Stefan Storvallin voiteluvinkit pitkiin hiihtoihin

Stefan Storvall antaa voiteluvinkit pitkiin hiihtoihin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Stefan Storvall antaa voiteluvinkit pitkiin hiihtoihin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Mitä asioita kannattaa kuntohiihtäjän ottaa huomioon voitelussaan pitkiin hiihtoihin lähdettäessä? Sen meille kertoo Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Stefan Storvall.

{akeebasubs *}Pirkan Hiihdon ja Vasaloppetin kaltaiset pitkät hiihdot asettavat voitelulle omat haasteensa. Lähdön ja maalin ollessa eri paikassa ja aamun kylmyys ja aamupäivän lämpötilan nousu on otettava huomioon voitelua suunnitellessa. Lisäksi huomioon on otettava reitin ominaispirteet, kuten Marcialongan loppunousu, Vasaloppetin alkunousu tai Birkebeinerrennetin reitin kulkeminen avotunturissa.

Luonnollisesti myös hiihtäjän oma kuntotaso ja tavoitteet on otettava huomioon.

- Esimerkiksi Vasaloppetissa kärkimiesten suksien voitelussa on satsattava alkuun. Ensimmäinen mäki päästään nousemaan pitävällä suksella ja tällöin otetaan huomioon lähtöalueen sääolosuhteet. Tämän jälkeen tullaan pääosin tasatyönnöllä, jolloin pito on toissijainen. Puolen välin huonommalla puolella hiihtävän kannattaa sen sijaan satsata siihen, että jaksaa hiihtää mukavasta loppuun asti, sanoo Storvall.

Storvall neuvoo pitempään reitillä viihtyviä ottamaan mukaan omia voiteita tai käyttämään rohkeasti järjestäjien voitelupalvelua jos suksi ei toimi toivotulla tavalla.

- Marcialongaan lähtevien kannattaa miettiä ennakkoon, jaksaako työntää tasatyöntöä viimeisen nousun. Nousun alla on myös mahdollista lisätä liisterit pohjaan, vinkkaa Storvall.

Huipputallit testaavat suksia reitin eri osilla ja pyrkivät löytämään hyvän kompromissin voiteluun ratkaisun paikat huomioon ottaen.

Osa huipuista, kuten Jörgen Aukland hiihtävät tätä nykyä kaikki pitkät hiihdot tasatyönnöllä. Mitä tämä tarkoittaa suksen valinnan kannalta?

- Käytännössä saatetaan hiihtää hiukan jäykemmällä suksella, mutta kuitenkin perinteisen suksella, sillä ne ovat ladulla jonkin verran luistelusuksia liukkaammat, vastaa Storvall.

Mystinen harjaus

Harjoja on tarjolla monenlaisia. Mitä kannattaa harjauksessa ottaa huomioon jos haluaa parhaan mahdollisen luiston?

- Yleisin virhe on se, että suksea ei siklata ja harjata tarpeeksi hyvin. Suksen pohjasta ei saa mitään hyvin tehdyn harjauksen jälkeen.

Hyvän siklauksen jälkeen Storvall neuvoo käyttämään harjoja seuraavasti:

- Ensin tehdään kevyt aukaisu metalliharjalla. Tämän jälkeen harjataan paremmin nylon- tai hevosenjouhiharjalla ja viimeistellään hienommalla nylonharjalla.

Storvall neuvoo myös, että huippuvoitelija varaa jokaiselle voidekerrokselle oman harjan.

- Hyvä harja kestää monta vuotta. Harjaukseen kannattaa todella panostaa, mutta harjaa ei ole tarpeen painaa liikaa. Tämä koskee erityisesti rullaharjaa.

-Petri Ikävalko{/akeebasubs}{akeebasubs !*}{/akeebasubs}