Kokonaiskilpailun voimasuhteet hahmottuvat Pyreneillä

tourmalet110711_introRanskan ympäriajon toinen kilpailujakso käsittää kuusi etappia. 1 050 kilometrin aikana poljetaan kolme tasamaaetappia ja kolme vuoristoetappia Pyreneillä. Jaksosta tekee erityisen haastavan se, että vuoristo-osuudet ajetaan peräkkäisinä päivinä.

tourmalet110711Torstaina ajajilla on edessään Col du Tourmalet ja Luz.Ardiden. Kuva: Hevoskuuri.fiRanskan ympäriajon toinen kilpailujakso käsittää kuusi etappia. 1 050 kilometrin aikana poljetaan kolme tasamaaetappia ja kolme vuoristoetappia Pyreneillä. Jaksosta tekee erityisen haastavan se, että vuoristo-osuudet ajetaan peräkkäisinä päivinä. Ranskan keskiylängön länsipuolelta Aurillacista starttaava toinen viikko vie karavaanin kohti etelää ja Pyreneitä. Etapit 10. ja 11. ovat tasamaaosuuksia ja erittäin tärkeitä pistekilpailun kannalta. Mark Cavendishin takamatka kisaosiota johtavaan Philippe Gilbertiin on 64 pistettä. Ero on suuri ja käytännössä vain kaksi etappivoittoa pitävät britin haaveet elossa vihreästä paidasta. Cavendishin on myös napsittava mahdollisimman paljon pisteitä välikireistä.

Pistekilpailua suurempi mielenkiinto kohdistuu kokonaiskisaan. Keltaista paitaa tavoittelevien polkijoiden ryhmä tulee supistumaan erittäin pieneksi kakkosviikolla. Siitä pitävät huolen Pyreneiden kolme tuimaa vuoristopäivää torstaista lauantaihin. Pyreneiden ensimmäinen näytös on 12. etappi, joka sisältää kolme luokiteltua nousua päättyen Luz Ardidenin talviurheilukeskukseen. Ajajat kapuavat legendaarisen Col du Tourmaletin ennen Luz Ardidenin maalinousua. Perjantain 13. osuus on hieman inhimillisempi, sillä Pau'sta alkava ja Lourdesiin päättyvä taival on pituudeltaan 152,5 kilometriä ja viimeisen nousun, legendaarisen Col d'Aubisquen huipulta on maaliin 42,5 kilometriä. Päivä on mitä otollisin irtiottoryhmälle. Etappivoittaja löytynee hatkaporukasta.

Ratamestarin sadistisuus tulee parhaiten esille 14. etapin profiilista. Se pitää sisällään kuusi luokiteltua nousua, joista viimeisenä ylimmän HC-luokituksen maalinousu Plateau de Beille. Ranskan ympäriajo on vieraillut Plateau de Beillen huipulla neljästi. Tourin kokonaiskisan voittaja on vienyt jokaisella kerralla myös Plateau de Beillen herruuden. Vuonna 1998 voittaja oli Marco Pantani. Lance Armstrong on juhlinut ykköstilaa kahdesti, vuosina 2002 ja 2004. Alberto Contador ylitti maaliviivan ensimmäisenä vuonna 2007. Toistaako historia itseään myös vuonna 2011? Plateau de Beille on kenties koko Tourin vaativin nousu. Sillä on pituutta 15,8 kilometriä ja keskijyrkkyyttä 7,9 %. Ennen maalinousua on viisi kategoroitua vuorta, joista kaksi on 1. luokituksen nousuja. Pystysuoraksi seinäksi muutettuna 14. etappi käsittää noin 5 000 nousumetriä. Viimeistään Plateau de Beillen osuus tulee murskaamaan monien haaveet keltapaidasta ja jättää jäljelle pienen ryhmän taistelemaan yhteiskisan voitosta.

