Pia Sundstedt CykelVasanin voittoon

sundstedt_vasaloppet130811_introPia Sundstedt otti voiton Ruotsin suurimmassa maastopyöräilytapahtumassa CykelVasanissa.

sundstedt_vasaloppet130811pia Sundstedt saa voittosuudelman kransmasen Johan Öhagenilta. Kuva: VasaloppetPia Sundstedt otti voiton Ruotsin suurimmassa maastopyöräilytapahtumassa CykelVasanissa.

Ensimmäisen kerran vuonna 2009 järjestetty CykelVasan on kasvanut räjähdysmäisesti. Tämän vuoden tapahtuma keräsi 8000 ilmoittautunutta, joista 42 oli Suomesta. Tulijoita olisi ollut huomattavasti enemmänkin, mutta tapahtuma myytiin nopeasti loppuun. Järjestäjät halusivat varmistaa onnistuneen tapahtuman asettamalla osanottokaton 8000 osallistujaan.

Sälenistä Moraan pyöräiltävä CykelVasan noudattelee Vasaloppetin linjauksia, mutta iso osa reitistä kulkee eri urilla kuin talven hiihto. Tälle vuodelle järjestäjät olivat osin uusineet reittiä, millä pyrittiin vähentämään asvaltin osuutta. Reitti pitää sisällään asvalttia, sorateitä, metsäteitä ja metsäpolkuja, ja se on teknisesti helppo. Tänä vuonna tapahtuma starttasi ensimmäistä kertaa tismalleen samasta paikasta kuin Vasaloppet, Bergan kylästä.

Reitin varrella oli yksi kirimaali. Vasaloppetin tapaan Evertsbergissä jaettiin Bergspris nopeimilla miehelle ja naiselle. 2500 kruunua kuittasivat Magnus Darvell ja Pia Sundstedt.

Pekingin olympiahopeamitalisti aika-ajosta ja lopulta kahdeksanneksi päätynyt Gustav Larsson yritti matkan varrella useamman kerran eroon muista, mutta tuloksetta. Loppuratkaisuissa oli mukana kahdeksan pyöräilijää, joista voiton nappasi vasta 21-vuotias Jesper Dahlström (Motala AIF Cykelklubb). Dahlströn keskittyy maantiepyöräilyyn ja CykelVasanin vauhdikas reitti oli miehen mieleen.

– Alussa oli mentävä todella kovaa, jotta sai hyvät asemat. Keskivaiheilla kilpailua oli muodostunut kymmenen miehen kärkiryhmä, missä tehtiin yhteistyötä. Loppua kohti rupesi tapahtumaan, kun useampi ajaja yritti ratkaisua, mutta kukaan ei onnistunut. Loppuratkaisut jäivät kirin varaan, juuri kuten olin toivonutkin, kertoi Dahlströn kilpailusta.

Paras suomalaismies oli Kimmo Kananen, joka oli 25.

Naisten kilpailussa maastopyöräilyn Euroopan mestari ja Hevoskuurin blogisti Pia Sundstedt karkasi muilta naisilta jo ensimmäisessä ylämäessä. Maalissa ero kilpailun kakkoseen Ann Berglundiin oli 3:24. Sundstedt jäi miesten kärjelle vain reilut kahdeksan minuuttia.

– Olin yllättynyt kuinka suuri letka oli kasassa vielä ensimmäisen ylämäen jälkeen, ehkä 100 henkilöä. Menimme todella hiljaa ja minä pysyin mukana.

Mångsbodarnan jälkeen iso ryhmä hajosi palasiksi, mutta Sundstedt löysi sopivavauhtisen ryhmän, jossa ajoi viimeisen kymmenen kilometriä. Sundstedt on aiemmin osallistunut Vasaloppettin vuonna 2003.

– Tulen vielä uudestaan sekä CykelVasaan, että Vasaloppettiin, lupasi Sundsted järjestäjille maalissa!

Sundstedt kuittasi voitosta 20 000 Ruotsin kruunua.

Tulokset

miehet

1. Jesper Dahlström, (SWE), Motala AIF Cykelklubb, 02:47:32
2. Matthias Wengelin, Team Kalas/Pedalogerna, 02:47:32
3. Johan Lindgren, (SWE), Ck Cykelcity.se, 02:47:32
4. Lars Ragnar Manengen, (NOR), Lillehammer, 02:47:32
5. Jo Nordskar, (NOR), Team United Bakeries, 02:47:33

naiset

1. Pia Sundstedt, (FIN), Finland, 02:56:19
2. Ann Berglund, (SWE), IK Hakarpspojkarna, 02:59:43
3. Borghild Lövseth, (NOR), Norge, 03:02:28
4. Hanne Trönnes, (NOR), Norge, 03:04:55
5. Angelica Edvardsson, (SWE), Cykloteket Racing Team, 03:05:07

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri