Valtteri Repo polkee kohti maailman kärkeä

Valtteri Repo haluaa päästä maailman huipulle maastopyöräilyssä. Kuva: Jaakko Sorvisto

Valtteri Repo haluaa päästä maailman huipulle maastopyöräilyssä. Kuva: Jaakko Sorvisto

Medilaser-Specialized MTB-Teamin Valtteri Repo lunasti viime sunnuntaina Espanjassa paikan maastopyöräilyn maratonmatkan MM-kisoihin. Otetaanpa siis selvää, millainen mies Repo oikein on ja mitkä hänen tavoitteensa ovat maastopyöräilyssä. Repo vastaili Hevoskuurin kysymyksiin Espanjasta, missä hän on parhaillaan leireilemässä.

{akeebasubs *}
Tervehdys Valtteri! Kertoisitko ensin hieman Hevoskuurin lukijoille, kuka oikein on Valtteri Repo? Minkä ikäinen olet, missä asut ja mitä muuta teet pyöräilyn ohella? Entä mitkä ovat parhaimmat saavutuksesi maastopyöräilyssä toistaiseksi?

– Terve! Tänä vuonna tulee neljännesvuosisata mittariin. Tampereelta olen kotoisin ja siellä asustelen nykyäänkin. Pari vuotta tuli välissä vietettyä opiskelujen parissa Jyväskylässä, mutta sieltä olen sitten valunut Jämsän kautta takaisin Tampereelle. Syksyn ja talven aikana olen saanut opiskelut Jämsän ammattiopistossa valmiiksi sekä ollut myös töissä Peloton bike'n'ski pyöräkaupassa Tampereella. Tällä hetkellä en tee mitään pyöräilyn ohella, ja suunnitelmissa on pitääkin asiat tällä tolalla! Paras saavutus on viime kesältä XCO:n SM-hopea.

Mennäänpä seuraavaksi käsiksi sinun harjoitteluusi. Kuinka on talvikauden harjoittelu sujunut, missä on ollut pääpaino harjoittelussasi ja millainen leiritys sinulla on ollut?

– Syksy meni hyvin ja olinkin vuodenvaihteessa jo ihan hyvässä kunnossa. Marras-joulukuun vaihteessa olin viikon Medilaserin porukoiden kanssa Callosassa joka on viereinen kylä tästä nykyisestä paikasta eli La Nuciasta. Vuodenvaihteessa olin pari viikkoa Torreviejassa jauhamassa maantietä. Sen jälkeen tarttui jokin sitkeä pöpö, joka pilasi tammi-helmikuun harjoitukset aika pahasti. Olin vuoroin kipeä ja vuoroin puoliksi terve, missään vaiheessa ei kuitenkaan kulkenut. Peruskuntokaudella olen yrittänyt saada perusvauhtia mahdollisimman hyväksi. Viiden tunnin kisavauhti ei kuitenkaan voi kauhean paljon kovempaa olla kuin peruslenkkivauhti. Nyt viimeisen kuukauden ajan ja ensimmäisten kisojen jälkeen olen pyrkinyt saamaan vauhtikestävyyttä paremmaksi ja sitä kautta lisää vauhtia kisoihin.

Valtteri Revon esimerkkiharjoitusviikko maaliskuun puolivälistä Espanjasta:

Ma lepo (edellisenä päivänä kauden avauskisa Banyolesissa)
Ti 5.20h kevyt polkuja ja hiekkateitä
Ke 6.15h kevyt maantiellä
To 3h poluilla
Pe 6h kolmen vuoren yli hiekkatie/maantie. Nousut kovaa, yht. 2h vauhtikestävyysalueella
La ap: 1.50h kevyesti poluilla
Ip: 1h kevyt pyörittely
Su: 2,5h polkukikkailua

Mennään seuraavaksi maastopyöräilyn eri matkoihin. Mikä on mieluisin matkasi maastopyöräilyssä ja selvitätkö vielä niille Hevoskuurin lukijoille, joille laji on hieman vieraampi, että mitä nämä eri lyhenteet oikein tarkoittavat? Entä mille matkalle sinä haluat eniten panostaa?