Kolmen raatelevan vuoristo-osuuden päätteeksi sotketaan ns. siirtymäetappi Limoux'sta Montpellieriin. Se on puhdas tasamaapäivä ja viimeinen ennen toista lepopäivää. Väsyneiden polkijoiden mielenkiinto etappivoittoon lienee tavallista pienempi, joten päivän parhaat sijoitukset ratkeavat todennäköisesti irtiottajien kesken. Mikäli Cavendishilla on vielä realistiset mahdollisuudet vihreään paitaan, saattaa HTC-talli kontrolloida etappia ja näin pedata brittisprintterille etappivoittoa. Tähän siis vaikuttaa paljon se, miten Cavendish menestyy kakkosjakson kahdella ensimmäisellä etapilla, jotka ovat profiililtaan tasamaata.

Kokonaiskilpailun voittotaisto ei ehtinyt edes alkaa, kun useat ennakkosuosikit joutuivat heittämään pyyhkeen kehään avausviikon kolarien seurauksena. Heitä olivat Janez Brajkovic (RadioShack, 5. etappi), Bradley Wiggins (Team Sky, 7. etappi), Chris Horner (RadioShack, 7. etappi), Jurgen van den Broeck (OmegaPharma-Lotto, 9. etappi) ja Alexander Vinokourov (Astana, 9. etappi). Viisikolla olisi ollut täydet mahdollisuudet taistella sijoituksesta 10 parhaan joukkoon tai jopa palkintokorokepaikasta. Useat polkijat jatkavat Touria siipirikkoisina. Kolhujen vaikutus suoritustasoon nähdään vasta Pyreneiden nousuissa. Eriasteisista kolhuista kärsivät ainakin Andreas Klöden (selkä), Robert Gesink (selkä ja kyynärpää) sekä Alberto Contador (polvi). Samuel Sanchez (Euskaltel) sai ajallisesti takkiin kahdella ensimmäisellä etapilla, joten hallitsevalla olympiavoittajalla on jättiurakka hilata itsensä kohti kärkisijoja. Levi Leipheimer (RadioShack) menetti valtavasti aikaa ensimmäisen viikon lukuisissa kolareissa, joten hän on ulkona keltapaitakamppailusta.

Leopard-talli on välttynyt toistaiseksi kaikilta ongelmilta. Joukkueen ajajat ovat järjestäen pysyneet pystyssä ja epäonni on karttanut luxemburgilaisyhdistelmää. Leopard lähteekin Pyreneiden jaksolle ihanteellisista lähtökohdista. Tiimin kapteenit Andy ja Frank Schleck majailevat yhteiskisassa sijoilla 4. ja 5. Ennakkosuosikeista vain Cadel Evans on muutaman sekunnin Schleckin veljeksiä edellä. Alberto Contadorin Ranskan kierrokseen on mahtunut vain vähän positiivisia seikkoja. Keskeneräinen dopingjuttu, ranskalaisyleisön jääkylmät reaktiot, lukuisat kaatumiset ja 1. etapin ajallinen tappio ovat sysänneet Contadorin pois ykkössuosikin paikalta. Contador ei ole miesmuistiin joutunut altavastaajan asemaan (viimeksi Tourissa 2007) ja lisäpohdittavaa luo myös sangen keskinkertaiset apuajajat. Viimeistään 12. etapilla nähdään, minkälaiset ovat Contadorin saumat taistella Tourin voitosta.

Cadel Evans on nyt poikkeuksellisessa tilanteessa. Hänellä on henkinen yliote kovimmista kilpakumppaneistaan. Evans on todistanut, että hänen edustamansa BMC-talli on poikkeuksellisen vahva. Aussi on kenties paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Kahdesti toiseksi (2007 ja 2008) sijoittunut Evans haluaa petrata yhdellä sijalla uransa parasta saavutusta Tour de Francessa. Siihen on kaikki mahdollisuudet. Konkreettinen todiste saadaan jo Pyreneiden ensimmäisellä osuudella.

