Simo-Pekka Fincke: "En ole koskaan ollut mikään kevättykki"

Simo-Pekka Fincke oli Huippuliigan kokonaiskilpailun kolmastoista. Kuva: Hevoskuuri

Simo-Pekka Fincke oli Huippuliigan kokonaiskilpailun kolmastoista. Kuva: Hevoskuuri

Simo-Pekka Fincke on suunnistanut Suomen kansallisessa kärjessä jo vuosikymmenen voittaen lukuisia SM-mitaleita ja Jukolan viestin kahdesti. Tänä keväänä yksi tärkeä tavoite täyttyi miehen päästessä tuulettamaan 10MILA-viestin voittoa Kalevan Rastin väreissä. Seuraavana Fincken tähtäimessä ovat Vuokatin MM-kilpailut.

 {akeebasubs *}Pelkkiin virtasiin ja liimataisiin tottunut kaduntallaaja saattaa pitää Fincke-sukunimeä eksoottisena, mutta suunnistajille tämä nimi on ollut tuttu jo vuosikymmenien ajan. Simo-Pekka Fincke on suunnistaja kolmannessa sukupolvessa ja juuri nimenomaan hänen isoisänsä on ollut vahvasti tutustuttamassa pojanpoikaansa suunnistuksen saloihin.

-Vaarin kanssa kierrettiin aikanaan paljonkin kisoja, kun isällä oli niihin aikoihin jalkavaivoja. Kisan jälkeen vaari tarjosi sitten munkkikahvit Kuninkaantien Essolla, Fincke muistelee lapsuuttaan.

Nuorempana miehen lajivalikoimassa oli myös muita urheilulajeja, mutta suunnistajaperheen vesana ja menestyksen karttuessa lajivalinta oli lopulta luonnollinen.

-Toki olisin varmasti hiihtäjä, mikäli siihen lajiin olisi ollut yhtään lahjoja, Fincke huomauttaa.

Simo-Pekka Fincke, tutummin SP, on jukolavoittaja toisessa polvessa hänen isänsä Pekan noustua hiidenkivelle vuonna 1983 Valkealassa. Tampereen Pyrinnössä juokseva pikkusisko Anni-Maija Fincke ei esittelyjä kaipaa. Fincken mukaan menestysperinteitä omaavassa perheessä urheileminen on ollut helppoa siinä mielessä, että monenlaista tukea ja oppia on ollut saatavissa aina.

-Urheiluun on ollut helppo satsata, ja perhe on aina tukenut 100 prosenttisesti valittua linjaa. Anni-Maijalta olen saanut oppia siitä, mikä on asenteen ja sitkeyden merkitys urheilussa ja äiti on sitten muistutellut opiskeluista, hän kertoo.

Opiskeluista ei äidin enää kauaa tarvitse muistuttaa, sillä Fincke on valmistumassa lähikuukausina maantieteen opinnoistaan.

Simo-Pekka Fincke kertoo olevansa ikuisesti 25-vuotias, mutta Suomen suunnistusliiton urheilijaprofiileja tarkastelemalla paljastuu miehen täyttävän jouluaattona 32 vuotta. Kalevan Rastissa juokseva Fincke on omien laskujensa mukaan viihtynyt Joensuussa jo yhdeksän vuotta eikä loppua ole näköpiirissä. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo Matleena sekä vuoden ikäinen tytär Mette.

Salo-Jukolasta parhaimmat muistot

Vuoteen 2009 asti Vehkaladen Veikoissa suunnistanut Fincke vaihtoi Kalevan Rastiin asuttuaan jo kauan Joensuussa. VeVessä mies ehti tuulettaa Jukolan voittoa vuonna 2006. Viime vuonna hän uusi voiton Kalevan Rastin väreissä Vantaalla ja nyt keväällä hän pääsi maistamaan pitkään himoitsemaansa 10MILA-voittoa Tukholmassa.

