VIP-emäntä Pirjo Muranen nauttii Vuokatin MM-kisojen tunnelmasta

Pirjo Muranen on viihtynyt hyvin MM-kisojen VIP-emäntänä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Pirjo Muranen on viihtynyt hyvin MM-kisojen VIP-emäntänä. Kuva: Hevoskuuri.fi

Entinen huippuhiihtäjä Pirjo Muranen on toiminut Vuokatin MM-suunnistusten VIP-emäntänä ja nauttinut kisojen suomalaismenestyksestä ja hienosta tunnelmasta. Oman hiihtouransa päättymisen jälkeen Muranen haluaa jatkossa panostaa valmentamiseen toimien Marjaana Pitkäsen ja nuorten 16-17-vuotiaiden Habita-ryhmän valmentajana.

{akeebasubs *} 32-vuotias Pirjo Muranen lopetti oman hiihtouransa keväällä 2011 ja on sen jälkeen toiminut mm. Ylen hiihdon asiantuntijana ja Marjaana Pitkäsen valmentajana. Murasen henkilökohtaisesti paras saavutus oli Lahden 2001 MM-hiihtojen kautta aikain ensimmäisen sprinttimaailmanmestaruuden voittaminen vain 20-vuotiaana ja silloin vielä tyttönimellä Manninen. Lisäksi Muranen voitti kaksi viestimaailmanmestaruutta vuosina 2007 ja 2009.

Vuokatin MM-kisoissa Pirjo Muranen on nauttinut täysin rinnoin hienoista kisoista.

– Kisat ovat näyttäneet oikein hyvältä. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta suunnistuksen arvokisoista ja olen hivenen yllättynyt, että näin paljon yleisöä on ollut paikan päällä kannustamassa. Näissä kisoissahan on paljon enemmän yleisöä kuin hiihdon SM-kisoissa tai jopa joissain arvokisoissakin. Sprintin karsinnassakin oli todella paljon yleisöä finaalista puhumattakaan, Muranen kertoi ensikokemuksiaan suunnistuksen arvokisoista.

Myös itse MM-kisojen urheilijat saavat Muraselta arvostusta.

– Kyllä suunnistajat ovat todellisia huippu-urheilijoita ja on tämä kovaa touhua. On ihailtavaa, kuinka he vielä maksimivauhdissa pystyvät lukemaan karttaa ja löytämään rastit. Ei itsestä olisi siihen, Muranen antaa tunnustusta.

Valmentajaksi "eläkkeellä"

Muranen lopetti uransa 30-vuotiaana ja on sen jälkeen ollut hiihdosta eläkkeellä. Muutamat kisat ovat jääneet Muraselle mieleen omasta urasta.

– Kyllähän ne vuoden 2001 kisat ja ensimmäinen arvokisamitali ja maailmanmestaruus on se kohokohta. Kisoissa oli lisäksi huikea yleisömäärä ja tunnelma. Liberecin MM-kisat 2009 oli toinen uran kohokohta, kun muutaman heikomman vuoden jälkeen tuli vielä uusi nousu uralle. Toki myös olympialaisten viestimitali 2010 tuntuu hienolta ja Oslon MM-kisoissa 10 kilometrin kuudes sija oli parasta normaalimatkojen suoritus minulla, Muranen muistelee uraansa.

Muranen kiittelee myös viimeisintä valmentajaansa Reijo Jylhää.

– Henkilökohtaisesti Reijo Jylhän tulo valmentajaksi kaudelle 2007 ja valmentajanvaihdos oli itselle merkittävä asia ja uuden nousun tae. Oli onni, että sain hänet silloin valmentajaksi. Myös Magnarin tulolla valmentajaksi oli ensimmäisinä vuosina paljon positiivista merkitystä, kun uusi valmentaja tuo aina mukanaan jotain uutta. Mutta kyllähän sitten oli niitä negatiivisiakin juttuja varsinkin viime vuosina, kun minä olin mukana, Muranen sanoo.

Muranen valmentaa nyt toista vuotta lupaavaa Vieremän Koiton Marjaana Pitkästä, joka esiintyi varsin edukseen viime talvena ja kolkuttelee jo maajoukkueen portteja aikuisten arvokisoihin.

