Sofia Haajaselle lepääminen on nykyään helpompaa

Sofia Haajasen harjoituskausi on sujunut hyvin ja hän voi lähteä luottavaisin mielin tavoittelemaan paikkaa Vuokatin MM-joukkueessa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Sofia Haajasen harjoituskausi on sujunut hyvin ja hän voi lähteä luottavaisin mielin tavoittelemaan paikkaa Vuokatin MM-joukkueessa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hevoskuuri tavoitti 26-vuotiaan maajoukkuesuunnistajan FinnSpringin kynnyksellä. Espanjan leiri on taputeltu ja kisakausi korkattu myös kotimaan kamaralla.

 {akeebasubs *}Viime kaudella Sofia Haajanen pääsi maistamaan arvokisatunnelmia parin vuoden tauon jälkeen ja menestystä tuli heti kättelyssä. Hän saavutti EM-kilpailuista viestihopeaa yhdessä Merja Rantasen ja Minna Kaupin kanssa. Hyvät otteet EM-kilpailujen henkilökohtaisilla matkoilla ja kevään katsastuskisoissa toivat myös paikan MM-joukkueeseen Sveitsin kisoihin. Sieltä kotiin tuomisina oli 33. sija sprintistä.

Syksyn Nordic O-tourilta 16. sijan ohella mukaan tarttui kantakalvon tulehdus, jonka kanssa SK Pohjantähden suunnistaja on taistellut talven mittaan. Kevättalvi Espanjassa on kuitenkin sujunut Haajaselta hyvin ja paikka Vuokatin MM-kisoissa on hakusassa.

Viime kauden menestys ei ollut tulosta mistään äkillisestä muutoksista harjoittelussa vaan pikemminkin terveenä ja ehjänä pysymisestä.

-Aikaisempina vuosina on ollut jos jonkinmoista häikkää, kertoo Haajanen.

Tutuksi ovat tulleet niin borrelioosi, mykoplasma, mystiset kiertohuimauskohtaukset sekä kantakalvon tulehdus.

Nyt vaikeudet ovat toistaiseksi takana ja kuudes sija Huippuliigan sprintissä Espoossa osoitti, että vauhti on kohdallaan.

-Suomen kauden avaus meni hyvin, vaikka muutamat todella pienet virheet tiputtivat palkintopallilt, hän harmittelee.

Tulevana viikonloppuna Haajanen aikoo tehdä hyvän, ehjän ja hallitun pitkän matkan suorituksen ja ohjelmassa on pienimuotoinen leiri Varsinais-Suomessa avokalliomaastoon tutustuen.

Vauhtia ja sivistystä Espanjasta

Leirielämään Haajanen onkin kuluneen talven aikana tottunut. Ohjelmassa oli kymmenen päivää Portugalissa ja kahdeksan viikkoa Espanjan Canos de Mecassa. Sulilla mailla vietetty talvi antoi rutkasti juoksu kilometrejä, suunnistusrutiinia lumettomissa olosuhteissa sekä paljon ajantappamista vaativissa olosuhteissa tietenkin yleissivistystä.

-Reenien välissä ehdimme tyttöjen kanssa tutkia kunkin mieltä painavia asioita, kuten kuinka syntyy sääilmiö El Nina, mitä tapahtui Trafalgarin niemen meritaistelussa, mitä tapahtumia Espanjan historiaan sekä sekä entisen Jugoslavian sotahistoriaan sisältyy, hän kertoo.

Runsaslumisen Suomen talven ja kevään takia Haajanen siirsi paluulentoa parilla viikolla ja tuli takaisin Suomeen vasta huhtikuun puolivälissä.

-Harjoittelu Espanjassa sujui pääosin hyvin ja juoksuvauhti on parantunut selkeästi reissun aikana.

Hänen mukaansa suunnistustekniikka on paremmin hanskassa kuin Portugalissa, josta Haajanen saapui Espanjaan.

