Riitta-Liisa Roponen hakee alkukaudesta valmistautumisrauhaa

Riitta-Liisa Roponen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Riitta-Liisa Roponen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Riitta-Liisa Roposesta kasvoi vuosien myötä kovan tason hiihtäjä molemmilla hiihtotavoilla, mutta olympiaohjelmassa 30 kilometriä vapaalla on itsestään selvä päämatka. Suomen maajoukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva Roponen on saanut valmistautua olympiatalveen ilman takaiskuja. Hevoskuuri tapasi haukiputaalaisen Val Senalesissa maajoukkueen leirillä.

{akeebasubs *}Roposta jopa hieman naurattaa tilanteensa ”tylsyys”. Kaikki on todellakin mennyt hyvin ja suunnitellusti sekä myös terveenä muutamaan treeniin vaikuttaneita vähäisiä urheiluvammoja lukuun ottamatta.

- Olen hyvässä asemassa. Olen tyytyväinen koko harjoituskauteen, Roponen sanoo.

Myös sapluuna harjoittelun suhteen on säilynyt ennallaan. Syksy on vierähtänyt pitkälti maajoukkueen leiriputkessa Pontresinassa, Ramsaussa sekä Livignon ja Val Senalesin yhdistelmäleirillä. Roposen piti osallistua lokakuun alussa Feltressä hiihdettyyn rullahiihtokilpailuun, mutta lopulta hän ja valmentaja-aviomies Toni Roponen päättivät jättää sen väliin.

– Päätös tehtiin Ramsaun-leirin aikana, se oli loppujen lopuksi helppo päätös. En ole koskaan ollut neljää viikkoa korkealla, eikä sitä kannattanut kokeilla nyt. Samoin palautumisaika Ramsaun-leirin jälkeen olisi jäänyt lyhyeksi. Oli parempi, että palautuminen oli täydellistä ennen tänne Italiaan lähtöä, Roponen kertoo.

Kokeneella urheilijalla suuria kehitysharppauksia ei enää tule, joten tason säilyttämisen lisäksi painotukset ovat pieniä.

– Minulla ei ole enää älyttömän paljon isoja heikkouksia ollut, mutta pieniä. Kaikkia osa-alueita olen kehittänyt vahvasti tähän ikään mennessä. Nyt on hieman enemmän panostettu siihen, että kovia harjoituksia on tehty hieman enemmän vapaalla kuin aikaisemmin.

– Kolmekymppiä on minulle ollut viime vuosina hyvä matka, joten erityistä harjoittelua siihenkään ei ole tarvinnut tehdä, Roponen sanoo olympialaisten päämatkastaan.

”Kolmekymppiä tuntuu aika lyhyeltä”

Roposen päätähtäin tänä talvena on olympialaisissa ja maailmancupissa, mutta siinä sivussa hän on hakenut hiihtouralleen hieman uusiakin tuulia. Hän kuuluu toista vuotta pitkän matkan hiihtojen ammattilaistalliin Snowproof Racingiin. Viime talvena hän hiihti kolme pitkää hiihtoakin.

– Pitkät kisat ovat tuoneet jonkunmoista kokemusta. Toivotaan, että niistä on jotain hyötyä kolmelle kympille ollut. Se tuntuu aika lyhyeltä matkalta, mutta toki Sotshissa varmaan aika pitkältä, kun on kovat ladut ja ollaan korkealla, Roponen nauraa.

Mikä niiden kisojen tärkein anti on muuten ollut?

– Ainakin olen rajoja rikkonut, vaikkapa 75 kilometriä perinteistä kilpaa. Ainakin itseään joutuu ylittämään. Tykkään hiihtää pitkien matkojen kisoja ja olla erilaisen joukkueen mukana. On ollut mielenkiintoista, ja odotan jatkoa. Snowproof Racing merkitsee minulle hurjan paljon. Se on hyvä ja kannustava henkisesti. Siinä urheilija on ihan täysin keskiössä, asiat hoidetaan hyvin, Roponen kehuu.

Myös leiritys tiimillä on erittäin kattava. Leirille hän ehtii tänä vuonna tiimin kanssa kevään Italian-leirin lisäksi vielä marraskuussa Levillä. Olympialaisten ja varsinkin talven jälkeen pitkän matkan hiihtoja kisoja on ohjelmassa enemmänkin.

– Pääpaino on pitkissä, Roponen linjaa tulevaa.

Normaalimatkojen maailmancupia Roponen ei silti täysin jätä. Tänä talvena Roposen ohjelmaan ei pitkistä hiihdoista ennen olympialaisia mahdu kuin Livignossa hiihdettävä La Sgambeda joulukuussa. Lisää on ohjelmassa Lahden maailmancupin jälkeen.

Vauhtia kisojen kautta

Kisakausi alkaa Oloksella, jossa hän hiihtää molemmat normaalimatkan kilpailut.

- Tarvitsen kisoja ennen kuin pääsen vauhtiin. Kroppa vaatii enemmän kisoja ennen kuin se pääsee täyteen vauhtiinsa. Maailmancupista odotan eniten Davosia ja Kuusamoa. Kuusamoa odotan aina, kun se on kotikisa, vaikka matkat siellä eivät ole minulle parhaimpia.

Vaikka tähtäin on olympialaisissa, Tour de Ski on omalla tavallaan tärkeä myös tänä talvena. Roposen aikeissa on hiihtää kiertue loppuun, sillä hänellä on aiemmilta vuosilta hyviä kokemuksia kuntonsa kehittymisestä sen jälkeen.

– Tour on aina ollut minulle hyvä kunnon kohotusjakso.

Kunnon ajoitus Roposella onnistui viime talvenakin nappiin, sillä hän oli parhaassa vireessään Val di Fiemmessä päämatkallaan kympillä. Siihen hän voi nytkin luottaa, mutta silti hän toivoo onnistumisia jo alkukauteen.

– Haluaisin alkutalvesta saada hyviä hiihtoja, että saisi rauhan keskittyä olympialaisiin, eikä tarvitsisi miettiä, että pääsenkö kisoihin vai en. Siksi olisi tärkeä onnistua.

-Heidi Lehikoinen{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}