Perttu Hyvärinen pitää jalat maassa odotusten suhteen

Perttu Hyvärinen tavoittelee maltilla menestystä miesten sarjassa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Perttu Hyvärinen tavoittelee maltilla menestystä miesten sarjassa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Riistaveden Urheilijoiden 22-vuotias Perttu Hyvärinen pitää vielä jalat tiukasti maassa ensi talven odotusten suhteen. Sotshin olympialaisten sijaan hänen katseet on suunnattu tiukasti Val di Fiemmeen, jossa käydään sekä 23-vuotiaiden MM-kilpailut että talviuniversiadit. Pitkällä tähtäimellä Hyvärisen tavoitteena on päästä myös aikuisten arvokisoihin ja nähdä rajansa hiihtäjänä.

{akeebasubs *} Suomalaishiihtäjien harjoituskuulumisia käsittelevässä sarjassa vuorossa on siis Perttu Hyvärinen, joka on kotoisin Kuopion Riistavedeltä, mutta joka on opintojen perässä muuttanut Joensuuhun.

– Opiskelen toista vuotta metsätieteitä yliopistolla (Itä-Suomen yliopisto), mutta se on lähinnä harrastamista siinä hiihdon sivussa. Ja vuoden kahden sisällä olisi mahdollisesti tarkoitus ilmoittautua poissaolevaksi opiskelijaksi ja satsata täysillä hiihtoon. Hiihdon ehdoilla tässä on tarkoitus mennä tulevat vuodet ja katsoa kuinka korkealle yltää, opinnot ehtii saamaan sitten päätökseen hiihtouran jälkeenkin, juuri matkalta Kontiolahden ensilumen ladulle tavoitettu Perttu Hyvärinen kertoo alkuun tulevasta panostuksestaan hiihtoon.

Hyvärisen valmennuksesta vastaa kolmatta vuotta Mikko Virtanen Vuokatista ja Hyvärinen kehuu heidän välistä toimivaa valmennussuhdetta.

– Tosi hyvin on meidän valmennussuhde sujunut ja Mikko on tuonut joitain uusia asioita harjoitteluun. Tosin määräpainotteisesti mennään edelleen. Luotan Mikon osaamiseen todella paljon, Hyvärinen kehuu valmentajaansa.

– Se, ettei kehitystä ole tullut aivan toivotulla tavalla viimeisen parin vuoden aikana on johtunut terveydellisistä syistä ja terveyden kanssa on ollut ongelmia. Ensin sain rasitusastman armeijan aikana ja lisäksi akillesjänne on varsinkin kesällä haitannut juoksuharjoittelua, B-maajoukkueeseen kuuluva Hyvärinen lisää.

Harjoittelutunteja Hyvärisellä tulee reilut 700 tuntia vuodesta, josta suuri osa tulee kesällä.

– Kesällä minulla tulee paljon määrää ja silloin kertyy tunteja. Uotilan Jyrkiltä olen Vuokatissa saanut voimaharjoitteluun apuja ja kesällä tykkään myös juosta paljon. Tosin nyt on viime vuodet se akillesjänne vähän haitannut juoksemista. Muuten teen paljon sauvarinnettä paljon ja pitkistäkin lenkeistä tykkään, kasvattajaseuraansa Riistaveden Urheilijoita edelleen edustava Perttu Hyvärinen sanoo.

Hyvä kesä takana – Ramsaussa seinä vastaan

Perttu Hyvärinen kertoo hänen kesäharjoittelunsa olleen varsin onnistunut.

– Kesä sujui tosi hyvin harjoittelun suhteen. Alkukesästä olin Norjan Sognefjelletissä hiihtoleirillä ja tämän lisäksi päätin mennä Vuokattiin viideksi viikoksi harjoittelemaan ja Mikko pääsi silloin seuraamaan lähes jokaista harjoitusta.

Mutta syyskuussa Ramsaun leirillä iski ongelmat.

– Innostuin harjoittelemaan hieman liikaa ja en ollut riittävästi palautunut ennen syyskuun Ramsaun leiriä. Siitä tuli elämäni huonoin leiri tähän mennessä ja loppuleiri meni aika lailla kävellessä.

