Vahvistus Amerikasta

Marco Bertolotti Turun Urheiluliiton väreissä. Kuva: Sakari Kekki/Finfoto

Marco Bertolotti Turun Urheiluliiton väreissä. Kuva: Sakari Kekki/Finfoto

Marco Bertolotti on suomalaisille penkkiurheilijoille toistaiseksi varsin tuntematon nimi. Yhdysvalloissa asuvan mailerin äiti on suomalainen ja isä italialainen. Äskettäin Bertolotti kertoi haluavansa edustaa Turun Urheiluliittoa ja pyrkivänsä Suomen 22-vuotiaiden EM-kisajoukkueeseen.

{akeebasubs *}Bertolotti juoksi viime viikonloppuna turkulaisseuran riveissä SM-viesteissä ja juoksee Suomen joukkueessa Tampereen EM-kisoissa 1500 metriä. Toukokuussa hän juoksi ennätyksekseen 3.44,22.

Bertolotti, 20, tuntee hyvin Suomen kunniakkaan kestävyysjuoksuhistorian.

- Kun ajattelen isäni kotimaan urheilua, mieleeni tulee jalkapallo. Olen Italian maajoukkueen suuri fani. Kun ajattelen suomalaista urheilua, mieleeni tulee kestävyysjuoksu.

- Monet historian parhaista kestävyysjuoksijoista ovat olleet suomalaisia. Se on inspiroinut minua lapsesta asti. Tällä hetkellähän Suomen taso ei ole niin kova, mutta aiemmat saavutukset eivät katoa mihinkään, toteaa Bertolotti, joka ihailee erityisesti Paavo Nurmea.

Suomen väreissä juokseminen merkitsee Bertolottille paljon.

- Juoksemisen voi mieltää yksilöurheiluksi, mutta se on muutakin. Yhdysvalloissa oman high schoolin ja collegen edustaminen on merkinnyt minulle paljon. Nyt olen hyvin innoissani ja ylpeä, kun saan juosta Suomen joukkueessa.

Yhdysvaltojen varsinaisesta ratakaudesta on jo aikaa. Stanfordin yliopistossa konemekaniikkaa opiskeleva Bertolotti kertoo olevansa kuitenkin edelleen hyvässä kunnossa. Hänellä ei ole Tampereelle erityisiä sijoitustavoitteita.

- Haluan tehdä hyvän kilpailun, näin suhtaudun yleensäkin kilpailuihin. Uskon että Tampereella juostaan kovaa. Jos vauhti ei ole alussa kova, se on sitä varmasti kisan loppupuolella.

Bertolotti on keskittynyt 800 metrille ja 1500 metrille. Viime aikoina päämatkana on ollut 1500 metriä. Bertolotti ei ajattele ennätyksiä, eivätkä arvokisatkaan ole keskeinen päämäärä.

- Haluan pitää radalla hauskaa. Keskityn nykyhetkeen ja yritän juosta mahdollisimman hyvin. Näin tehdessäni saatan juosta myös kovia aikoja. Esimerkiksi olympialaisiin olisi joskus hieno päästä, mutta en mieti tuollaisia asioita ennen aikojaan. Joka tapauksessa toivon, että voin edustaa Suomea myös tulevina vuosina.

Miesten 1500 metrin alkuerät juostaan Tampereella lauantaina.

Bertolotti sulMarco Bertolotti. Kuva: SUL

Suomi on Bertolottille varsin tuttu maa.

- Olen vieraillut joka kesä Suomessa pienestä lapsesta saakka. Sukulaisia asuu esimerkiksi Naantalissa ja Kirkkonummella. Ymmärrän suomea aika hyvin, mutta puhun sitä huonosti. Parhaillaan opiskelen suomen kieltä ahkerasti.

- Juhana Unkuri

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}