Ranskan ympäriajon kokonaiskilpailun kymmenen suurinta suosikkia

BradleyWiggins010712 mvphotosVetooo tekee hieman analyysiä Tour de Francen kymmenestä etukäteen suurimmasta suosikista.

BradleyWiggins010712 mvphotosBradley Wiggins vauhdissa eilisellä prologilla. Kuva: MVphotosVetooo tekee hieman analyysiä Tour de Francen kymmenestä etukäteen suurimmasta suosikista.

Bradley Wiggins (GBR / Team Sky), 2009 4:s, 2010 24:s, 2011 kesk.

32-vuotias Wiggins yllätti kaikki vuoden 2009 Ranskan ympäriajossa sijoittumalla neljänneksi. Puhtaana aika-ajajana tunnettu britti pudotti painoaan lähes 10 kiloa talvella 2009. Se antoi miehelle mahdollisuuden kavuta kovia nousuja kärkinimien vauhdissa.

Wiggins on esiintynyt erittäin vakuuttavasti tällä kaudella. Hän on voittanut käytännössä kaikki kilpailut, joihin mies on osallistunut. Arvostettujen etappiajojen Pariisi-Nizzan, Tour de Romandien ja Criterium du Dauphinen ykköstilat ovat antaneet Wiggolle valtavasti uskoa, että hän kykenee voittamaan myös Tourin.

Team Sky on eittämättä Tourin kovin joukkue. Heiltä löytyy käsittämätön määrä osaamista lajin jokaiselle osa-alueelle. Mark Cavendishin läsnäolo ei ole heikentävä tekijä. Maailman nopein kirimies ei saa suurta apua loppusuoralle - Skyn ensisijainen tavoite on voittaa Tourin kokonaiskilpailu.

Wiggins on nykyisin erinomainen mäkimies. Hän jauhaa tasaisen tappavalla tahdilla nousuja, hyökkää harvoin ja pitää tasaisesta vauhdista. Vaikka miehen elopaino on vain 70 kiloa, aika-ajo-ominaisuudet eivät ole käytännössä heikentyneet.

Mies on Tourin ykkössuosikki. Tällä hetkellä vain loukkaantuminen, sairastuminen, liialliset paineet tai Cadel Evans voivat viedä kokonaiskilpailun voiton britiltä.

Cadel Evans (AUS / BMC), 2006 4:s, 2007 2:s, 2008 2:s, 2011 1:s

Evans on Ranskan ympäriajon hallitseva voittaja. Aussi todisti viimein suuruutensa ja otti uransa ensimmäisen suuren ympäriajon voiton. Se teki erityisen hyvää ikuiseksi kakkoseksi tuomitun Evansin itseluottamukselle.

BMC:n kapteenilla ei ole mitään hävittävää tämänvuotisessa kisassa. Hän on jo valloittanut Tourin ja eittämättä viimeisiä vuosia huipulla polkevalle aussille kaikki tuleva menestys on vain mukavaa plussaa.

Evans on kilpaillut varsin säästeliäästi tällä kaudella. Hän voitti keväällä ajetun lyhyen Criterium International -etappiajon. Mies osoitti Tourin kenraaliharjoituskisassa Criterium du Dauphinessa olevansa hyvässä mäkikunnossa sijoittumalla 3:nneksi.

Tuloksellisesti melko vaatimaton alkukausi ei aiheuta huolta nyt alkavassa Tourissa. Normaalia kevyempi kilpailuohjelma tarkoittaa sitä, että Evans saapuu tuoreena Ranskan ympäriajoon.

Evansilla on ympärillään varsin hyvät apuajajat. Tärkeä tasamaajuhta George Hincapie osallistuu ennätyksellisesti jo 17. Touriinsa. Mäkiapuajajina ovat Tejay van Garderen ja Amael Moinard.

Denis Mentshov (RUS / Katusha), 2006 5:s, 2008 3:s, 2010 2:s

Kaksinkertainen Vuelta a Españan voittaja ja kertaalleen Giro d'Italian valloittanut Mentshov hakee uralleen kruunua. Hän on ollut Tour de Francessa parhaimmillaan toinen. Tämä tapahtui vuonna 2010. Mentshov oli alun perin kolmas, mutta Alberto Contadorin suorituksen hylkääminen nosti sijoitusta pykälällä.

