissa haluat onnistua ja tehdä vahvoja suorituksia?

– Nothing else matters. Katsastukset tyyppimaastoissa tulevat varmasti olemaan viimeinen voitelu ennen MM-kisoja, mutta muuten kalenterissa ei käytännössä ole yhtään tosi tärkeää kisaa ennen Vuokattia.

Entä mikä on sinulle paras tapa latautua arvokisoihin? Ja kuinka uskot, että selviät kotiyleisön ja kisojen mukanaan tuomista kovista menestyspaineista, jotka tulevat kohdistumaan pääasiassa juuri sinuun?

– Onneksi on tullut jo treenattua paineen sietoa monessakin mielessä, joten uskoisin kyllä selviäväni tästäkin setistä. Tarkoituksella olen ainakin jättänyt liiat ylimääräiset jutut tältä kesältä pois ja keskityn rauhassa siihen, mikä mulle sopii parhaiten. Mitään erityistä latausta ei tarvita, vaan ennemminkin pitää hoitaa hommat niin hyvään kuosiin, että voi edes hiukan kokea nauttivansa kotiyleisöstä tiukan raadannan keskellä.

Entäs sitten urasi jatko? Osaatko jo sanoa tässä vaiheessa, että kuinka urasi tulee jatkumaan Vuokatin kisojen jälkeen? Tulemmeko vielä pitkään nauttimaan Minna Kaupin mainioista juoksuista arvokisoissa tulevissakin arvokisoissa?

– Luultavasti jatkan vielä muutaman vuoden. Kiva työpaikka ja motivaatio on kohdillaan, niin mikäs tässä suunnistellessa. Toki jonkun verran pitää omassa päässä suunnitella jo tulevaakin, mutta siitä en oikein tiedä tarkalleen itsekään mitään. Kristallipalloa, kun ei kaapista löydy.

Loppuun vielä, osaatko itse arvioida, että mikä tekee sinusta tällä hetkellä sen pikkuisen verran paremman suunnistajan kuin muut suomalaisnaiset? Mitkä ovat ne ominaisuudet, jotka ovat tehneet sinusta voittajan?

– Kai se on ainakin faktaa, että mulla on kovempi fyysinen suorituskyky kuin muilla ja uskon, että mulla on myös kovempi itseluottamus. Aina en tee asioita edes yhtä pieteetillä kuin muut, mutta mä olenkin löytänyt oman tavan nauttia urheilusta ja mä uskon, että sitä kautta musta on myös tullut voittaja. Onhan se voitontahto myös tyyppikysymys. Harvoin nuorempanakaan kumartelin ketään tai mitään.

Entä millaisia vinkkejä antaisit niille nuorille suunnistajatytöille, jotka haluavat olla uusia "minnakauppeja"?

– Vedelkää monipuolisesti, hymyssä suin, mutta olkaa ahkeria ja tehkää töitä. Se nimittäin palkitaan ihan varmasti jollain tavalla. Vaikka kaikista ei tulekaan maailman mestareita, niin en ole vielä koskaan kuullut ketään, joka olisi harmitellut satsaustaan urheilu-uraan. Ne, jotka ovat satsauksen jättäneet, ovat sitä vastoin monesti asiaa harmitelleet.

Hevoskuuri toivottaa Minnalle onnea uran tärkeimpiin arvokisoihin!

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}