Välbe ei enää ehdi suksille

Jelena Välbe voitti urallaan kaiken mahdollisen. Kuva: MVphotos

Jelena Välbe voitti urallaan kaiken mahdollisen. Kuva: MVphotos

Yksi kaikkien aikojen hiihtäjistä ja Venäjän hiihtomaajoukkueen tuore päävalmentaja antoi Hevoskuurille lyhyen haastattelun.

{akeebasubs *}Jelena Välbe oli 90-luvun valovoimaisin naishiihtäjä, joka voitti kaiken mahdollisen. Ylivoimaisin kuningatar hän oli Trondheimin MM-kisoissa, jossa hän voitti kaikki jaossa olleet viisi kultamitalia. Vahvasti maansa maastohiihtojohdossa päävalmentajan ja Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajan roolin kautta vaikuttava kiireinen nainen ehti antaa Hevoskuurille lyhyen haastattelun menneistä ja tämän hetken kuulumisistaan.

Välbe poimii menestystekijöikseen unelmoinnin lapsuudesta lähtien, valmentajansa Victor Maximovich Tkachenko sekä kovan työn ja jumalan avun.

– Lapsuudestani lähtien unelmoin tulevani olympiavoittajaksi. Kasvoin ilman isää, joten valmentajani korvasi hänet elämässäni. Valmentajana hän oli omistautunut maastohiihdolle. Hän oli todella ammattimainen. Hän rakasti, ymmärsi ja kunnioitti urheilijaa. Hän tiesi, milloin urheilijaa piti patistella ja milloin urheilija tarvitsi tukea, hänellä oli hyvä psykologinen silmä, Magadanista kotoisin oleva Välbe sanoo Hevoskuurin haastattelussa.

Välbe ei urheilijana laskenut harjoitustunteja vuosittain. Kilometrejä hän muistelee huippuvuosinaan keränneensä 10 000–11 500 vuodessa.

– Mieluisin harjoitukseni olivat kaikki pitkät lenkit, Välbe sanoo.

Sillä hän nousi latujen kuningattareksi. Mitä saavutusta itse arvostat eniten?

– Tuo on vaikein kysymys! Kaikki voitot ovat arvokkaita ja hyvässä muistissa. Ehkä kuitenkin 1997 Trondheim. Siellä kaikki oli yksinkertaisesti suurenmoista.

Psykologisen paineen hallinta haastavinta

Huippu-urheilijauransa päätettyään 1998 Välbestä tuli Moskovan alueen kuvernöörin neuvonantaja. Torinon olympiatalvena hän toimi maajoukkueen päävalmentajana. Siihen pestiin hän palasi nyt, vuodesta 2010 lähtien hän on toiminut myös Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajana.

– Sydämeni ja sieluni ovat aina maastohiihdossa, oman urheilu-uran jälkeenkin, Välbe sanoo.

Sotshin olympialaiset ovat nykyään Moskovan alueella asuvalle Välbelle työtehtävissä iso haaste.

Vyalbe-ElenaVyalbe-Elena– Kaikista vaikeinta on psykologinen paine ja sen hallitseminen. Sotshin olympialaisilla on valtava merkitys kaikille lajeille ja kaikille urheilijoillemme. Hiihtäjiltämme odotan kunnollisia tuloksia sekä naisilta että miehiltä. Ajattelen heitä yhtenä joukkueena. Minulle tiimimme on myös paras joukkue.

Huipulle tähtääville junioreille Välbellä on yksi vinkki: pitää uskaltaa uskoa omiin mahdollisuuksiinsa päihittää parhaatkin.

Kuinka paljon itse hiihdät nykyään?

– Kerran vuodessa. Ei ole aikaa enempään.

-Heidi Lehikoinen

>>Katso Jelena Välben saavutukset Wikipediasta
{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}