HTC-tallin kaksikko Tony Martin ja Peter Velits ovat hyvissä asemissa ennen vuoristoetappeja. Martin ei kuitenkaan ole todistanut kestävänsä 3-viikkoisia ympäriajoja ja Velits on kirjoittamaton kortti tällä tasolla. Velitsin jättiyllätyksenä tullut kolmossija viime vuoden Espanjan ympäriajossa ei riitä näissä ympyröissä. Andreas Klöden ja Robert Gesink ovat siis selkävaivaisia, joten heidän yllään leijuu runsaasti kysymysmerkkejä. Ivan Basson (Liquigas) mäkikunto on epäselvä. Damiano Cunego (Lampre), Nicolas Roche (AG2R), Kevin de Weert (Quick Step), Tom Danielson (Garmin-Cervelo), Rein Taaramäe (Cofidis) ja Christian Vandevelde (Garmin-Cervelo) säilyttävät asemansa 20 parhaan joukossa, mutta kymppilistalle venyminen olisi pieni yllätys. Samuel Sanchez tulee nousemaan tuloslistalla kohisten Pyreneillä.

Pyreneiden vuoristo-osuuksien taktinen käsikirjoitus on melko hyvin selvillä. Vauhdinpidon päävastuu on Leopard-tallilla. Heillä on Tourin parhaat apuajajat mäkimiehineen. Schleckin veljekset hyötyvät toistensa panoksesta. Pikkuveli-Andy on ainankin toistaiseksi joukkueen ykkösvaihtoehto, mutta Frank on valmis kantamaan suurimman menestysvastuun. Contadorilla on takamatkaa Evansiin 1.41, F. Schleckiin 1.38 ja A. Schleckiin 1.30. Kolminkertaisen Tour-voittajan yksinkertainen tehtävä on pudottaa Evans ja Schleckit jossain vaiheessa. Mitä aikaisemmin se tapahtuu, sen parempi. Contadorin spekuloitu polvivaiva saattaa koitua kohtalokkaaksi tekijäksi, jos se häiritsee aavistuksenkin ajamista. Evansin ja Schleckien ei tarvitse hyökätä vielä Pyreneillä. Evansin taktiikka lienee korostetun konservatiivinen vuoristossa. Niin Evansin kuin Schleckienkin prioriteettina on huolehtia vain Contadorista. Pyreneiden jälkeen vuorossa ovat vielä Alppien kolme hyvin vaativaa vuoristopäivää ja viimeistä edellisenä päivänä sotkettava pitkä henkilökohtainen aika-ajo.

Evansin, Schleckien ja Contadorin takana sekä Basso että S. Sanchez erottunevat muusta massasta. Mikään ei kuitenkaan ole varmaa ja taustalta voi nousta muutamia yllättäviä nimiä Tourin podiumkamppailuun. Pyreneet eivät ratkaise kaikkea, mutta antavat suuntaviivat Ranskan ympäriajon keltapaitataistoon. Thomas Voeckler (Europcar) lähtee toiselle kisajaksolle Maillot Jaune yllään. Voeckler hoitanee hommat hyvin kahdella tasamaaetapilla, mutta Pyreneiden ensimmäinen koitos tulee olemaan liikaa ranskalaiselle. Keltapaidan seuraava haltija on Evans, F. Schleck tai A. Schleck.

Pistekilpailun voittaja ratkeaa pitkälti tämän viikon kolmella tasamaaetapilla. Philippe Gilbertillä on erinomaiset lähtökohdat pitää Mark Cavendish kurissa. Se edellyttää hyviä sijoituksia sekä välikireissä että etappien maalissa. Mäkipistekilpailu käynnistyy toden teolla Pyreneillä. HC-luokituksen nousuissa on jaossa kymmenittäin pisteitä. On oletettavaa, että pallopaidan ottaa haltuun joku yhteiskisan kärkinimistä, vaikka ykkösprioriteettina ei olekaan tämän kisaosion voitto. Nuorten alle 25-vuotiaiden voittomittelö käytäneen Robert Gesinkin ja Rein Taaramäen välillä. Gesinkillä on 51 sekunnin etulyöntiasema Taaramäeen.