– Jos aloitetaan lyhenteistä, niin XC kaikissa lyhenteissä tarkoittaa cross countryä, eli maastopyöräilyä. Lyhyemmästä matkasta pisimpään ensin tulee XCE, kavereiden kesken eliminator joka on käytännössä sprinttihiihtoa maastopyörällä. Kisa etenee karsintoineen ja erävaiheineen kuten sprinttihiihto erotuksena se, että radalla on neljä kuskia kerralla. Kisan kesto on pari minuuttia. Seuraavaksi on XCO, eli puhekielessä pelkkä XC. Tämä on siis maastopyöräilyn olympiamatka, jossa ajetaan noin 4-6 km kierrosta, yhteensä noin 30-40 km ja kisa on kestoltaan n. 1.30-1.45 h. Sitten on maraton, eli XCM. Ajallisesti maratonin kesto voi olla mitä vain Suomen 2,5h:n kisoista aina jonnekin 6 h:iin asti. Matkallisesti maratonit ovat noin 60-120km. Maraton on se minun päämatka ja tavoite on pärjätä siinä mahdollisimman hyvin.

Mitkä ovat sitten sinun tämän kauden päätavoitteesi? Entä koko uran päätavoite pidemmällä tähtäimellä, mitä haluat maastopyöräilijänä saavuttaa?

– Tämän kauden päätavoite on ajaa EM-maratonilla 20 joukkoon. Lisäksi aina, kun ajetaan Suomen mestaruudesta, on tavoitteena voitto. Seuraavina vuosina tavoite on pienentää vuosi vuodelta eroa maailman kärkeen ja kenties jonain päivänä olla sillä tasolla että voi taistella arvokisamaratonien podiumpaikoista.

Saavutit juuri Espanjassa paikan XCM:n MM-kisoihin, onnittelut siitä! Missä kilpailut pidetään ja millaisin tavoittein sinne lähdet?

– Kiitos vaan! MM:iin lähden avoimin mielin. MM-kisat ovat 30.6. Itävallan Kirchbergissä legendaarisen Hahnenkammin syöksylaskurinteen kupeessa. Kisa tulee olemaan brutaali. 100 km ja 4400 nousumetriä, joka on aivan kauheasti. Se sopii kyllä minulle, mutta se jää nähtäväksi kuinka hyvin... ;)

Entä toukokuun EM-kisat, millaisin miettein olet sinne lähdössä? Olet ollut viimeviikot reissun päällä Espanjassa leireilemässä, kerro myös hiukan viime siitä ja tulevien viikkojen ohjelmastasi.

– EM-kisat ovat parin viikon päästä Singenissä Saksassa ja kunto vaikuttaa hyvältä. Uskon, että pystyn saavuttamaan tavoitteeni top20 paikasta, mikäli kaikki menee nappiin. Espanjassa olo lähenee loppuaan, pari kuukautta täällä on nyt vierähtänyt, mutta vieläkin löytyy vähän tutkimattomia reittejä. Seuraavaksi suuntaan Saksaan ja ehdin siellä ajella kisamaastoja viikon verran. EM-kisan jälkeen onkin sitten aika palata kotiin.

Millainen on mielestäsi hyvä maastopyöräilijä ja mitä ominaisuuksia häneltä vaaditaan? Entä mitkä ovat omat vahvuutesi ja heikkoutesi?

– Hyvä maastopyöräilijä on teknisesti taitava, vahva kuin härkä ja kevyt kuin orava. Oma heikkous on ollut ajoteknisellä puolella, johtuen paljolti harrastusvuosien vähyydestä. Siinä osa-alueella on tosin tämän kevään aikana menty rutkasti eteenpäin. Vahvuus on se, että en anna koskaan periksi.

Sinulla on ilmeisesti myös hieman suunnistaja- ja maileritaustaa, onko näin? Kuinka paljon ehdit näitä lajeja harrastamaan edelleen ja kuinka paljon juokset nykyään? Entä oletko huomannut, että onko tästä taustasta ollut apua sinun maastopyöräilyharjoitteluusi?

– Pitää paikkansa. Suunnistusuran huippu asettui 16-sarjaan ja varvasvaivojen takia siirryin juoksemaan ratamatkoja. Nykyään juokseminen rajoittuu niihin keleihin, kun on liian kylmä ajaa eli yli 15 asteen pakkasille. Eri lajien harrastamisesta on ollut paljon hyötyä! Vanhalle suunnistajalle mitkään olosuhteet eivät ole liian huonot. Suunnistajat ovat tottuneet kököttämään pellolla tuolirinkkojensa päällä, vaikka taivaalta sataa mummoja! 800m juoksutaustalla sitä taas tietää miltä tuntuu, kun on hapoilla, mutta silti vielä pitää iskeä!

Hevoskuuri seuraa mielenkiinnolla Valtteri Revon taivalta huippumaastopyöräilijäksi tallikaveri Jukka Vastarannan vanavedessä.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}