– Ramsaun jälkeen jouduin lepäämään kunnolla ja pikku hiljaa sitä on kroppa alkanut jälleen toipumaan. Nyt olen ilokseni huomannut, että intoa ja virtaa alkaa jälleen olla ja into harjoitteluun on tullut takaisin. Ramsaun jälkeen tuli mietittyä syntyjä syviä, mutta nyt tuntuu onneksi siltä, että voisi lähteä mieli virkeänä ja levänneenä uuteen kauteen, Hyvärinen kertoo syksyn vaikeuksistaan ja siitä kuinka into onneksi tuli levon kautta takaisin.

B-maajoukkueen lokakuinen Vuokatin leirikin Hyvärisellä ehti mennä pieleen.

– Olin Vuokatissa päivän leirillä, jonka jälkeen matkustin kotiin Riistavedelle maatilan töihin palautumaan.

Vaikkei Vuokatin leiristä tullutkaan mitään, niin Hyvärinen on päässyt hiihdon makuun toisella ensilumen ladulla, nimittäin Kontiolahdella, joka sijaitsee kivenheiton päässä Joensuusta.

– Olen käynyt hiihtämässä siellä 2-3 lenkkiä viikossa. Kelit eivät tosin ole olleet hirmu hyvät. Alussa latu oli tosi hyvässä kunnossa, mutta sitten on kelit lämmenneet ja on satanut vettä ja tällä viikolla oli myrskyäkin, Hyvärinen sanoo Kontiolahden olosuhteista.

Syksyn vaikeuksien johdosta Hyvärinen ei aloita kauttaan vielä Vuokatissa Suomen Cupin avauksessa, vaan viikkoa myöhemmin Oloksella.

– Lähden Olokselle B-maajoukkueleirille ja siellä olisi tarkoitus hiihtää varmaankin kaksi kilpailua eli sprintin olisin jättämässä pois, Hyvärinen sanoo kauden avauksestaan.

Val di Fiemme on kauden ykköspaikkakunta

Perttu Hyvärinen luonnehtii itseään monipuoliseksi normaalimatkojen hiihtäjäksi.

– Normaalimatkoilla minulle sopii kumpikin tyyli, sekä perinteinen että vapaa. Pursuitissa (yhdistelmähiihto) olenkin ollut tämän ansiosta hyvä, kun olen aika tasapainoinen molempien tyylien suhteen. Matkoista 10 ja 15 kilometriä ovat olleet lempimatkojani, Hyvärinen kertoo suosikkimatkoistaan.

Kuten kaikki varmasti tietävät, ensi talvena käydään Sotshin talviolympialaiset, ja ne ovat monen suomalaishiihtäjän tavoitteissa päällimmäisenä mielessä. Perttu Hyvärinen pitää kuitenkin jalat tiukasti maassa Sotshin odotusten suhteen, eikä hänen maailma tule kaatumaan siihen, vaikkei olympiapaikkaa vielä näihin kisoihin tulisikaan.

– Sotshi ei ole käynyt kauheasti mielessä, eikä se ole minun kauden ykköstavoitteeni. Silloin pitää hiihtää jo todella kovaa, mikäli niihin kisoihin mielii, Hyvärinen suhtautuu realistisesti olympiamahdollisuuksiinsa.

Perttu Hyvärinen pääsee ensi talvena viimeistä kertaa 23-vuotiaiden MM-kisoihin ja ne tulevat olemaan hänen kauden ykköstavoitteensa. MM-kilpailut käydään yhdessä nuorten MM-kisojen kanssa viime talven aikuisten MM-kilpailujen näyttämöllä Italian Val di Fiemmessä.

– Val di Fiemme tulee olemaan ensi talven ykköspaikkakuntani, sillä myös universiadit käydään siellä joulukuun puolivälissä, Hyvärinen sanoo kauden ykköstavoitteistaan.

– Kuntohuippu tullaan ajoittamaan Val di Fiemmeen MM-kisoihin.

Muita sopivia tavoitteita ovat Scandinavia-cupin osakilpailut sekä pääsy hiihtämään maailmancupia ainakin johonkin osakilpailuun.

– Scandinavia-cupissa on tavoitteena päästä useamman kerran kymppisakkiin ja tavoitella oikeasti hyvää hiihtoa. Maailmancupin osakilpailut kiinnostavat ilman muuta ja Rukalla ja Lahdessa olisi hienoa päästä hiihtämään. Mutta minusta Rukalle pääsystä tehdään aivan liian iso numero, ainakin omalta kohdaltani. se mitä tammikuussa tapahtuu, on paljon tärkeämpää ja maailmancupiin pääseminen on vain plussaa, Hyvärinen tuumii muista kauden tavoitteistaan.

