Miriam Gössner luottaa nyt itseensä

Miriam Gössneristä on kasvanut voittaja. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Miriam Gössneristä on kasvanut voittaja. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Saksan Miriam Gössner on tiedetty lahjakkaaksi ampumahiihtäjäksi jo vuosia, mutta tänä vuonna hiihtotykistä kasvoi maailmancupissa voittaja. Ohilaukauksia tulee edelleen useita, mutta vauhti ladulla riittää yleensä pitämään sijoitukset korkealla. Kolme maailmancupin voittoakin on tällä kaudella jo tullut.

 

{akeebasubs *}Mikä on tällä kaudella loksahtanut kohdalleen?

– Uskon taas itseeni. Voitto Pokljukassa oli avainasemassa. Se auttaa, kun asiat eivät suju hyvin, koska nyt tiedän ehdottomasti pystyväni siihen, Gössner sanoi Hevoskuuri.fi:lle.

Gössner on valmentajansa Bernhard Kröllin mukaan sisäistänyt erityisesti viime kuukausina sen, että kaikki ei ampumahiihdossa tule itsestään ja on harjoiteltava ahkerasti.

– Miriam on synnynnäisesti lahjakas. Ennen kaikkea hiihdossa, mutta myös ammunnassa hänellä on kaikki ne ominaisuudet, jotka ovat välttämättömiä maailman huipputasolla. Ihmeitä esiintyy ampumahiihdossa harvoin, lahjakkaillakaan, Kröll sanoo.

Hän ei osaa kuvata numeroin, kuinka iso osa menestyksestä toistaiseksi on ollut lahjakkuuden, kuinka iso osa kovan työn ansiota. Gössnerin hiihtovauhtia on aiemmin nähty menestyksekkäästi maastohiihdossakin, hän on viestissä MM- ja olympiahopeamitalisti.

– Hänellä on uskomaton kone, lisäksi hän on ladulla sinnikäs – puree hammasta eikä koskaan luovuta. Ampumapaikalla hän varmasti vielä silloin tällöin ajattelee liikaa, eikä osaa toteuttaa kilpailuissa sitä mikä harjoituksissa sujuu ongelmitta, Kröll miettii.

Gössneristä on paljon iloa Saksan maajoukkueelle muutenkin. Kröll kuvaa häntä ihmiseksi, jonka huoleton iloisuus tarttuu koko joukkueeseen.

– Ennen kaikkea viesteissä lisäksi hänen taistelutahdostaan on myös paljon iloa. Tylsää hänen kanssaan ei koskaan ole. Urheilijana hän on kehittynyt ammattimaisemmaksi.

Gössner rakastaa kaikenlaista harjoittelua: mieluisia ovat niin tehotreenit kuin pitkät lenkitkin. Syksyisin harjoitustunteja tulee 20–25 tuntia viikossa, sunnuntai on aina vapaa. Lisäksi tulevat voima-, koordinaatio- ja ampumaharjoitukset.

– Tylsää minulla ei missään nimessä ole, Gössner sanoo harjoittelun monipuolisuudesta.

Goessner012013cm020Miriam Gössner vauhdissa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Pyöräily on iso osa hänen harjoitteluaan.

– Eniten rakastan maastopyöräilyä. Mitä vaativampia reitit ovat, sitä enemmän niistä pidän. Tietysti pitää olla varovainenkin, ettei tule kolhuja. Silloin sillä olisi pikemminkin kielteisiä vaikutuksia, Gössner tietää.

Gössnerin, 22, uralla ensimmäinen isompi notkahdus oli viime kausi. Ongelmat alkoivat jo kesällä, kun hän joutui leikkaukseen suolistotukoksen vuoksi. Talvesta tuli edellisiin verrattuna vaisu.

– Se kausi ei todellakaan mennyt niin kuin olin ajatellut. Siihen oli useita syitä, jotka yhdessä analysoimme ja muutimme asioita mahdollisemman paljon. Sairastuminen oli luonnollisesti suurin syy kurjuuteen. Kesällä kyllä pääsin parin viikon tauon jälkeen suhteellisen nopeasti normaaliin harjoitteluun kiinni, Gössner kertaa.

Gössner on urheilijana vielä siinä vaiheessa, että hän voi kasvattaa vielä myös harjoitusmääriä.

– Viime harjoituskaudella tärkein tavoitteeni olikin olla terve! Kaikki muu tuli sen jälkeen enemmän tai vähemmän luonnostaan, hän sanoo kokemuksensa jälkeen.

Pian ampumahiihdon MM-kisoissa Nove Mestossa nähdään, miten nuoren saksalaistoivon käy!

-Heidi Lehikoinen{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}