Helsingin yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Haajanen on saattanut myös kandidaatintyönsä loppuun harjoitusleirin aikana, joten täysin jäissä opinnotkaan eivät ole reissuntäytteisen kevään aikana olleet.

Suunnistusuransa Sofia Haajanen aloitti Oulun Tarmossa, josta siirtyi Oulun Suunnistajiin. Suuren seurafuusion seurauksena OuSu:n vaatteet vaihtuivat valkovihreisiin SK Pohjantähden kamppeisiin. 1990-luvun puolivälissä Pohjantähti taisteli suurviestien kärkisijoista Jukolan viestissä ja varsinkin seuran miesporukka oli rautaa. Sittemmin seuraan on muodostunut maajoukkuetasolla tai sitä lähellä olevien nuorten naisten porukka, jossa Haajanen on yksi muiden joukossa. SK Pohjantähteä Haajanen kehuu hyväksi seuraksi, joka on tukenut häntä junnusta lähtien.

Menestystä viesteistä joukkuehengen avulla

-Huippu-urheilukulttuuria seurasta on aina löytynyt. Seuran tuki on nyt ja on aina ollut erittäin ratkaisevassa roolissa oman urheilu-uran kannalta. Junnuna pääsin kovien tekijöiden mukaan leireilemään ja silloin näki, mitä homma vaatii, Haajanen tiivistää.

Tällä hetkellä Pohjantähden naiset asuvat ympäri Suomea, mutta se ei kuulemma haittaa viestisatsausten osalta.

- Meillä on tällä hetkellä pieni ja tiivis tyttökööri. Ollaan tosi hyviä ystäviä keskenämme ja se onkin meillä kaiken perusta. Vaikka asutaan aika hajallaan, niin kokoonnutaan leireilemään keskenämme joskus vain viikonlopuksi jonkun luo, tai sitten pidempiä aikoja ulkomaille.

Suomalaisena seurana ja lähinnä suomalaisista juoksijoista koostuva SK Pohjantähti on tietenkin asettanut viestitähtäimensä Venloihin. Kesäkuussa Jämsässä kilpasiskot saavat olla taas varuillaan, sillä Pohjantähden värit tullaan näkemään kärkiporukoissa.

-On erityisen motivoivaa juosta joukkueessa, joka koostuu ystävistä. Meidän vahvuus on joukkuehenki ja tasaisuus, Haajanen summaa.

SofiaHaajanenIII250413Sofia Haajanen ankkuroi SK Pohjantähden viime vuoden Valio-Jukolassa hienosti kuudenneksi Venlojen viestissä. Hyvää sijoitusta tavoitellaan myös Jämsän Jukolasta. Kuva: Hevoskuuri.fiJukolaviikonlopun jälkeen jännitys tiivistyy entisestään, sillä juhannuksen paikkeilla tulevien kotikisojen MM-joukkue ratkeaa. Matkojen suhteen Haajanen on kaikkiruokainen.

- Tykkään kaikista matkoista, mutta metsämatkat on erityisesti mielessä. Ja jos niitä pääsee juoksemaan MM-kisoihin, niin totta kai olisi kiva juosta niin hyvin, että pääsisi viestiäkin juoksemaan, hän sanoo.

Kovat harjoitukset tuoreilla jaloilla

Haajasen harjoittelufilosofia on pysynyt vuosien varrella osapuilleen samana. Määrät ovat kasvaneet hieman, mutta tämäkin johtuu osittain siitä, että hän on pysynyt terveenä ja ehjänä.

- Kehitystä on tapahtunut joka vuosi, niin en ole juurikaan lähtenyt muuttamaan hyväksi todettua systeemiä.
Harjoittelu tehdään pääosin juosten, joskin harjoitusviikkoon mahtuu myös yksi kevyempi päivä joko crosstrainerilla tai vesijuosten. Myös voimaharjoittelu on ollut tärkeä osa Haajasen harjoittelua.