Mentshov ei ole esittänyt ihmeitä tällä kaudella. Hän on selvästi ajanut normaalia vähemmän kisoja. Se on näkynyt menestymättömyytenä. 34-vuotias Mentshov ei ole tilanteesta huolissaan ja vakuuttaa kuntopiikin ajoituksen osuneen juuri oikeaan hetkeen.

Venäläisen parhaita avuja ovat monipuolisuus ja taistelutahto. Hän on hyvä kiipijä ja aika-ajaja. Mentshov ei anna koskaan periksi, vaan ottaa itsestään kaiken irti.

Katushalla on melko laadukas joukkue. Se ei kuitenkaan yllä lähellekään Team Skyn yhdstelmää. Mentshovin tärkeimmät luutnantit ovat Giampaolo Caruso, Vladimir Gusev ja Luca Paolini. Pieni kysymysmerkki liittyy Katushan kykyyn avustaa kapteeniaan vuoristossa.

Monipuolisuus tekee Mentshovista suurimman suosikin Tourin matalimmalle palkintokorokkeelle. Hän on kuitenkin kaukana kokonaiskisan kahdesta suurimmasta voittajakandidaatista Wigginsistä ja Evansista.

Vincenzo Nibali (ITA / Liquigas), 2008 20:S, 2009 7:s

Nibali palaa Tour de Franceen kolmen vuoden tauon jälkeen. Italialainen teki varsinaisen läpimurron ammattilaispyöräilyn huipulle juuri vuoden 2009 Ranskan ympäriajossa. Hän ylsi kokonaiskisassa 7:nneksi.

Viimeistä kauttaan Liquigasissa polkeva Nibali on parhaimmillaan erittäin kova tekijä. Tourin reitti soveltuu sangen hyvin sisilialaiselle. Hän on kelvollinen aika-ajaja ja hyvä vuoristossa. Pitkät ja loivahkot nousut ovat italialaisen mielialuetta.

Nibali päätti jo hyvissä ajoin tähdätä pelkästään Ranskan ympäriajoon. Hän jätti Italian kierroksen väliin. Ratkaisu oli järkevä, sillä menestyminen kahdessa suuressa ympäriajossa 5 viikon levolla on nykyisin lähes mahdotonta.

Italialainen hioi mäkikuntoaan paikallisissa maisemissa. Nibali keskittyi leirillä juuri pitkäkestoiseen mäkiharjoitteluun. Nibali on yksi lajin parhaista alamäkiajajista. Tämänvuotisessa Tour de Francessa muutama vuoristoetappi päättyy kovavauhtiseen laskuun.

Liquigasilla on heittää kehiin kaksi äärettömän kovaa mäkimiestä. Ivan Basso on uudessa roolissa, mutta vannonut uskollisuuttaan Nibalille. Luottokiipijä Sylvester Szmyd antaa loistavaa taustatukea. Nibalin menestys ei tule kaatumaan apuajajien laatuun.

Jurgen van den Broeck (BEL / Lotto), 2009 15:s, 2010 4:s, 2011 kesk.

Van den Broeck on kehittynyt tasaisesti vuosi vuodelta. Hän hääri Cadel Evansin apuajajana Lottossa 2000-luvun lopulla. Belgialainen nousi tallinsa ykkösnimeksi, kun Evans siirtyi BMC:hen kaudeksi 2010.

Van den Broeck on parantanut kovasti heikointa osa-aluettaan aika-ajoa. Kyseistä taitoa tarvitaan erityisesti tämänvuotisessa Ranskan ympäriajossa. Tourin kenraaliharjoituskisan Criterium du Dauphinen pitkästä ITT:stä heltisi kunnioitettava 11. sija.

Vuoden 2010 Ranskan ympäriajo oli van den Broeckille todellinen läpimurtokoitos. Hän sijoittui 4:nneksi ja jäi vain niukasti palkintokorokkeen ulkopuolelle. Viime vuoden Tour meni murskaksi loukkaantumisen takia.

Van den Broeck oli hyvässä vireessä jo alkukeväällä. Hän ylsi 4:nneksi Algarven ympäriajossa ja saalisti 3. sijan Katalonian ympäriajosta. Tourin viimeistelykisa Criterium du Dauphine tuotti mukavan 5. sijan.