Ranskan ympäriajon toinen kilpailujakso (etapit 10.-15.)

ti 12.7., 10. etappi, Aurillac - Carmaux, 158,0 km, tasamaaetappi
ke 13.7., 11. etappi, Blaye les Mines - Lavaur, 167,5 km, tasamaaetappi
to 14.7., 12. etappi, Cugnaux - Luz Ardiden, 211,0 km, vuoristoetappi
pe 15.7., 13. etappi, Pau - Lourdes, 152,5 km, vuoristoetappi
la 16.7., 14. etappi, Saint Gaudens - Plateau de Beille, 168,5 km, vuoristoetappi
su 17.7., 15. etappi, Limoux - Montpellier, 192,5 km, tasamaaetappi

- vetooo

Teemu Virtanen Hangosta Utsjoelle

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 01.06.2021Hiihdon seurasiirtoja: VHS, KHS ja Ski Jyväskylä vahvistuvat
 2. 26.05.2021Pohti SkiTeam vahvistui kahdella nuorella hiihtäjällä
 3. 28.05.2021Maastohiihdon B-maajoukkue ja U23-maajoukkue on nyt julkistettu – joukkueet tähtäävät yhdessä kohti 2026 talviolympialaisia
 4. 07.06.2021Torstaina Hanko-Utsjoki -urakkaan starttaava Virtanen haluaa 24 tunnin hiihdon maailmanennätyksen takaisin
 5. 31.05.2021Suomi saa nimetä olympialaisiin vain kuusi mieshiihtäjää – miesten olympiaviesti typistyy 11 maan kamppailuksi
 6. 27.05.2021Luusualle merkittävä sopimus uuteen talliin!
 7. 21.05.2021Maajoukkueeseen palaava Roponen avasi oman valmennuspalvelun
 8. 14.06.2021Hanko-Utsjoki: Virtanen selätti yli 200 kilometrin etapin Kokkolasta Ouluun
 9. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Luontoäiti pakotti tauolle
 10. 28.05.2021Teemu Virtasen hurja projekti – aikoo rullahiihtää Hangosta Utsjoelle
 11. 13.06.2021Hanko-Utsjoki: Kurikasta kohti Kokkolaa
 12. 23.05.2021Hiihdon maailmancupin kalenteri kaudelle 2021/2022
 13. 02.06.2021Lauri Lepistö Jämin Jänteeseen – Vuorela arvelee Puijon pelkäävän
 14. 21.05.2021Jasmin Kähärä siirtyy Vuokatti Ski Team Kainuun väreihin
 15. 10.06.2021Teemu Virtanen starttasi Hangosta – katso aamun tunnelmat
 16. 12.06.2021Hanko-Utsjoki: Rankka päivä vesisateessa – Mietaa Kurikassa vastassa
 17. 10.06.2021Hanko-Utsjoki: Ensimmäisenä päivänä 160 kilometriä
 18. 27.05.2021Luusua tallisopimuksestaan: Askel uralla eteenpäin
 19. 18.06.2021Hanko-Utsjoki: Edessä pitkä ja sateinen päivä kohti Inaria
 20. 13.06.2021Hanko-Utsjoki: Pitkä päivä läpi Etelä-Pohjanmaan
 21. 14.06.2021Hanko-Utsjoki: Edessä reissun pisin päiväetappi
 22. 16.06.2021Hanko-Utsjoki: Perillä Rovaniemellä
 23. 09.06.2021Teemu Virtasen tunnelmat Hanko-Utsjoki -urakan aattona
 24. 18.06.2021Hanko-Utsjoki: "Hyvä Teemu, raskas päivä, raskas urakka!"
 25. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Pikataival Kemiin
 26. 01.06.2021FIS siirsi fluorikieltoa jälleen eteenpäin
 27. 17.06.2021Hanko-Utsjoki: Rovaniemen aamun volttilähdössä kovia ravureita
 28. 15.06.2021Hanko-Utsjoki: Kemissä
 29. 12.06.2021Hanko-Utsjoki: Rekkamies ajaa kelillä kuin kelillä
 30. 11.06.2021Hanko-Utsjoki: Onnellisesti Porissa