Sveitsiläismiehet vahvoilla sprinttisuunnistuksen maailmancupkarsinnassa

Mårten Boström juoksi sprintin finaaliin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Mårten Boström juoksi sprintin finaaliin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Fabian Hertner jatkoi hyviä otteitaan voittamalla karsinnan. Peräti seitsemän sveitsiläistä ehti kymmenen joukkoon. Naisissa Tove Alexandersson oli pitelemätön.

{akeebasubs *} Maailmancupin karsintakilpailun radat pyörivät Uuden-Seelannin parlamenttitalon ympäristössä, jonne ratamestari oli laatinut paljon reitinvalintoja sisältäneet radat. Hurjassa kunnossa tammikuussa oleva Fabian Hertner vei sprintin karsinnan nimiinsä kahdenkymmenen sekunnin marginaalilla Ruotsin Jonas Leanderssoniin. Eilen hylätyksi tullut Olav Lundanes oli kisan kolmas.

Sveitsiläiset hallitsivat miesten puolella kokonaispanosta kaikkien yhdeksän herran juostessa itsensä helposti finaaliin. Porukan ainoa ”musta lammas” oli Martin Hubbmann, joka sijoittui ainoana kahdenkymmenen ulkopuolelle sijalle 26. Akillesjänteen katkeamisesta toipunut isoveli Daniel oli toiseksi huonoimpana sveitsiläisenä kuudestoista.

Suomalaisista tiistain finaalikisaan pääsi kaksi kolmesta eli Tuomo Mäkelä ja Mårten Boström. Mäkelä oli kilpailun 31. minuutin ja 17 sekuntia Hertnerin takana ja Boström 39. puolitoista minuuttia voittajalle hävinneenä. Antti Parjanne karsiutui finaalista ensimmäisenä vain neljällä sekunnilla. Parjanne hävisi seurakaverilleen Boströmille neljä sekuntia. Finaalin raja kulki miesten välissä 40 parhaan päästessä jatkoon.

outiOuti Ojanen sai juonesta kiinni. Kuva: Hevoskuuri.fiNaisten puolella tahtipuikkoa heilutti Ruotsin Tove Alexandersson. Maanainen Helena Jansson jäi 11 sekuntia ja kolmanneksi sijoittunut Sveitsin Sara Lücher jo yli puoli minuuttia. Naisissa kaikki kolme startannutta suomalaista pääsivät jatkoon. Venla Niemi ja Outi Ojanen juoksivat sekunnin välein sijoille 15. ja 16. Eroa Alexanderssoniin kertyi puolitoista minuuttia. Riina Kuuselo oli 25. Naisten kilpailussa karsinnan seula ei ollut yhtä kova kuin miehissä, sillä finaalin ulkopuolelle jätettiin ainoastaan yhdeksän naista.

Sprintin finaali juostaan tiistaina aamulla Uuden-Seelannin aikaa, joka tarkoittaa myöhäistä maanantai-iltaa suomalaisittain.

Suomalaisten kommentit kisasta:

Venla Niemi: Juoksu tuntui tosi hyvältä, en joutunut puristamaan yhtään. Vaikeita reitinvalintoja oli tarjolla, oli paljon portaita ja mäkeä niin joutuu katsomaan eri tavalla kuin Suomessa. En välttämättä ottanut nopeimpia reitinvalintoja, mutta en kyllä pummannut. Yhdessä kohtaa hyppäsin muurin yli, joka kartalla muuttui keskeltä kohtaa mustasta (ei saa ylittää) harmaaksi (saa ylittää). En tiedä hyppäsinkö mustan vai harmaan kohdan yli. Välillä tässä sprintissä ei auta, vaikka tietäisi kaikki kielletyt ja sallitut karttamerkit, jos ne eivät ole selkeitä maastossa.

Outi Ojanen:  Eilen oli sellainen tunne, että tiedän mitä pitää tehdä, mutta en vaan hallinnut maastoa. Tänään pystyin keskittymään ja pitkästä aikaa selvisin ilman jättipummeja! On helpottunut olo ja suunnistus tuntuu taas tosi kivalta hommalta. Fyysisesti päivä oli hyvä, kuten tähän astikin täällä Uudessa-Seelannissa.

Riina Kuuselo: Aika keskinkertainen suoritus. Rata oli hyvä, mutta sprinttiä en ole tehnyt viime kesän MM-katsastusten jälkeen. Varmaan tuli tehtyä muutama huono reitinvalinta, joten puolisen minuuttia saisi pois. Karsinnaksi oli ihan riittävä suoritus, mutta sujuvuus on saatava paremmaksi huomiseen finaaliin.

Antti Parjanne: Aika mukava baana oli kyllä. Ei ollut liian kaupunkimaista ruutukaavaa, vaan muutakin. Reitivnalinnoissa piti ottaa huomioon meneekö portaita vai ei, vaikea sanoa tuliko otettua oikeat valinnat. Kropasta ei löydy tällä hetkellä kuin yksi vaihde ja sillä pääsee samaa vauhtia niin pitkän, keskimatkan kuin sprintinkin.

Mårten Boström: Ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen tuntuu kivalta juosta. Se on positiivista. Kropasta alkaa jo sen verran saamaan irti, että hengästyy. Suoritus oli hyvä, yhdessä kohtaa en nähnyt uraa ja menetin ehkä 10 sekuntia. Kyllä olen myös tyytyväinen reitinvalintoihinkin, niihin pitää ollakin tyytyväinen kun sen valinnan on tehnyt eikä vielä ole nähnyt rastiväliaikoja. Juoksin paljasjalkakengillä, koska pelkään kaikenlaisia tukia. Jos on vähänkin kovempaa kengät takana, niin se voi ärsyttää kantapäitä ja sen mukaan pitää ottaa kengät. Tänään oli pelkkää asfalttia alla, joten valinta oli hyvä.

Tuomo Mäkelä: En vaan saanut suunnistusta eteen. Heti ykkösrastin lähellä en ymmärtänyt koko paikkaa. Ei ollut fyysisestikään hyvä päivä. Oli monta kohtaa, jossa en saanut kartasta selvää.

-Juho-Veikko Hytönen, Wellington Uusi-Seelanti{/akeebasubs} {akeebasubs !*}{/akeebasubs}