Endurace FI 550x90px

Ranskan ympäriajon 2017 reitti julkistettiin – ensi vuonna kolutaan kaikki vuoristot

Kuva: Le Tour de France

Kuva: Le Tour de France

Ranskan ympäriajo poljetaan vuonna 2017 jo 104. kerran. Kolmesta suuresta ympäriajosta arvostetuimman, Le Tourin, reitin julkistus on aina massiivinen mediatapahtuma. Ensi kesän reitti julkistettiin tiistaina Parisissa.

Ympäriajo käynnistyy Saksan Düsseldorfista. Saksan puolella ajetaan kolme etappia, joista ensimmäinen on 13 kilometrin aika-ajo.

Ensimmäiset etapit on pyhitetty kirimiehille ja varsinainen taistelu kokonaiskilpailusta alkaa Koillis-Ranskasta muutama päivä myöhemmin. Ensi vuonna ajetaan kaikkien Ranskan viiden vuoriston alueella. Kaikille tuttujen Pyreneiden ja Alppien lisäksi etappeja poljetaan Jura-vuoristossa, Ranskan keskiylängöllä ja Vosgeesien vuoristossa. Edellisen kerran Ranskan ympäriajon kiertäjät kävivät kaikki vuoristot läpi 25 vuotta sitten.

Kaikkiaan vuorietappeja poljetaan kuusi ja mäkietappeja viisi, joten nousua on luvassa. Vuorietapit eivät ole poikkeuksellisen pitkiä, mutta paikoin rinnettä noustaan jopa 20 prosentin kulmassa.

Vuosimallin 2017 Ranskan ympäriajon erikoisuutena on myös pitkä siirtymä maan itäosasta länteen ensimmäisenä välipäivänä. Kymmenes etappi on pituudeltaan 186 kilometriä ja se sisältää yhteensä 4600 metriä nousua. Tämän jälkeen siirrytään maan lounaisosaan, josta ajetaan kohti Pyreneitä. Kilpailun ensimmäisiä merkittäviä liikkeitä voidaan nähdä jo kymmenennellä etapilla, mutta oletettavasti lopullinen ratkaisu odottaa vasta viimeisellä viikolla Alpeilla. Etappi numero 18 päättyy Col D’Izolardille, joka sijaitsee yli 2300 metrin korkeudessa. Yhteensä neljän etapin maali on vuoren päällä. Muilla etapeilla koetellaan nousun lisäksi myös ajajien laskutaitoa.

Mikäli Col D’Izolard ei ole tuonut ratkaisevaa eroa kärkiajajien välille, on viimeinen mahdollisuus muuttaa tuloslistaa Marseillessa. Ensi vuoden Ranskan ympäriajossa eivät aika-ajajat juhli, sillä joukkueaika-ajoa ei ole lainkaan ja aika-ajoa on muutenkin vain 36 kilometriä. Siitä huolimatta viimeinen etappi ennen Pariisia on juuri Marseillessa ajettava 23 kilometrin tempo, joka tuo oman mausteensa etukäteen jännittävältä vaikuttavaan kolmeviikkoiseen. Yhteensä Ranskan ympäriajolla 2017 on pituutta yli 3500 kilometriä.

Ympäriajon reitin julkistustilaisuudessa mukana oli myös viime vuoden voittaja Chris Froome.

- Ensivaikutelmani oli, että aika moni etappi nousee yli 2000 metriin. Izoard nousee jopa 2300 metriin, siitä tulee todellinen hirviöetappi, hän kertoi.

Froome uskoo, että ensi kesän ympäriajo ratkaistaan nimenomaan vuorilla.

- Tietenkin on kyse Tourista ja mitä tahansa voi sattua, joten meidän on oltava valmiita kaikenlaisiin tilanteisiin, Froome kertoi muistaen varmasti vielä mitä Espanjan ympäriajossa tapahtui.

Ympäriajo alkaa 1. heinäkuuta Düsseldorfista ja päättyy 23. päivä Pariisiin.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri