Oikea pyöräilyasu tekee pyöräilystä nautinnollisempaa

Tommi Martikainen esittelee erlaisia pyöräilykypäriä. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Tommi Martikainen esittelee erlaisia pyöräilykypäriä. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kestävyysurheilu.fi on jo antanut ohjeita niin maantie-, maasto- kuin triathlonpyörän valintaankin. Tällä kertaa on vuorossa muut pyöräilyssä tarvittavat varusteet, joihin vinkkejä antavat pyöräilevät urheilukaupan ammattilaiset Terhi ja Tommi Martikainen.

{akeebasubs *}
Aloitetaanpa ensin pyöräilyvarusteista ja mennään sitten lopuksi pyöräilyasun valintaan. Pitkillä pyörälenkeillä tarvitaan myös korjausvälineitä, mikäli tulee rengasrikko tai vastaava.

– Mikäli pyöränkumi puhkeaa, niin jokaisella aktiivipyöräilijällä tulisi olla mukanaan peruskorjauspakkaus, johon kuuluu joko pumppu tai patruuna, eli joku jolla saa ilmaa, vararengas, ketjunkatkaisija ja monitoimityökalu. Nämä ovat yleisimmät välineet, jotka saa kätevästi satulalaukkuun pakattua ja joilla selviää kotiin, Tampereella Intersport Koskikeskuksessa työskentelevä Tommi Martikainen sanoo.

– Nämä ovat ne yleisimmin tarvittavat välineet, kun kaikkia korjausvälineitä ei voi kantaa mukanaan, Martikainen jatkaa.

PyorailykorjausvalineetNäillä perusvälineillä pärjää jo pyörälenkillä pitkälle ja pääsee yleensä takaisin kotiin haaverin sattuessa. Kuva: Kestävyysurheilu.fiMaantiepyörässä satulan pitää olla aika kova ja siksi se vaatii pyöräilyasussa paksumman säämiskän, jotta ajaminen olisi mukavampaa.

– Vastoin kuin moni luulee, että pehmeä satula olisi parempi, niin itse asiassa kovempi satula on parempi, sillä silloin ollaan kunnolla istuinluiden päällä, kun taas pehmeämmässä satulassa uppoaa liikaa satulaan, josta taas seuraa ongelmia, Tommi Martikainen kertoo syitä kovahkolle maantiesatulalle.

Tommi Martikaisen mukaan pyöräilykengät tulee taas valita käyttötarkoituksen mukaan.

– Työmatkakengillä voi kävellä, sillä ne eivät ole liian jäykät ja ne ovat tarkoitettu rauhallisempaan ajoon ja niissä on nauhoitus. Maastokengät on kolmella tarralla kiinni ja ne istuu paremmin jalkaan ja ovat jäykemmät. Maatiekengissä ei ole kävelypohjaa ja niillä ei voi kävellä ja ne ovat selvästi kaikkein jäykimmät ja kiristysräikällä kiristettävä. Mitä parempi maantiekenkä, sitä kevyempi ja jäykempi se on ja huippukengissä on myös hiilikuitupohjat.

PyorailykengatpohjatVasemmalla ns. työmatkakenkä, keskellä maastopyöräkenkä ja oikealla maantiekenkien pohja. Kuva: Kestävyysurheilu.fiMartikaisen mukaan myös harrastajapyöräilijä voi käyttää kunnon kilpakenkiä.

– Ei sille mitään estettä ja myös harrastelija voi aivan hyvin käyttää huippukenkiä, kun niiden hinnatkin ovat kohtuulliset. Hyvän kengän saa jo alle sadalla eurolla, eikä ne kalleimmat mallit nouse siitä liian korkealle.

Kypärä kannattaa vaihtaa riittävän usein

Pyöräilykypärästä Tommi Martikainen sanoo seuraavaa.

– Kypärän tulee tuntua hyvältä päähän ja istua hyvin, ja maantielle lisäksi ilmastoitu kypärä. Maastokypärissä on usein lippa, jotta se suojaisi hiukan kasvoja. Huippumaantiepyörissä on myös haettu virtaviivaisuutta ja niissä on esimerkiksi vähemmän tuuletusaukkoja, jotta olisi vähemmän ilmanvastusta.

PyorailykyparatVasemmalla maastokypärä ja oikealla maantiekypärä. Kuva: Kestävyysurheilu.fiMartikaisen mukaan sitä aivan halvinta kypärää ei kannata ostaa, sillä kyseessä on kuitenkin kunkin pyöräilijän oman pään suojaaminen. Tämän takia kypärää kannattaa myös vaihtaa riittävän usein.

– Sitä halvinta mallia ei kannata ostaa, koska peruskypärätkään eivät ole hirveän kalliita ja kunnon kypärät ovat nykyään inmold-malleja eli niissä kuori ja suojaava osa ovat samaa rakennetta eli ne ovat kevyempiä ja kestävämpiä. Sitä ei koskaan tiedä, jos auto tulee tiellä kylkeen, niin silloin on parempi olla hyvä kypärä.

– Kypärän suhteen on myös se olennaista, että jos sen kanssa kerran kaatuu, niin kypärä menee vaihtoon ihan varmuuden vuoksi. Tai jos se jopa tippuu kovalle alustalle korkealta, niin myös silloin se kannattaa vaihtaa. Ja kypärä kannattaa myös vaihtaa parin vuoden välein, sillä kypärän suhteen ei kannata ottaa turhia riskejä, itsekin ammattilaispyöräilijänä aikanaan polkenut Tommi Martikainen sanoo.

Muita varusteita Tommi Martikainen suosittelee hankittavaksi perinteisen juomapullon runkoon sekä kellon, jotta voi soittaa kelloa muille kulkijoille esimerkiksi pyörätiellä. Ja renkaiden kuntokin on syytä säännöllisesti tarkistaa esimerkiksi pyörän pesun yhteydessä. Pyöräilylasien on taas oltava riittävän isot, jottei tuuli pääse kiertämään ja pyörimään lasien alta.

– Mitään minilaseja ei kannata hankkia, sillä jos tuuli pääsee kiertämään lasien alta, niin silloin on silmät vedessä, Tommi Martikainen vinkkaa.

Pyöräilyhousut kannattaa hankkia ensimmäiseksi

Pyöräilyasujen suhteen Kestävyysurheilu.fi kääntyy Terhi Martikaisen puoleen, joka suosittelee ensimmäisenä ostamaan oikeat pyöräilyhousut.

– Varsinkin pyöräilyhousut on hirmu kiva olla. Kova maantiesatula vaatii pehmustetut housut ja paksumman säämiskän. Lisäksi säämiskät ovat saumattomat ja oikeasti muotoillut, joka estää hiertymien tulon, Terhi Martikainen sanoo ja muistuttaa vielä ettei saa laittaa alushousuja pyöräilyhousujen alle.

– Siinä menee koko idea pois, jos ostaa hyvää pyöräilyhousut ja laittaa sitten alushousut alle. Siinä tulee taas saumoja ja voi tulla niitä hiertymiä. Tämä on yllättävän yleinen harhaluulo, että alushousut voi laittaa alle. Hyvissä asuissa on usein myös antibakteerinen käsittely eli senkään takia alushousuja ei tarvitse laittaa.

TerhiMartikainen pyorailysaamiskaTerhi Martikainen esittelee pyöräilyhousujen säämiskää. Kuva: Kestävyysurheilu.fiPyöräilyhousuja löytyy sekä henkseleillä että ilman henkseleitä.

– Kilpapyöräilijät käyttävät ainoastaan housuja, joissa on henkselit, koska ne pysyvät huomattavasti paremmin päällä ja ylhäällä. Ja kalleimmat mallit ovatkin juuri henkselillisiä housuja. Mutta kyllä tavalliset harrastelijat voivat käyttää ilman henkseleitä olevia housuja, jos ne tuntuvat mukavimmilta ja vierastaa alkuun henkseleitä ja naisille ne voivat olla hieman epäkäytännöllisetkin ja heille löytyykin omia erikoishousuja.

Pyöräilyhousujen tulee olla napakka päälle.

– Se on jopa tärkeämpää kuin juoksutrikoiden suhteen. Jos se on liian iso, niin säämiskä jää roikkumaan. Kun asu istuu hyvin, niin se vähentää hiertymien määrää, Terhi Martikainen sanoo ja lisää että, asuja löytyy myös eri lämpöisiä hieman kylmemmillekin keleille.

Vedenpitävyys ei pyöräilyasussa ole tärkeää, vaikka Suomen sateisille keleille joku niitä voisi kaipaillakin.

– Kunnon pyöräilyasuja ei käytännössä löydy vedenpitävinä. Vedenpitävät asut ovat kankeita materiaaleja ja tuulipukumaisia ja niissä on lepattavia lahkeita. Ne voivat sopia hyvin työmatkapyöräilyyn, mutta ei varsinaiseen pyöräilyharjoitteluun ja pyörälenkille, koska ne ovat myös kankeita ja sitä liikkuvuutta ei löydy matalaan ajoasentoon, Terhi Martikainen sanoo.

Myös pyöräilypaidan tulee olla kapeaa ja istuvaa mallia.

– Mitä vauhdikkaampaa ajoon paita tulee, niin sitä kapeamman paidan tulee olla, eikä se saa lepattaa tuulessa. Se on ärsyttävää, jos sellainen pussimainen paita lepattaa tuulessa. Se vaan hidastaa menoa ja pitää ääntä ja vaikka mitä, kun taas paidassa kuten housuissa lahkeissa, on silikonipinta, joka ottaa paremmin kiinni.

PyorailypaitaOikea pyöräilypaita soveltuu parhaiten pyörälenkille. Kuva: Kestävyysurheilu.fi– Joissain paidoissa on kokopitkät vetoketjut ja joissa on puolikkaat vetskarit ja kummatkin käyvät ihan yhtä hyvin, eikä sen suhteen ole niin väliä. Silloin jos lyhythihainen paita ja ajatuksena, että voi laittaa päälle takin, niin silloin lyhyempi vetoketju on miellyttävämpi, ettei vatsan kohdalla ole montaa vetoketjua päällekkäin, Terhi Martikainen sanoo vielä pyöräilypaitojen vetoketjuista.

Pyöräilypaidoista löytyy myös käytännölliset taskut.

– Niissä on usein 2-3 selkätaskua, joissain saattaa olla pieni vetskaritasku, mutta aika hyvin pysyy myös noissa tavallisissa taskuissa avaimet ja kännykät. Ja niihin voi pakata hyvin myös lahkeita ja hihoja tai ohuen takin, jossa on oma pikkupussinsa, Terhi Martikainen luettelee pyöräilypaidan taskujen hyötyjä ja jatkaa, että pyöräilyssä käytettyjä irtohihoja voi aivan hyvin käyttää myös juoksuun.
TerhiMartikainen pyorailytakkiTerhi Martikainen esittelee huonommille keleille ohutta takkia, jossa on oma säilytyspussinsa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi
- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}