Rezacin vinkit kuntohiihtäjille: Satsaa pääkisaasi ja tekniikkaasi

Stanislav Reazac Birkebeinerrennetin maalissa viime keväänä. kuva: Laiho/NordicFocus

Stanislav Reazac Birkebeinerrennetin maalissa viime keväänä. kuva: Laiho/NordicFocus

Pitkien matkojen maailmancupin voittanut Stanislav Rezac on nostanut merkittävästi massahiihtojen arvostusta kotimaassaan. Yhtenä osoituksena siitä Rezacin komeat saavutukset nostivat hänet Tsekeissä vuoden hiihtäjäksi.

{akeebasubs *}Hevoskuurin haastattelussa 39-vuotias tsekkiläishiihtäjä kertoo myös omasta harjoittelustaan ja antaa vinkkejä kuntohiihtäjille.

 – Harjoituskaudella teen paljon pitkiä pk-lenkkejä, lähempänä kilpailukautta teen enemmän tasatyöntöharjoituksia. Harjoittelu ei luullakseni poikkea normaalimatkojen hiihtäjän harjoittelusta muuten kuin että tunteja on joillain jaksoilla vähän enemmän, Rezac arvioi.

Rezac jizerska2012mf129Rezac juhli viime talvena Jizerska padesatkan voittoa hiihdettyään suhteellisen mäkisen reitin pelkällä tasatyönnöllä. Kuva: Felgenauer/NordicFocusTalvella hän kiertää pitkiä hiihtoja aktiivisesti. Niihin hän matkustaa normaalisti torstaina, jolloin perjantai ja lauantai kuluvat suksitestauksen parissa. Sunnuntaina on kisapäivä, jonka päätteeksi on matkustus kotiin. Maanantaina on usein jotain kevyttä harjoittelua, mutta sekin riippuu tuntemuksesta.

– Jos minulla on peräkkäisinä viikonloppuina kisa, en tee mitään nopeus- tai tehoharjoitusta keskellä viikkoa. Silloin teen vain jotain perus tasatyöntöharjoittelua tai jotain erityistä rataa koskevaa harjoittelua tuodakseni uusia tuulia harjoitusviikkooni, Rezac kertoo.

Minkälaisia vinkkejä antaisit suomalaisille massahiihtäjille marras-joulukuulle?

– Keskity siihen kilpailuun, josta haluat suoriutua hyvin. Jos tähtäimesi on Vasaloppet, älä aloita kovaa harjoittelua liian aikaisin. Pidä harjoittelu teholtaan kevyenä, mutta keskity pitkiin lenkkeihin. Sen lisäksi keskity tekniikkaan, sillä hyvällä tekniikalla säästät kisoissa paljon energiaa. Jos kilpailet perinteisellä, älä unohda selkälihaksiasi, sillä niiden on oltava vahvat. Elleivät ne ole, voima yläkropastasi vuotaa hukkaan, Rezac sanoo.
Rezacin harjoituskausi on sujunut lähes täydellisesti. Harjoituskausi alkoi pyöräilyleirillä Italiassa toukokuussa, ja on sen jälkeen jatkunut leireillä Ramsaussa, Obertilliachissa ja nyt Bruksvallarnassa. Lähiviikkoina Rezac leireilee Seefeldissä ja Livignossa. Tälle harjoituskaudelle uutta on ollut siirtyminen Skinfit Racing –talliin aiempien vuosien "yksityisyrittäjyyden" jälkeen.

– Talliin siirtyminen oli valtava askel uudelle aikakaudelle. Pari ensimmäistä vuotta hoidin kaiken itse, mikä oli monissa tilanteissa melko raskasta. Nyt voin vain huolehtia harjoittelustani, kun kaikista muista asioista huolehtii tiimini ja valmentajat. Luulen, että suurin hyöty tästä kaikesta tulee talvella – juomahuolto on todella tärkeä, samoin suksihuolto. Kun on juotavat viiden kilometrin välein, Vasaloppetin kaltaisille 90 kilometrin radoille tarvitaan monia huoltomiehiä, Rezac sanoo.

brink razec vasaloppet11ns012Rezacilta puuttuu vielä Vasaloppetin voitto. Vuonna 2011 oli näin lähellä. Kuva: Schmidt/NordicFocusPalkinto Tsekkien vuoden hiihtäjäksi viime kauden päätteeksi oli Rezacille suuri yllätys.

– En odottanut sitä. Se on hieno palkinto ja olen ylpeä saadessani sen pitkien matkojen hiihtäjänä. Se osoitti minulle, että pitkien matkojen hiihto on tulossa suositummaksi ja olemme oikealla tiellä kehittäessämme lajia yhä edelleen eri maissa.

Tänä talvena Rezacin ohjelmassa ovat kaikki Ski Classics –sarjan kilpailut tammi-maaliskuussa. Muina viikonloppuina hän osallistuu pitkien matkojen maailmancupin osakilpailuihin, kuten La Sgambadaan ja Dolomitenlaufiin.
– Tavoitteeni on voittaa Ski Classics –kokonaiskilpailu. Lisäksi hienot tulokset, kuten ykkössija Vasaloppetissa, olisivat hieno kohokohta, Rezac sanoo.

-Heidi Lehikoinen

Stanislav Rezacin saavutuksia vuosien varrelta:

• 2000 Jizerská padesátka, Tshekki, 1. sija
• 2001 Jizerská padesátka, Tshekki 1. sija
• 2003 Jizerská padesátka, Tshekki 2. sija
• 2003 Vasaloppet, Ruotsi, 3. sija
• 2003 FIS Marathon Cup, 2. sija
• 2004 FIS Marathon Cup,3. sija
• 2006 Vasaloppet, Ruotsi, 4. sija
• 2009 Vasaloppet, Ruotsi, 3. sija
• 2010 Vasaloppet, Ruotsi, 3. sija
• 2011 Vasaloppet, Ruotsi, 2. sija
• 2011 Birkebeinerrennet, Norja, 1. sija
• 2011 Ski Classics, kokonaiskilpailun 1. sija
• 2012 Jizerská padesátka, Tshekki, 1. sija
• 2012 Marcialonga, Italia, 3.sija
• 2012 König Ludwig Lauf, 1. sija
• 2012 Vasaloppet, Ruotsi, 3. sija
• 2012 Ski Classics, kokonaiskilpailun 2. sija

{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}