Van den Broeck voidaan laskea keskivertoa paremmaksi tempomieheksi. Hänellä on hyvät saumat kavuta Champs Elyseellä jopa palkintokorokkeelle. Pienen kysymysmerkin aiheuttaa heikohko talli, kun vain Jelle Vanendert on hänen tukenaan vuoristossa.

Robert Gesink (NED / Rabobank), 2010 5:s, 2011 33:s

Gesinkiä on pidetty jo vuosia Hollannin lahjakkaimpana suurten ympäriajojen ajajana. Mies ei ole aivan pystynyt lunastamaan odotuksia. Palkintokoroketilat ovat kiertäneet Gesinkiä. Paras saavutus on toistaiseksi Tourin 5. sija vuonna 2010.

Gesink on tunnettu aina erinomaisena mäkimiehenä. Isoimmat ongelmat ovat piilleet aika-ajossa. Hollantilainen on pyrkinyt parantamaan tempo-osaamistaan ja sitkeä vuosien harjoittelu on alkanut tuottaa tulosta.

Viime vuoden Tour meni pipariksi jo ennen kisan puoliväliä sattuneen pahan kaatumisen seurauksena. Gesink loukkasi selkänsä, eikä pystynyt kapuamaan nousuja täysipainoisesti. Se oli kova takaisku hollantilaiselle, sillä viimevuotinen reitti oli kuin tehty Rabobankin kapteenille.

Gesink ei ole keskittynyt pelkästään aika-ajonopeuden parantamiseen, vaan hän on viettänyt pitkiä aikoja vuoristoleireillä kovien kiipijöidensä Steven Kruijswijkin ja Bauke Molleman kanssa. He ovat Gesinkille erittäin tärkeitä apuajajia.

Tämä kausi on tuottanut hyvää menestystä hollantilaiselle. Gesink voitti toukokuussa ajetun Kalifornian ympäriajon. Hän käytti Sveitsin ympäriajoa viimeisenä koitoksena ennen Ranskan ympäriajoa. Gesink sijoittui Tour de Suissessa mainiosti 4:nneksi.

Levi Leipheimer (USA / Omega Pharma - Quick Step), 2005 6:s, 2007 3:s, 2011 31:s

Leipheimer on kuulunut ammattipyöräilyn terävimpään kärkeen jo yli 10 vuotta. Kokenut 38-vuotias Leipheimer siirtyi täksi kaudeksi Omega Pharma - Quick Step -talliin. Jenkki on hyvin harvoin päässyt ykköskapteenin rooliin, mutta OP-QS:ssä on luvassa vapaat kädet.

Leihpeimerin ehdoton syömähammas on aika-ajokyky, vaikka mies on vain 60-kiloinen. Yhdysvaltalaisella on omintakeinen ajoasento. Hän polkee erittäin tiiviissä paketissa ja saa näin erittäin hyvän peesiavun isommista polkijoista.

Alkukausi oli menestyksekäs Leipheimerille. Jenkki voitti tammikuun lopulla käydyn Tour de San Luis -etappiajon Argentiinassa. Hyvä onni käänsi selkänsä OP-QS:n ajajalle. Leipheimer kaatui lukuisia kertoja Pariisi-Nizzassa maaliskuussa.

Epäonnen täyteinen kevät jatkui huhtikuun alussa, jolloin henkilöauto töytäisi harjoituslenkillä ollutta Leipheimeria. Turmassa olisi voinut käydä erittäin huonosti, mutta jenkki selvisi kuin ihmeen kaupalla suhteellisin pienin vaurioin.

Leipheimer teki comebackin Kalifornian ympäriajossa toukokuussa. Tour of California meni lähtökohtiin nähden erinomaisesti. Leipheimer ylsi peräti 6:nneksi kokonaiskisassa. Nousujohteinen vire jatkui Sveitsin ympäriajossa. Lopputuloksena oli 3. sija.

Samuel Sanchez (ESP / Euskaltel), 2008 6:s, 2010 3:s, 2011 5:s

Sanchez on jo pari vuotta keskittynyt pelkästään Ranskan ympäriajoon. Maantiepyöräilyn hallitseva olympiavoittaja on yltänyt kolmasti kuuden parhaan joukkoon neljän vuoden aikana. Sanchezin suurimpina kompastuskivinä ovat olleet aika-ajot ja lievä epätasaisuus vuoristoetapeilla.