– Kyllä minua valmennus kiinnostaa kovasti. Minulla olisi kuitenkin annettavaa omasta urastani ja harjoittelusta ja haluan tätä tarjota nuorille tulevaisuuden hiihtäjäksi. Olen nyt myös aloittanut ammattivalmentajan tutkinnon Kuortaneen urheiluopistolla, sieltä saan sellaista teoreettista tietoa mm. fysiologiasta, mistä en oman urani aikana tiennyt, Muranen kertoo halustaan ja kiinnostuksestaan valmentamiseen.

– Marjaanan lisäksi aloitin nyt myös 16-17-vuotiaiden Habita-ryhmän ryhmävalmentajana ja kyllä siellä on hyviä tyyppejä tulossa suomalaisen hiihdon kärkeen. Toivottavasti he vaan jaksaisivat yrittää loppuun asti ja valmentajat tukea ja ohjata heitä oikealla tavalla.

Yksi asia Murasta harmittaa Suomen hiihdon suhteen.

– Taloudellinen tilanne tällä hetkellä on sääli ja esimerkiksi B-maajoukkueeseen kuuluvat joutuvat käytännössä laittamaan kaiken omasta pussistaan. Toivottavasti tilanne paranisi tulevaisuudessa tämän suhteen, jottei moni lupaava hiihtäjä joudu tinkimään satsauksestaan taloudellisten seikkojen takia, Muranen toivoo parempaa taloudellista tulevaisuutta Suomen hiihdolle.

Marjaana Pitkänen otti Murasen valmennuksessa ison harppauksen eteenpäin viime talvena ja Muranen toivoo kehityksen jatkuvan edelleenkin.

– Viime harjoituskausi meni hyvin ja tulokset olivat hyviä. Harmittavasti Marjaana sairasteli nuorten MM-kisojen aikoihin, niin ne eivät sujuneet ihan toivotulla tavalla. Ensi kaudelle emme ole vielä asettaneet tavoitteita, mutta hän pääsee vielä ensi talvena alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin, joten ne tulevat olemaan ykköstavoite.

– Naisten kovaan maajoukkueeseen on vaikea päästä, mutta sinne pyritään jatkossa ja toivotaan myös arvokisoihin pääsyä.

Ylävartalovoimaa, vapaan hiihtoa ja juoksuharjoittelua

Muranen ottaa muutaman osa-alueen esille, joita hän haluaa valmennuksessaan korostaa.

– Ylävartalovoima on tärkeää ja se oli hyvää itsellä. Marjaana on aika pienikokoinen, joten hän tarvitsee vielä vahvuutta tekemiseen. Toinen juttu on vapaan hiihto, jossa Suomi ei pärjää yhtä hyvin kuin perinteisellä. Sitäkin puolta olisi tehostettava.

Norjalaiset hiihtäjät ovat tunnetusti kovia hiihtäjiä ja samoilla linjoilla on myös Muranen.

– Totta kai pitää pystyä juoksemaan kovaa. Maajoukkuehiihtäjät näin tekevätkin, mutta kyllä nuorilla hiihtäjillä olisi parantamisen varaa juoksuharjoittelussaan. Joku yleisurheilukoulu olisi tosi hyvä hiihtäjille. Siellä tulisi monipuolisesti mm. koordinaatiota ja hyppyjä, Muranen kehottaa nuoria juoksukouluihin.

Omasta kunnostaan huolta

Oman uransa lopettamisen jälkeen Pirjo Muranen on pitänyt omasta kunnostaan hyvin huolta ja jopa niin hyvin, että samassa Ylen hiihtotiimissä työskentelevä Jussi Eskola kertoi Hevoskuurille uskovansa, että Muranen voisi edelleen sijoittua jopa viiden joukkoon SM-hiihdoissa. Onko siis mahdollinen comeback luvassa?

– Ei ole, Muranen naurahtaa ja jatkaa.

– Korkeintaan jollekin viestitasolle, mutta en ole asiaa ajatellut. Nyt on haittana ollut selässä välilevyn pullistuma, joka on estänyt mm. juoksemisen.

Mutta kunnostaan Muranen on huolta pitänyt ja on tosiaan muuten edelleen hyvässä kunnossa.

– Nyt olen tehnyt lihaskuntoa ja jumpannut ja kyllä minä edelleen haluan pitää itseni hyvässä kunnossa ja liikkua säännöllisesti omaksi ilokseni ja mahtua samoihin vaatteisiin. Mutta tiedän mitä huippu-urheilu vaatii ja eiköhän se tie ole käyty minun osaltani loppuun, Muranen päättää juttutuokion.

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}