Sotshin sijaan Hyvärinen puhuukin jo seuraavista olympialaisista.

– Vuoden 2018 olympialaiset ja vapaan 15 kilometriä voisi olla se minun suuri maalini tulevaisuudessa, Hyvärinen suunnittelee.

– Falunin MM-kisat 2015 olisi hieno tapahtuma ja kaikki puhuvat jo Lahden 2017 MM-kotikisoista, mutta en minä niitä kisoja rupea vielä liikaa ajattelemaan. Tokihan sinne olisi hienoa päästä ja iän puolestakin ne jo hyvin sopisivat, mutta ensin pitää saada rauhassa kehittyä, eikä niihin kisoihin voi pelkästään keskittyä, Hyvärinen ajattelee kaiken puolin maltillisesti ja oikealla asenteella tulevaisuuttaan hiihtäjänä.

PerttuHyvarinen301013 liberec hlPerttu Hyvärinen vauhdissa Liberecin 23-vuotiaiden MM-kisoissa viime talvena. Kuva: Heidi LehikoinenOtepää uran kohokohta toistaiseksi

Perttu Hyvärinen voitti kolme pronssimitalia nuorten MM-kisoissa 2011 Viron Otepäässä ja hän nostaa ne kilpailut ehdottomasti uran tähänastiseksi kohokohdakseen.

– Ne olivat kansainvälisestikin hyviä hiihtoja. Samalla ne kertoivat, että minulla on lahjoja ja mahdollisuuksia hiihdossa. Toinen tärkeä saavutus oli voitto Euroopan Nuorten Olympialaisissa, se kertoi minulle, että pystyn oikeasti voittamaan isoja kisoja, Hyvärinen muistelee uransa parhaita saavutuksia nuorten sarjassa.

Perttu Hyvärinen kuuluu tällä hetkellä B-maajoukkueeseen ja näkee, että Suomesta on nousemassa uusi hyvä sukupolvi haastamaan nykyisiä parhaita mieshiihtäjiämme.

– Yritetään pistää kapuloita rattaisiin, Hyvärinen naurahtaa.

Hyvärisen B-maajoukkueleirit ovat miehen mukaan sujuneet vaihtelevasti, eikä maajoukkuepaikka itsessään tee vielä oloa autuaaksi.

– Kyllä kotiharjoittelu merkitsee enemmän, että kuinka tulet pärjäämään. Mutta kyllähän sitä silloin pitää olla jo tietyllä tasolla, jos on maajoukkuepaikan saanut.

Hyvärinen myöntää, ettei maastohiihtäjänä olo ole helppoa Suomessa ja taloudellisesti on tiukkaa satsata pelkästään hiihtoon, silloin kun ei saa Kelalta edes opintotukea.

– Mutta elämään pystyy ja täytyy kiittää tukijoita, jotka tämän hiihtosatsaukseni mahdollistavat. Ja kun arvokisoissa on vielä vastassa täysammattilaiset, joiden ei tarvitse muuta tehdä, kuin keskittyä hiihtoon. Olisihan Suomessa hirveästi parannettavaa tässä asiassa, mutta ei minusta taida olla tällä hetkellä asioita muuttamaan, joten keskityn omaan hiihtämiseeni, Hyvärinen sanoo taloudellisista haasteista, joita hiihtäjä Suomessa kohtaa.

Kilpailuja valikoidusti ja säästeliäästi

Perttu Hyvärinen aloittaa kautensa Oloksella marraskuun puolivälissä, jota ennen hän keskittyy perusharjoitteluun syksyn vastoinkäymisten jälkeen. Hyvärinen kertoo, ettei hän halua kilpailla joka viikonloppu pelkästään kilpailemisen takia.

– En halua hiihtää hirveästi kisoja talven aikana ja kiertää koko ajan kisoja, sillä ei se pelkkä kilpaileminen anna minulle tyydytystä ja kova kilpaileminen on vain kuormittavaa. Sen sijaan haluan hiihtää kisoja kun olen kunnossa ja keskittyä muutamaan kisaan talvessa kunnolla ja tehdä niissä mahdollisimman hyviä suorituksia. Lisäksi olen kova jännittämään kisoja, niin ei sitä senkään takia halua koko aikaa kilpailla, Hyvärinen sanoo loppuun.

Hevoskuuri toivottaa onnea sympaattisen oloiselle savolaishiihtäjälle Val di Fiemmeen ja talven muihin koitoksiin.

- Tero Viljanen
{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}