Italian ympäriajon suosikit

Vetooo listaa tämän vuoden Giro d'Italian suurimmat suosikit.

1. Bradley Wiggins (GBR / Team Sky) | 5. Giro - 2011 40:s | 19 kilpailupäivää, 2 766 kilpailukilometriä

Wiggins lähtee suurimpana ennakkosuosikkina Giroon. Viime kauden jättipotti, Tour de Francen voitto ja maantieaika-ajon olympiakulta, ei ole sammuttanut britin menestysnälkää. Wiggins asetti jo viime talvena tavoitteekseen Giro d'Italian valloittamisen ja Tour-voiton puolustamisen.

Brittiajajan Giro-voitto ei ainakaan jää kiinni miehen ajo-ominaisuuksista ja apuajajaista. Wiggins on eittämättä paras ITT-polkija yhteiskisan ennakkosuosikeista. Hänen joukkueensa Team Sky on papaerilla Giron vahvin. Se antaa tavittavaa taustatukea niin vuoristossa kuin tasamaallakin.

Wigginsin ehkä suurimmaksi akilleen kantapääksi saattaa muodostua Giron kova reitti, silä se on huomattavasti viimevuotista Touria haastavampi. Miten mies kestää Dolomiittien ja Alppien kovat vuoristopäivät? Onko britin palautumiskyky vaadittavalla tasolla?

2. Vincenzo Nibali (ITA / Astana) |  5. Giro - 2010 3:s, 2011 2:s | 27 kilpailupäivää, 4 356 kilpailukilometriä

Nibali vaihtoi täksi kaudeksi Liquigasista Astanaan, ja hän toi mukanaan liudan luottoapuajajiaan. Nibali ja Astana ovat satsanneet kaiken pelkästään tätä kilpailua varten. Mies jättää jopa Tour de Francen väliin Giron takia. Astanalta puuttui pitkään Giron voittoon pystyvä nimi.

Sisilialainen on erinomainen mäkimies ja kelpo aika-ajaja. Hän kykenee taistelemaan Wigginsiä vastaan vuoristossa ja saattaa jopa olla edellä kiipijänä. Wigginsin ja Nibalin suurin ero on aika-ajossa, jossa britti kepittää italialaisen selvästi. Astana ei häviä hirveästi Skylle tallivertailussa.

Nibali on ollut erinomaisessa kunnossa keväästä lähtien. Hänen on kuitenkin kaivettava vielä pari lisäpykälää vuoristoon, jotta Wigginsin pudottaminen onnistuisi. Vain sitä kautta Nibali voi voittaa Giro d'Italian. Sen voitto puuttuu Nibalin meriittilistalta.

3. Ryder Hesjedal (CAN / Garmin) | 4. Giro - 2012 1:s | 17 kilpailupäivää, 2 567 kilpailukilometriä

Hesjedal on Giron hallitseva voittaja. Hän yllätti kaikki viime vuonna nappaamalla uransa ylivoimaisesti suurimman meriitin. Kanadalainen ei pääse enää yllättämään puskista. Menestysuskoa riittää sekä Hesjedalilla että taustajoukoilla, sillä kaikki on tähdätty Giroa varten.

Kandalaispolkija perusti viimevuotisen voittonsa tasaisuuteen vuoristoetapeilla ja hyvään aika-ajosuoritukseen päätöspäivänä. Voiton uusiminen on tavoitteena, mutta vastustajat ovat tänä vuonna pari pykälää kovempia. Pelkkä tasaisuus ei riitä välttämättä edes podiumille.

Hesjedal alotti kautensa vasta maaliskuussa ja on muutenkin kisannut säästeliäästi. Ainakaan väsymisen ei pitäisi näkyä ajossa. Hesjedalilla on tukenaan rutinoituneita apuajajia, kuten Christian Vandevelde ja David Millar. Heistä menestys ei jää kiinni.

4. Michele Scarponi (ITA / Lampre) | 9. Giro - 2010 4:s, 2011 1:s, 2012 4:s | 21 kilpailupäivää, 3 183 kilpailukilometriä

Giron toissavuotinen mestari Scarponi lusi talvella 3 kuukauden kilpailukiellon myönnettyään tehneensä yhteistyötä lajin kuuluisan valmentajan Dr. Michele Ferrarin kanssa. Tuorein imagotahra ei ole näkynyt Scarponin otteissa alkukaudella, sillä meno on ollut vakuuttavaa.

Hyvänä mäkimiehenä tunnettu Scarponi pystyy roikkumaan hyvin kanssakilpailijoiden kannassa. Hän tekee harvoin ratkaisuja, mutta osaa mitoittaa erinomaisesti omat voimavaransa. Juuri tämä tekee Scarponista hyvän polkijan. Scarponi on keskinkertainen aika-ajaja.