Kaikkein kovimmaksi saavutuksekseen hän kertoo seitsemän vuoden takaisen Jukola-voiton Salosta.

-Kyllä se voitto toi ehdottomasti suurimmat kiksit. Se oli temppu, mihin emme varmasti itsekään uskoneet. Silloin meni muutama viikko voitosta toipuessa, Fincke hehkuttaa.

Suurviestien voittamisen välillä ehti kulua kuusi vuotta eivätkä ne vuodet olleet helppoja. Pari kertaa Fincken mielessä kävi jo uran lopettaminen, mutta terveysongelmien syvistä vesistä palattiin kuitenkin aina pinnalle.

-Kesällä 2006 harjoittelin itseni vahvaan ylikuntoon ja sen myötä menetin täysin mielenkiintoni koko lajiin. Puoli vuotta olin lähes täysin ilman suunnistusta, enkä edes käynyt suunnistukseen liittyvillä internetsivuilla, Fincke kertoo.

Seuraavana keväänä hän kuitenkin ilmoittautui kisoissa H21A-lyhyt-sarjaan ja hän huomasi suunnistuksen olevan kiva harrastus.

-Pari viikkoa siitä olin jo SM-kisoissa neljäs, siitä se taas sitten lähti, Fincke kertaa.

Seuraavan kerran ongelmat palasivat vuonna 2010 kun juokseminen ei enää onnistunut selkäkivuilta. Diagnoosina oli selkärankareuma ja tutkimukset veivät paljon aikaa. Seuraavan vuoden tammikuussa hän sai kuitenkin oikeat lääkkeet ja juokseminen onnistui taas, mutta heti perään iskenyt sitkeä infektio toi taas mustia pilviä suunnistustaivaalle.

-En tiedä oliko tauti mykoplasma vai mikä, mutta kunnon se vei alas ja siinä kohtaa oli taas aika vaikeaa.

Tämän jälkeen miehen kuntokäyrä onkin osoittanut taas vahvasti ylöspäin ja varsinkin kausi 2012 oli kerrassaan loistava. Fincke oli Suomen rankiykkönen ja mitalikaappiin tuli Jukola-voiton lisäksi SM-hopeaa pitkältä , viestistä ja erikoispitkiltä. Pronssi napsahti kaulaan keskimatkalta. Menestyksestään hän haluaakin kiittää valmentajaansa Jarmo Tonderia, jonka opeilla tulosta on tullut.

Yksi menestyksen salaisuus on se, että Fincke on saanut suunnistuksensa sujumaan. Vuosi sitten keväällä kunto oli hyvä, mutta suorituksen sujuvuudessa oli toivomista. Syksyllä peruskallio räjähti ja mies oli mitaleilla jokaisessa SM-startissa.

-Viime syksynä pystyin vain menemään kisoihin ja tekemään perusjuoksun, ja se riittikin yhtäkkiä kärkisijoihin. Toivottavasti tänä vuonna ei tarvitse odotella syyskuulle saakka, Fincke toivoo.

Kaikkien matkojen kuljettava

Suoritukset ja kunto tulisi olla kohdillaan jo kesä-heinäkuussa, kun MM-kilpailut ja niitä edeltävät katsastuskisat järjestetään Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Kevään tulosten perusteella Fincke ei vielä kuulu siihen kuusikkoon, joka kilpailee Suomi-paidassa Vuokatissa. Mies itse ei ole kuitenkaan vielä huolissaan.

-On totta, että tilanne näyttää nyt aika huonolta. En ole koskaan ollut mikään kevättykki, vaan sekä juoksuvauhdissa että suunnistustaidossa on usein huhti-toukokuussa varaa parantaa, Fincke analysoi.

Hän kuitenkin uskoo, että kunto nousee riittävästi kesäkuussa.

-Viikko ennen Jukolaa alkaa kulkemaan, ja sen jälkeen suunnistuskin sujuu kuin itsekseen. Pakkohan siihen on uskoa!

Päämatkakseen Fincke nimeää pitkän matkan, joka tänä vuonna Tipasojalla tulee olemaan erittäin vauhdikas. Hän on kuitenkin harjoitellut myös keskimatkaa ja parantanut sprinttivauhtiaan.

-Mielestäni kaikkien matkojen pitää kulkea. En usko erikoistumiseen, hän ilmoittaa.

Fincke sanoo olevansa laiska leireilijä ja siksi keväällä suunnistuksen kanssa on usein ollut ongelmia. 10MILA-viestiä edeltäneet kaksi viikkoa hän kuitenkin vietti Satakunnassa ja tuolloin ohjelmassa oli paljon lajiharjoittelua, yhteensä 16 suunnistuskertaa. Esimerkkiviikkonsa Fincke antaa 10MILA-viikolta, jota edelsi kaksi kilpailua FinnSpringissä.

Maanantai
aamu suunnistusharjoitus 45min
ip suunnistusharjoitus 55min
i yösuunnistusharjoitus 45min

Tiistai
ap sprinttiharjoitus vk 15min, yhteensä 50min

Keskiviikko
ap sprinttikisa 15min
ip sprinttikisa 13min, päivä yhteensä 1h35min

Torstai
aamulenkki 40min
matkustus Ruotsiin ja yösuunnistus reippaasti 45min

Perjantai
ap suunnistusharjoitus 55min

Lauantai
ap juoksulenkki ruskoilla höystettynä 45min

Sunnuntai
Tiomila 15km 1h13min

10Milassa suunnistus kulki ja Fincke päästi Jere Pajusen hajonnattomalle Långa Nattenille kärkiletkassa Kalevan Rastin ohjesääntöjen mukaisesti. Aamun valjettua joensuulaisseuran juoksijoita ei enää pidellyt mikään ja näin Finckekin pääsi tuulettamaan 10MILAn voittoa.

-Kaksi kertaa katseltiin Nurmosen Antin kanssa, kun kaverit juoksivat loppusuoraa voittajina. Vaikka olin kavereiden puolesta iloinen, niin kyllä se syletti valtavasti, kun itsellä oli vaikeuksia, Fincke kertoo.

Aikaisempien vaikeuksien vuoksi tunteet olivatkin pinnassa niityllä Upplands-Brossa, kun ankkuri Thierry Gueorgiou toi joukkueen voittajana maaliin.

-Muutenhan tämä tiomilavoittajan elämä vaikuttaa melko samalta kuin ei-tiomilavoittajan elämä, Fincke analysoi tunteitaan kaksi viikkoa voiton jälkeen.

Mitä tapahtuu MM-kilpailujen jälkeen? Sitä Fincke ei vielä osaa sanoa.

-Välillä tuntuu, että haluan lopettaa heti heinäkuussa, välillä ajattelen etten lopeta koskaan. Annetaan asian hautua ja eiköhän se sitten syksyn mittaan selviä, Fincke valottaa tulevaisuuttaan.

Joensuulaisen urheiluteemalla toimivan anniskeluravintola Jet Setin seinällä on lukuisia urheilutähtien tavaroita. Sieltä löytyvät muun muassa Jukka Keskisalon juoksupaita, joka oli hänen päällänsä vuoden 2006 kultaisessa EM-juoksussa, Tony Halmeen nyrkkeilyhanskat sekä Thierry Gueorgioun suunnistuspaita, jolla hän toi punamustat Jukolan voittoon vuonna 2004 Jämillä. Finckellä on vielä paljon tehtävää, mikäli hänen tavaroitaan voidaan löytää samaisesta baarista.

-Mutta jos saan naulata nastarit Jet Setin oveen niin siinä tapauksessa olen valmis lopettamaan, Fincke lupaa ja päättää haastattelun.

-Juho-Veikko Hytönen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}