Sanchez on edustanut uskollisesti Euskaltel-tallia koko ammattilaisuransa ajan. Baskijoukkue ei ole pystynyt tarjoamaan kunnon apuajajia kapteenilleen, ja mies on joutunut tulemaan toimeen omillaan.

Helmi- ja maaliskuussa pelkästään kotimaisia kisoja kolunnut Sanchez esiintyi ensimmäisen kerran ulkomailla vasta huhtikuun puolivälissä. Olympiavoittaja teki kovaa jälkeä Katalonian ja Baskimaan ympäriajoissa. Volta a Catalunyasta heltisi 2. sija Vuelta al Pais Vascosta kokonaiskisan voitto.

Sanchez tunnetaan ajajana, joka tietää tarkasti omat rajansa. Hän ei koskaan lähde mukaan ylikovaan kyytiin, vaan keskittyy aina polkemaan omaa maksimivauhtiaan. Sanchezin paras vahvuus on käsittämätön ajotaito alamäissä. Hän on kenties lajin paras alamäkiajaja.

Useampi Tour de Francen vuoristoetappi päättyy kovavauhtiseen laskuun. Ne tarjoavat Sanchezille loistavat mahdollisuudet tehdä aikaeroa muihin kilpakumppaneihin ja supistaa aika-ajoissa tulevaa tappiota. Sanchez ja Vincenzo Nibali saattavat olla mielenkiintoinen parivaljakko Tourin alamäissä.

Ryder Hesjedal (CAN / Garmin), 2010 6:s, 2011 18:s

Italian ympäriajon toukokuussa voittanut Hesjedal on kertonut palautuneensa fyysisestä rasituksesta. Se on mahdollista, sillä tämänvuotinen Giro ei ollut reitiltään kaikista raastavin. Hesjedal on Garmin-tallin ykkösnimi Tourissa.

Hesjedal on monipuolinen pyöräilijä, joka on tasavahva niin vuoristossa kuin aika-ajoissakin. Ranskan ympäriajon tempopainotteinen reitti ei ole erityinen etu Hesjedalille, muttei haittakaan. Tourin vuoristo-osuuksien melko loivaprofiiliset nousut sopivat kanadalaiselle erinomaisesti.

Hesjedalin menestyksen suurimpana esteenä lienee kilpailutuntuman puute. Hän ei ole osallistunut kisoihin Italian ympäriajon jälkeen. Mies on siis ehtinyt palautua Giron fyysisestä rääkistä. Olennainen kysymys kuuluu, onko Hesjedal palautunut henkisesti.

Giron voittajat ovat jo lähes 15 vuotta hakeneet menestystä Tourista - turhaan. Yleensä psykologinen puoli olisi riittänyt, mutta fyysinen väsymys on astunut kuvaan. Nyt Hesjedalin menestys on kiinni suurimmaksi osaksi henkisestä puolesta.

Garminilla on hyvä joukkue Tourissa. Jos Hesjedal sattuisi epäonnistumaan, tallilla on heittää kehiin Tom Danielson, Daniel Martin ja Christian Vandevelde. Hesjedalilla on alustavasti parhaat edellytykset yltää 10 parhaan joukkoon.

Alejandro Valverde (ESP / Movistar), 2007 6:s, 2008 9:s

Valverde kärsi 2 vuoden kilpailukiellon 2010-2011. Espanjalainen harjoitteli normaalisti pannan aikana ja pysyi fyysisesti erinomaisessa kunnossa. Valverden kovista kilpailuhaluista saatiin todiste jo tammikuussa, kun hän ylsi etappivoittoon Tour Down Underissa.

Valverden kropasta ei löytynyt grammaakaan ylimääräistä miehen palatessa tositoimiin heti vuodenvaihteen jälkeen. Tästä johtuen miehen ensimmäinen kuntopiikki ajoittui jo ensimmäisiin kisoihin. Espanjalaisen otteissa oli havaittavissa taantumisen merkkejä jo maaliskuun Pariisi-Nizzassa.

Keskinkertaiselle aika-ajajalle tämänvuotinen Ranskan ympäriajon reitti on myrkkyä. Valverde kuuluu hieman heikompien ITT-kuskien ryhmään. Hän ei pysty kompensoimaan niissä tulevia aikamenestyksiä vuoristopäivinä. Tourissa ei jaeta hyvityssekunteja. Se on negatiivinen asia vahvana kirimiehenä tunnetulle Valverdelle.

Movistarin kapteenin alkukauden tärkeimmät kilpailut Ardennien kolme klassikkoa Amstel Gold Race, Fleche Wallonne ja Liege-Bastogne-Liege menivät penkin alle. Osatekijänä oli lievästi kipeytynyt polvi, mutta rehellisyyden nimissä miehen kunto ei ollut riittävällä tasolla.

Valverde on Movistarin kapteeni, vaikka tallin Tour-miehistöstä löytyvät tuore Sveitsin ympäriajon voittaja Rui Costa - jolle Valverde teki loistavasti töitä Tour de Suissessa - ja Espanjan ympäriajon hallitseva mestari Juan Jose Cobo.

- vetooo

MM-hiihdot


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 29.01.2021Kaisa Mäkäräinen voittoon Polvijärvellä ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 2. 02.02.2021Nuorten MM-hiihtojen ohjelma
 3. 02.02.2021Tässä nuorten MM-joukkue Vuokattiin
 4. 18.02.2021Ylläs-Levin kohtalo selviää viimeistään 10. maaliskuuta
 5. 31.01.2021Joni Mäki sprinttikarsinnan kakkonen Falunissa – Bolshunov kaatui ja karsiutui
 6. 01.02.2021Niskasen pohjeluu murtunut
 7. 29.01.2021Suomalaisten suksi tökki Falunissa – huoltopäällikkö otti syyn kontolleen: "Laitoimme huonot tuotteet huonoon sukseen, ja tulos oli sen mukainen"
 8. 13.02.2021Kaksinkertainen MM-kävijä Saapunki hiihti tänään viimeisen kilpailunsa – ottaa varaslähdön vuorijuoksu-uralle
 9. 25.02.2021Tässä Suomen hiihtäjät yhdistelmäkilpailuihin
 10. 15.02.2021Maastohiihdon päävalmentaja Pasanen heitti mitalitavoitteen romukoppaan
 11. 23.02.2021MM-hiihtojen kahden ensimmäisen päivän aikatauluja aikaistettu
 12. 10.02.2021Nuorten MM-ohjelmaan muutoksia
 13. 16.02.2021Kesäkeliä Oberstdorfiin ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 14. 05.02.2021Oberstdorfin MM-hiihtojen ohjelma
 15. 07.02.2021Laura Mononen voitti Keravalla ja Kari Varis Ilmajoella – katsaus viikonlopun kotimaisiin hiihtotuloksiin
 16. 03.02.2021Pyhäjärvi avaa SM-kisatalven – Honkavuoren aluetta kehitetty kovasti
 17. 08.02.2021Upseerikokelas Koivisto taisteli torjuntavoiton vainoajastaan
 18. 01.02.2021Nepryaeva sormileikkauksessa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 19. 19.02.2021Oberstdorfin keväinen sää tuntuu kotimaan pakkasten jälkeen helteiseltä – kisasää uhkaa laittaa suksihuollon rajuun testiin ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa
 20. 15.02.2021Tässä Suomen joukkue Oberstdorfin MM-hiihtoihin
 21. 01.02.2021Suomi kahdeksan hiihtäjän voimin Ulricehamniin
 22. 26.02.2021Niskanen luottaa pitkiin hihoihin Oberstdorfin lämmössä, Pärmäkoski sai ompeluapua Janne Ahoselta
 23. 09.02.2021Niilo Moilanen nuorten maailmanmestariksi!
 24. 19.02.2021Suhonen ja Haarala kaksoisvoittoon Ruotsin cupissa
 25. 20.02.2021Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät Jyväskylässä
 26. 29.01.2021Bolshunov voittoon Falunissa – Niskanen paras suomalainen
 27. 03.02.2021Johaug ja Kläbo Norjan MM-joukkueen kärjet: "MM-valinta ei ole koskaan helppoa Norjassa"
 28. 05.02.2021Kova pakkanen saattaa kiusata nuorten MM-hiihtoja
 29. 31.01.2021Joensuu iloitsi uran parhaasta vauhdista – Norjalaiselle suullinen varoitus Vuorisen eteen leikkaamisesta
 30. 12.02.2021Päivitetty: Tässä Suomen joukkueet nuorten MM-viesteihin