- Syksyllä teen lähinnä salilla ja kevättä kohti enemmän lajinomaiseen suuntaan, kuten porrastreenejä ja mäkiloikkia ja -juoksuja. Juoksutekniikkasettejä teen muutamia kertoja viikossa, hän kertoo.

SofiaHaajanenII250413Sofia Haajanen on kaikkiruokainen matkojen suhteen ja kaikki käyvät sprintistä metsämatkoille. Kuvassa Sofia vauhdissa viime vuoden SM-sprintissä Tampereella. Kuva: Hevoskuuri.fiViimeisten vuosien aikana Haajanen on myös pyrkinyt rytmittämään enemmän harjoittelua. Kovat harjoitukset on tehty tuoreilla jaloilla.

-Lepääminen on edelleen vaikeaa, mutta nykyään se on rutkasti helpompaa kuin nuorempana, Haajanen paljastaa heikon kohtansa.

26-vuotiaan Haajasen esimerkkiviikko tulee Espanjan leiriltä. Viikkoa hän kuvaa sanoin: "ei kovin viikko, muttei mitään löysäilyäkään"

MA

ap:portaat:verkka 20'+jtekniikat 15'+portaat (3*3 loikat+2*3 juoksut, päällä terävät ekat askeleet+5*laskettelut loivaan alamäkeen)

ip:suunnistus 50'

TI
a:al 20'

ap:tasotesti:3*2000m (AerK, kynnystenväli, AnK)

ip:Mäkivedot*6 1,1,km/120m:Aerobiselta kynnykseltä aloittaen, ei maksimeja: 7:08,7:04,7:01,6:55,6:46,6:36.

KE
ap:vesijuoksu 45'

IP:verkat+jtekniikkaa+keskivartalojumppaa

TO
ap: yhteislähtösuunnistusvedot maajoukkueen naisten kanssa hajonnoilla:5*n.1,5km.

ip: Palauttava mummotteluhölkkä 1h20'

PE:
ap:portaat:verr 20'+jtekn 10'+portaat (3*3 loikat+2*3 juoksut+5*laskettelut)
j 30'+keskivartalolle voimaa 25'

LA
ap: Pitkän matkan suunnistus/ Leirikisa: 1h18min/ 13,2km

ip: Vuoriston jumppa 30'

SU

Juoksu hiljakseen 1h30min

Yhteensä 15h30min/ 123km

Suomeen palattuaan Helsingissä asuva Haajanen jatkaa opintojaan rauhalliseen tahtiin ja valmentaa myös tulevia maajoukkuesuunnistajia Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Tehtäviin kuuluu aamutreenien vetäminen parina aamuna viikossa vuorotellen Einari Heinaron ja Antti Örnin kanssa.

- Tykkään hommasta vietävästi ja märskyläiset on mukavaa sakkia, hän kehuu.

Vuokatin MM-kisojen jälkeen Haajasen katse on suunnattu jo seuraavien vuosien arvokisoihin eli hänet tullaan näkemään tositoimissa vielä usean vuoden ajan.

-Suunnistus tulee olemaan varmasti osa elämää aina, mutta luulen, että veteraanisarjassa kisat on enemmän nautiskelua hyvistä maastoista, ulkoilua luonnossa, rastien löytämistä suoraan, kisamakkara ja ämpäripesu, Haajanen tiivistää kaiken olennaisen.

Pohjois-Suomesta kotoisin olevalle suunnistajalle tulevat suunnistuskaudesta mieleen myös kaksi tärkeää asiaa

- Kainuun rastiviikko ja kesän ekat mansikat!

Heinäkuun puolivälissä näemme Sofia Haajasen Kainuun rastiviikolla. Kevään ja kesän kilpailut kertovat nähdäänkö hänet Suomi-paidassa vai kesäisemmässä asustuksessa.

-Juho-Veikko Hytönen

{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}