Painonhallinta - osa 1/2

Kuvituskuva: Kuva: Hemmersbach/NordicFocus

Kuvituskuva: Kuva: Hemmersbach/NordicFocus

Urheilussa ollaan monesti huolissaan saavatko urheilijat riittävästi energiaa kovan harjoittelun ohella. Energiaa tarvitaan, jotta jaksetaan harjoitella ja että harjoittelusta vielä palaudutaan. Alhainen kehonpaino on kuitenkin yksi merkittävä tekijä pyrittäessä huipputuloksiin.

Valtaosa urheilijoista käyttää aikaa harjoitteluun, rahaa välineisiin, leireihin sekä ravintolisiin ja siitä huolimatta kantavat urheilusuorituksen aikana usean kilon lisäpainoja rasvan sekä myös lihasmassan muodossa. Painon merkitys kestävyysurheilijan suorituskykyyn on tabu, josta ei uskalleta puhua.

 {akeebasubs *}Painonpudotuksessa on hyvä käyttää apuna ammattilaista, jonka kanssa käydään läpi erilaiset vaihtoehdot. Painonpudotuksen tai tarkemmin sanottuna painohallinnan lähtökohtana tulee olla pysyvät elämäntapamuutokset. Kaiken kieltävä linja ei usein toimi ja monesti erilaiset olosuhteet maailmalla pakottavat urheilijat tekemään ruokavaliossaan kompromisseja.

Jos ylipaino on oikeasti urheilijan menestykselle iso ongelma, voi alkuvaiheessa ammattilaisen kanssa suoritetut radikaalitkin toimenpiteet painon alas saamiseksi olla paikallaan. Urheilijan vuoden sisällä tapahtuva painon vaihtelu voi hyvinkin olla 2 – 6kg ja siihen vaikuttavat urheilijan rasvaton paino sekä sukupuoli.

Naiset eivät voi miesten tavoin antaa painon nousta, koska naisten kohdalla painon pudottaminen on käytännössä monesti hankalampaa. Monesti asiantuntijat vetoavat inhimillisyyteen, mutta se on vain tekosyy puuttua siihen tosi asiaan, että lihava urheilija ei koskaan kestävyyslajissa saavuta nykypäivänä maailman terävintä huippua.

Yleisesti sopiva painopudotus tahti on 500-1000g / viikko. Usein urheilijan kohdalla puhutaan 2- 4kg painopudotuksesta, joka siis näin ollen saavutetaan 2 – 8 viikon aikana. Pidempään painoa ei missään nimessä kannata pudottaa, koska saman aikaisesti kun energiansaantia hieman joudutaan rajoittamaan, niin tuottavan harjoittelun toteuttaminen on haasteellista.

Huippu-urheilussa pieniä painon viilauksia voidaan toteuttaa tekemällä mm. aamuisin aamulenkkejä, jotka tehdään ennen aamupalaa. Tällaiset harjoitukset voivat sisältää myös lyhyitä, suhteellisen tehokkaita intervalleja, joiden avulla saadaan kasvuhormonin eritykseen nousu. Kasvuhormoni vaikuttaa tehokkaasti rasvan määrän vähenemiseen.

Korkealla harjoittelemisen yksi keskeinen seikka, mikä monesti unohtuu on se, että pitkäaikaisvaikutuksena tulee kehon painoon muutoksia. Usein nämä muutokset ovat urheilun kannalta myönteisiä, eli paino putoaa. Toki on selvää, että painopudotukseen korkealla liittyy riskejä sekä osa painonlaskusta on aina nestettä, jonka eritys korkealla lisääntyy.

Monet huippupyöräilijät ja juoksijat käyttävät korkeanpaikan harjoittelua hyvinkin runsaasti nimenomaan kehonpainon alhaalla pitämiseksi. 4-6 viikon korkeanpaikan harjoittelu saattaa pienentää lihasten poikkipinta-alaa jopa yli 10%. Tästä on kestävyysurheilijalle merkittävä hyöty, jos samaan aikaan rasvamassa vähenee ja voimatasot eivät putoa liikaa.

-Antti Hagqvist & Heikki Haapamäki
Artikkelin on tuottanut Kankaanpään opisto

{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}