Heikohko tempo-osaaminen ei voi olla näkymättä 54,8 kilometriä pitkässä tempossa. Siinä hän tulee häviämään minuutteja Wigginsille ja runsaasti myös Nibalille ja Hesjedalille. Scarponille jää paljon kurottavaa vuoristoetapeille. Siellä 33-vuotiaan italialaisen on hyökättävä.

5. Samuel Sanchez (ESP / Euskaltel) | 2. Giro - 2005 17:s | 17 kilpailupäivää, 2 691 kilpailukilometriä

Sanchez on ajanut koko uransa baskitaustaisessa Euskaltel-tallissa. Vuonna 2000 alkanut yhteistaival on tuottanut erinomaisia sijoituksia reilun vuosikymmenen aikana. Viiden vuoden takainen olympiavoittaja osallistuu Giro d'Italiaan vasta toista kertaa urallaan.

Sanchez palaa Giroon kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Kauden 2005 Giro tuotti 17. sijan yhteiskisassa, johon baski havittelee nyt roimaa parannusta. Sanchez onkin panostanut huomattavasti toukokuun Italian ympäriajoon. Hän on käynyt mm. Italiassa tutustumassa merkittäviin etappeihin.

Yksi maailman parhaista alamäkiajajista on myös loistava kiipijä. Hänen heikkoutensa on aika-ajokyky, vaikka sekin on parantunut vuosien saatossa. Sanchezin menestyksen tärkein tärkein tekijä on aikatappion minimointi pitkässä ITT:ssä. Etappivoitto on vähimmäistavoite.

6. Robert Gesink (NED / Blanco) | 1. Giro | 29 kilpailupäivää, 4 070 kilpailukilometriä

Hollannin ykkösetappiajajan urakehitystä ovat hidastaneet pahat loukkaantumiset. 26-vuotias Gesink ei ole vielä pystynyt lunastamaan häneen asetettuja odotuksia. Blanco-tallin kapteeni havittelee menestystä ensimmäistä kertaa Italian 3-viikkoisesta kisasta.

Gesink ei ole säilynyt ilman vastoinkäymisiä tälläkään kaudella. Hän on kärsinyt hengitystievaivoista pitkin kevättä, eikä vyölle ole kertynyt merkittäviä meriittejä. Gesink on kuitenkin vakuuttanut olevansa nousujohteisessa kunnossa Giron alla. Se on hyvä merkki.

Blanco-tallin ajajan suurin kompastuskivi on ollut uran alusta saakka heikohko osaaminen aika-ajossa. Gesink on pyrkinyt parantamaan ITT-kykyään vuosien saatossa, mutta puutteet tulevat näkymään Girossa. Gesinkillä on runsaasti kurottavaa vuoristoetapeilla, jossa hän on omimmillaan.

7. Benat Intxausti (ESP / Movistar) | 2. Giro - 2012 38:s | 18 kilpailupäivää, 2 733 kilpailukilometriä

Jotkut saattavat muistaa, että Intxausti osallistui viime vuoden Giroon. Harvat kuitenkaan muistavat, että Intxausti oli kokonaiskisassa peräti 6. sijalla päätösviikolla. Espanjalaiselle sattui musta päivä Dolomiittien raatelevalla 19. osuudella, ja mies putosi kauas kärjestä.

Intxausti asetti jo viime talvena Giron ykköstavoitteekseen. Hurjimmat visiot kertoivat jopa palkintokorokehaavesista, mutta rimaa on hieman laskettu TOP10-sijoitukseen ja etappivoittoon. Baskitaustaisella Intxaustilla on siihen erinomaiset saumat hyvänä mäkimiehenä ja aika-ajajana.

Movistar-talli lähetti Italiaan varsin iskukykyisen joukkueen, jolla on resursseja avittaa kapteeni menestykseen yhteiskisassa. Aika-ajoissa kaikki on miehestä itsestään kiinni. Hän on parempi ITT-mies kuin moni muu kokonaiskisan varteenotettavista TOP10-ehdokkaasta.

8. Carlos Betancur (COL / AG2R) | 2. Giro - 2011 58:s | 28 kilpailupäivää, 3 914 kilpailukilometriä

Valtaisassa lentokiidossa olevan kolumbialaisen pyöärilyn yksi tärkeimmistä palasista. 23-vuotias Betancur on alkanut heti lunastaa häneen ladattuja odotuksia. Betancur siirtyi täksi kaudeksi yllättäen ranskalaiseen AG2R:ään, vaikka häntä tavoitteli lukematon määrä muitakin talleja.

Betancur on räjähtävä kiipijä, jonka jaloissa on valtaisa potku. Hän on hieman samantyyppinen polkija kuin Giron 2004 voittaja Damiano Cunego nuorena. Räjähtävyys on tuonut Betancurille loistosijoituksia. Hän oli kevään Fleche Wallonnessa 3:s ja Liege-Bastogne-Liegessä 4:s.

