Grail FI 550x90px

Seuraesittelyssä Kaupin Kanuunat

Riccione2011 introHevoskuuri on toistaiseksi lähinnä keskittynyt urheilijoiden ja valmentajien haastatteluihin. Jatkossa on tarkoitus esitellä myös mallikkaasti toimivia seuroja. Kotimaisen pyöräilykauden päättyessä on hyvä aika esitellä Suomen kenties virein pyöräilyseura Tampereelta; Kaupin Kanuunat.

Riccione2011Kaupin Kanuunat leirillä Riccionessa. Kuva: Timo LampilaHevoskuuri on toistaiseksi lähinnä keskittynyt urheilijoiden ja valmentajien haastatteluihin. Jatkossa on tarkoitus esitellä myös mallikkaasti toimivia seuroja. Kotimaisen pyöräilykauden päättyessä on hyvä aika esitellä Suomen kenties virein pyöräilyseura Tampereelta; Kaupin Kanuunat.

Kukaan kesällä pyörällä Tampereella liikkuva ei ole voinut välttyä näkemästä keltapaitaisia Kaupin Kanuunoita lenkillä. Eikä ihme, onhan seurassa pyöräilyseuraksi huikeat 440 jäsentä. Hevoskuuri tapasi seuran puheenjohtajan Timo Lampilan ja selvitti mistä on hyvä pyöräilyseura tehty.

Timo Lampila innostui itse pyöräilystä 70-luvulla, jolloin hän käytti pyöräilyä ja hiihtoa purjelautailun harjoitusmuotoina. Purjelautailusta Lampilalla on muun muassa kolme maailmanmestaruutta senioriluokista.

Kaupin Kanuunoista

Kaupin Kanuunoiden toiminta on huomattavan vireää. Annetaanpa puheenjohtajan kertoa.

- Jäsenistömme harrastaa sekä maantiellä, että maastossa ajoa, mutta noin karkeasti harrastajat voisi jakaa 50/50 maastoon ja maantielle. Meillä on kesäkaudella neljä yhteislenkkiä maantiellä ja kolme maastossa. Talvella puolestaan meillä on seuran oma spinning kaksi kertaa viikossa. Ryhmät ovat aina täynnä ja lisääkin olisi tulijoita, kertoo Lampila.

timolampila091011Timo lampila Tour de Tampereen puuhissa. Kuva: Milko Konttinen

Kanuunoissa korostuu myös harrastuksen sosiaalinen puoli.

- Pitemmillä yhteislenkeillä pysähdymme aina kahville ja sääntönä on, että siletä ei saa olla kiire pois.

Kanuunat on profiloitunut harrastajaseuraksi vaikka menestyviä kuskejakin löytyy.

- Meillä tuetaan saman lailla tavallisia harrastajia kuin kilpailijoitakin. Meillä on joitakin tukijoita ja saimme tänä vuonna ensimmäisen kerran kaupungilta toiminta-avustusta, paljastaa Lampila.

Kaupin Kanuunoiden yksi menestyneimmistä pyöräilijöistä on Mauri Viitamaa. Nuorista Perttu Pärssinen on kovaa vauhtia nousemassa kohti kärkeä.

Pyöräilyn haasteista ja tavoitteista

Lajin aseman Suomessa Lampila näkee haasteellisena.

- Pyöräilyn näkyvyys Suomessa on huolestuttavan pientä, harrastajamäärät ovat pienet ja tuntuu, että osa seuroista on vanhoillisia, listaa Lampila pyöräilyn ongelmia.

- Seuran tulee ottaa vastuuta isojen harrastajaporukoiden aktivoinnista. Lisäksi näen tärkeänä isot tapahtumat, kuten Pirkan Pyöräily, Myllyn Pyöräily,TahkoMTB ja Tour de Helsinki, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan suosiotaan. Lisäksi toiveissa olisi tietenkin lisää kansainvälisesti menestyviä pyöräilijöitä, listaa Lampila lääkkeeksi pyöräilyn nousuun.

Lampilan arvion mukaan suhtautuminen pyöräilijöihin on parantunut viime vuosien aikana.

- Kyllä suhtautuminen pyöräilijöihin on mielestäni parantunut takavuosista, jolloin saattoi autoilijoiden toimesta nähdä toistuvasti ikävää käytöstä. Nykyään pyöräilyporukoita kunnioitetaan, sanoo Lampila.

Kaupin Kanuunoiden yhtenä tavoitteena on parantaa pyöräilyolosuhteita Tampereella.

- Tampereella on keskustaa lukuun ottamatta kohtuullisen hyvä liikkua pyörällä, mutta toki aina löytyy parannettavaa. Olemme yhdessä eri sidosryhmien ja kaupungin kanssa keskustelleet, miten pyöräilymahdollisuuksia pitää edistää ja olemme onnistuneet tässä hyvin. Muun muassa pormestarin ohjelmassa on pyöräilyn edistäminen. Pyöräily edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä lieventää liikenneruuhkia. tavoitteenamme on tehdä Tampereesta pyöräilykaupunki, sanoo Lampila.

Pyöräilymatkailua

Kaupin Kanuunoista löytyy myös innokkaita pyöräilymatkailijoita.

- Olemme nyt kymmenen vuotta käyneet harjoitusleireillä Mallorcalla ja viime kerralla mukana oli noin kuusikymmentä pyöräilijää. Olemme käyneet myös Italian Riccionessa, San Marinon lähellä. Italiassa pyöräilymatkailulla on vahva asema. On pyöräilyä varten suunniteltuja hotelleja ja saatavilla on kätevästi muun muassa pesulapalvelut, vedetyt yhteislenkit, vuokrapyörät jne. Pyöräilyä varten on suunniteltu hienoja reittejä ja tehty kartastoja pyöräilijöitä varten, joista löytyy kaikki tarpeellinen ohjeistus taukopaikoista pyöräilyliikkeisiin, kertoo Lampila.

Yleensä päivässä ajetaan yksi pitempi lenkki.

- Lähdemme aamulla ja ajamme 4-8 tuntia. Matkan varrella pysähdytään kerran tai kaksi kahvilla

Tour de Tampere liikuttaa harrastajia

tdt 1071011Vetotöitä Tour de Tampereella: Kuva: Milko KonttinenKaupin Kanuunat on järjestänyt jo kuusitoista kertaa Tour de Tampereen, joka ei suinkaan ole kilpailu vaan laajennettu yhteislenkki. 50 Kanuunaa toimii eritasoisten ryhmien vetäjinä ja ryhmät ajavat kuntoilumielessä erilaisia lenkkejä Tampereen ja ympäryskuntien maastoissa. Tänä vuonna 133 pyöräilijää ajoi vaativan täysmatkan pääosin pienillä poluilla.

- Täysmatkalaisilla meni noin kahdeksan tuntia 80 kilometrin urakkaan, kertoo Lampila.

Tour de Tampere keräsi helpommat reitit mukaan luettuna yhteensä 317 osallitujaa.

- Valtaosa osallistujista oli toki Tampereelta tai lähikunnista, mutta mukana oli monia muun muassa Kuopiosta, Helsingistä ja Porista.

Tour de Tampereen lisäksi Kanuunat ovat vahvasti mukana Pirkan Pyöräilyssä, jossa Kanuunoiden vetomiehet ovat saaneet kiitosta kellontarkasta ja tasaisesta työstä eri tasoryhmien vetäjinä.

Näin siis Kaupin Kanuunoissa. Seura tekee arvokasta työtä pyöräilyn ruohonjuuritasolla harrastajien aktivoinnissa ja pyöräilyn edellytysten edistämisessä. Jokaisen seuran ei välttämättä tarvitse keskittyä huippu-urheiluun. Kaupin Kanuunat kertovat varmasti mielellään lisää toiminnastaan kiinnostuneille.

-Petri Ikävalko

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri