Oona Kettunen on ollut pettynyt hiihtovauhtiinsa

Oona Kettunen sijoittui Hakunilan SM-hiihtojen kylmissä olosuhteissa käydyllä perinteisen 10 kilometrillä 48:nneksi, eikä Kettunen ole ollut tyytyväinen hiihtovauhtiinsa. Kuva: Aapo Laiho

Oona Kettunen sijoittui Hakunilan SM-hiihtojen kylmissä olosuhteissa käydyllä perinteisen 10 kilometrillä 48:nneksi, eikä Kettunen ole ollut tyytyväinen hiihtovauhtiinsa. Kuva: Aapo Laiho

Estejuoksija Oona Kettunen nähdään usein myös ladulla talvisin, sekä harjoittelemassa että kilpailemassa. Huono alkutalvi aiheutti kuitenkin sen, ettei Kettunen päässyt hiihtämään niin paljon kuin olisi halunnut. Siksi tavoitteena olleet nuorten MM-hiihdot Val di Fiemmessä jäivät Kettuselta kokematta, mikä jäi harmittamaan kunnianhimoista nuorta urheilijaa.

{akeebasubs *}

Viimeksi olimme yhteydessä joulukuun puolivälissä, kun olit palannut korkeanpaikan leiriltä ja EM-maastoista. Miten harjoittelusi on sen jälkeen sujunut? Hiihtokelit ovat olleet aina näihin viime päiviin saakka varsin huonot. Onko siis harjoittelusi ollut pääasiassa juoksua?

– Alkutalvi on mennyt harjoittelun merkeissä ilman sen suurempia panostuksia harjoitusmielessä käytyihin kilpailuihin. Vaikka luonnonlunta ei olekaan, olen silloin tällöin päässyt tykkiladuille hiihtämään. Tietysti lumettomuus hankaloittaa hiihtoharjoittelua ja siksi sitä onkin kertynyt vähemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Tällä hetkellä pääsen kohtuullisen hyvin hiihtämään Laajavuoren tykkilumiladulla sekä melkein kotipihalta järvenjäälle luistelusuksilla. Viime ja tämän viikon aikana olenkin käynyt paria päivää lukuun ottamatta lähes joka päivä hiihtämässä.

Hakunilan SM-hiihdoissa valittelit kisan jälkeen, että hiihto ei vaan oikein ole sujunut. Osaatko sanoa syyn tähän ja miten sinun hiihtokisasi ovat sitten menneet?

– Hiihtokisat ovat olleet kauden aikana varsin takkuisia. Jostain syystä kilpailuissa ei vain kulje ja olen hirveästi kilpakumppaneita jäljessä heti ensimmäistä väliaikaa myöten. En oikein keksi muutakaan selitystä kuin liian vähäiset hiihtokilometrit ja sitä kautta keskeneräinen hiihtotekniikka sekä lajinomaiset voimatasot, sillä juoksuharjoitukset ovat kuitenkin kulkeneet kohtalaisen hyvin.

Parhaillaan on hiihdetty nuorten MM-hiihtoja Italiassa. Kuinka tosissasi noihin kilpailuihin tähtäsit ja kuinka paljon harmittaa, ettet ole siellä mukana?

– Tietysti harmittaa, etten kyennyt nuorten MM-katsastuksissa sellaisiin suorituksiin, että kilpailuihin olisi ollut asiaa. Halusin kilpailuihin tosissaan, mutta parin viikon satunnainen hiihtoharjoittelu EM-maastojen jälkeen ei vain ollut tarpeeksi hiihtokunnon esiin kaivamiseksi. Muut tytöt harjoittelivat pohjoisen lumilla ja ovat panostaneet kilpailuihin koko vuoden, joten siinä mielessä on oikeutettua, että he myös tulivat valituiksi.

Mitenkä sinun talvesi nyt jatkuu? Aiotko osallistua vielä kuinka paljon hiihtokisoihin vai keskitytkö nyt hallikisoihin ja enemmän juoksuun? Aiotko juosta jotain hallikisoja?

– Kausi jatkuu edelleen harjoittelun ehdoilla kohti kesää, mutta kuten olen jo monesti sanonut, koen kilpailut itselleni kaikkein kehittävimpinä harjoituksina. Siksi kisaankin lähes jokaisena viikonloppuna. Pääasiassa kilpailut mennään sukset jalassa, mutta ajatuksena on kilpailla myös SM-halleissa. Nuorten halleihin osallistuminen on tosin vielä epäselvää, sillä samana viikonloppuna käydään myös nuorten SM-hiihdot. Aiempina vuosina olen välttynyt ikäviltä päällekkäisyyksiltä, joten nyt harmittaa, etten pääse osallistumaan molempiin kilpailuihin!

Miten sinun harjoittelusi tästä eteenpäin maaliskuulle etenee?

– Harjoittelu jatkuu juoksu-hiihtoyhdistelmänä näillä näkymin Jyväskylän aikuisten SM-hiihtoihin eli 23.3. saakka. Tämän jälkeen alan siirtyä juoksuvoittoisempaan harjoitteluun ja huhtikuun alussa lähden pariksi viikoksi Portugaliin leireilemään.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}