Pieni kysymysmerkki leijuu Betancurin nykykunnossa. Hän on ollut huhtikuun alusta saakka hurjassa lyönnissä ja kuntopiikin taittuminen ei olisi tavatonta. Jos kolumbialainen on samassa lyönnissä kuin Ardennien klassikoissa, Giron TOP10-sijoitus on varsin todennäköinen. Bentacur on keskinkertainen aika-ajaja.

9. Mauro Santambrogio (ITA / Vini Fantini) | 4. Giro - 2012 86:s | 27 kilpailupäivää, 4 432 kilpailukilometriä

Santambrogio oli usean kauden ajan Cadel Evansin luottoapuajaja BMC:llä. Italialainen päätti vaihtaa maisemaa viime kauden päätteeksi ja uusi osoite löytyi pienemmästä Vini Fantini -joukkueesta. Siirto on osoittautunut napakympiksi. Santambrogio on menestynyt mainiosti alkukaudella.

28-vuotias italialainen alkoi olla huhtikuussa jo niin tuttu näky vuoristoetappien kärkikahoinssa, ettei häneen tullut kiinnitettyä sen suurempaa huomiota. Santambrogion nousu lajin huipulle näin nopeassa tahdissa on tullut lähes kaikille yllätyksenä.

Santambrogio starttaa Giroon tallinsa ykköskapteenina. Hänellä on tukenaan kokeneet kehäketut Stefano Garzelli ja Danilo Di Luca. Santambrogion kapasiteetti riittää ylämäissä erinomaisesti, mutta hän on kirjoittamaton kortti aika-ajoissa. Kaiken mennessä nappiin 10 sakkiin GC:ssä.

10. Robert Kiserlovski (CRO / RadioShack) | 2. Giro | 24 kilpailupäivää, 3 118 kilpailukilometriä

Kiserlovskin tilanne on samankaltainen kuin Santambrogion. Useita vuosia tähtipolkijoiden apuajajana ja nyt ensimmäistä kertaa kapteenin roolissa suuressa ympäriajossa. Kiserlovski siirtyi täksi kaudeksi Astanasta RadioShackiin. Se on vaikuttanut kroatialaiseen myönteisesti.

Kiserlovski ajoi Giro d'Italian viimeistelykisassa Tour de Romandiessa erittäin aktiivisesti ja antoi vankan näytteen vireestään. Kroatti on hyvä mäkimies ja ITT-pyöräkin saa kyytiä kohtalaisesti. Kiserlovski tarvitsee ripauksen malttia, sillä hän on melko impulsiivinen polkija.

RadioShackin kapteeni on yllätysvalmis peräti 10 parhaan joukkoon Italian ympäriajossa. Se edelleyttää lähes täydellistä kisaa ja kenties luopumista etappivoiton tavoittelusta. Kroatin on sääteltvänä voimiaan, mikäli miehen tähtäin on TOP10-sijoituksessa.

Jätin tarkoituksella 10 ennakkosuosikin ulkopuolelle Cadel Evansin (AUS / BMC), Bradley Wigginsin Sky-apuajajat ja Domenico Pozzovivon (ITA / AG2R). Evans on omien sanojensa mukaan rakentamassa kuntoa Tour de Francea varten, eikä aussi havittele hyvää tilaa yhteiskisasta. Skyn apuajajat, Sergio Henao (COL), Konstantin Sivstov (BLR) ja Rigoberto Uran (COL) olisivat potentiaalisia TOP10-ehdokkaita, mutta Girossa heidän ainoa tehtävänsä on Wigginsin tukeminen. Pozzovivo lienee kaukana parhaasta vireestään, sillä mies on vasta toipunut kylkiluumurtumistaan.

Seuraa näitä kirimiehiä:

Manuel Belletti (ITA / AG2R)
Daniele Bennati (ITA / Saxo-Tinkoff)
Grega Bole (SLO / Vacansoleil)
Nacer Bouhanni (FRA / FDJ)
Mark Cavendish (GBR / OP-QS)
Francesco Chicchi (ITA / Vini Fantini)
John Degenkolb (GER / Argos)
Fabio Felline (ITA / Androni)
Roberto Ferrari (ITA / Lampre)
Oscar Gatto (ITA / Vini Fantini)
Matthew Goss (AUS / GreenEdge)
Sacha Modolo (ITA / Bardiani-CSF)
Giancomo Nizzolo (ITA / RadioShack)
Francisco Ventoso (ESP / Movistar)
Elia Viviani (ITA / Cannondale)

-Vetooo


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 4. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 5. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 6. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 7. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 8. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 9. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 10. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 15. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 16. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 17. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 04.12.2021Tässä Suomen joukkueet Lillehammerin viesteihin
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 02.12.2021Maailmancup-kausi jatkuu perjantaina sprinteillä – katso lähtölistat
 23. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 24. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 25. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 26. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 27. 02.12.2021Kläbon manööverille päätös
 28. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 29. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella
 30. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä