Grail FI 550x90px

GIRO: Dumoulin on 53 sekuntia perässä ennen viimeistä etappia: "Minun on taisteltava joka sekunnista"

Tom Dumoulin. Kuva perjantain etpilta. Kuva: LaPresse

Tom Dumoulin. Kuva perjantain etpilta. Kuva: LaPresse

Italian ympäriajon etappi numero 20 päättyi FDJ:n Thibaut Pinotin voittoon. Samalla hän ja muut kokonaiskilpailun kärkikuusikossa olleet saivat tehtyä 15 sekunnin lisäeron aika-ajospesialisti Tom Dumouliniin. Tämä tosin ei välttämättä ollut riittävästi ympäriajon voittoa ajatellen.

Lauantain 190 kilometrin etapin ensimmäinen kunnon koettelemus oli Monte Grappan nousu, jota on noustu ennenkin Italian ympäriajossa, viimeksi vuonna 2014. Yli 24 kilometriä pitkässä nousussa Katusha-Alpecin polki kovaa kyytiä. Kokonaiskilpailussa viidentenä toiseksi viimeiselle etapille lähtenyt Ilnur Zakarin halusi koetella vastustajiaan jo tässä vaiheessa.

Pääjoukko hajosikin ja moni kapteeni jäi joukon väärälle puolelle. Nousun loppupuolella ryhmä tuli jälleen yhtenäiseksi, mutta Monte Grappa näytti, ettäseuraavassa ja koko Italian ympäriajon viimeisessä nousussa voidaan tehdä vielä eroja. Miehet ovat todella väsyneitä kolmen viikon ajamisen jälkeen.

Etapin toinen pidempi nousu päättyi Fozaan, josta oli vielä 10 kilometriä matkaa maaliin Asiagoon. Tässä nousussa Zakarin ja Domenico Pozzovivo saivat eroa muihin. Taaempana Nairo Quintana, Vincenzo Nibali ja Thibaut Pinot saivat eroa Dumouliniin.

Lopun tasaisella osuudella kolmikosta Nibali, Quintana ja Pinot muodostui viisikko yhdessä Zakarinin ja Pozzovivon kanssa. Tämä ryhmä polki vimmatusti karkuun Dumoulinilta, Bauke Mollemalta, Bob Jungelsilta ja Adam Yatesilta.

Pinot ja Movistar: Dumoulin suosikki

Maalissa ero Dumouliniin oli 15 sekuntia. Ajajista aisti, että se ei riitä, vaan hollantilaisesta kruunataan Italian ympäriajon 2017 voittaja. Movistarin tallipäällikkö Eusebio Unzue ei ollut iloinen, vaikka tavallisesti pinkkipaitaa viimeisellä etapilla päällään pitävä ajaja saa sen myös itselleen.

- Yritimme ihan kaikkemme. Yritimme kasvattaa johtoa ja saada lisää etumatkaa, hän totesi.

- Saimme lisää etumatkaa, mutta olen silti sitä mieltä, että ero on ehkä liian pieni. Mielestäni tämä päivä näytti sen, ketkä ovat suosikkeja ja mielestäni tämä vahvisti sen, että Dumoulin on suosikki, Unzue kertoi.

Etapin loppukirissä voittanut Thibaut Pinot oli samoilla linjoilla.

- Ennen viimeistä kolmea kilometriä yritin tehdä vain aikaeroa. Etappivoitto ei ollut mielessäni, kertoi Pinot etapin jälkeen.

- Aikaero ei ole iso, huominen aika-ajo on melko tasainen ja se sopii Dumoulinille erittäin hyvin. Tärkeintä on minimoida tappiot, hän aprikoi huomista.

Vastaavasti Dumoulin on luottavainen, mutta varovainen.

- Vihdoin nousut ovat takana. Olen tyytyväinen, että jalkani olivat paremmat ja minulla oli hyvä päivä. Olen ikuisesti kiitollinen Mollemalle, Yatesille ja Jungelsille avusta lopussa, hymyilevä Dumoulin totesi.

- Aikaerot huomenna eivät todellakaan tule olemaan yhtä suuria kuin edellisessä aika-ajossa. Minun on taisteltava joka sekunnista ja katsoa mihin se riittää, yli kahden ja puolen minuutin eron muihin 10:nnellä etapilla tehnyt Dumoulin kertoi.

Italian ympäriajon tilanne ennen päätösetappia

1. Nairo Quintana Movistar Team 90:00:38
2. Vincenzo Nibali Bahrain-Merida 0:00:39
3. Thibaut Pinot FDJ 0:00:43
4. Tom Dumoulin Team Sunweb 0:00:53
5. Ilnur Zakarin Katusha-Alpecin 0:01:15
6. Domenico Pozzovivo AG2R La Mondiale 0:01:30
7. Bauke Mollema Trek-Segafredo 0:03:03
8. Adam Yates Orica-Scott 0:06:50
9. Bob Jungels Quick-Step Floors 0:07:18
10. Davide Formolo Cannondale-Drapac 0:12:55

Etapin 20 tulokset

1. Thibaut Pinot FDJ 4:57:58
2. Ilnur Zakarin Katusha-Alpecin
3. Vincenzo Nibali Bahrain-Merida
4. Domenico Pozzovivo AG2R La Mondiale
5. Nairo Quintana Movistar Team
6. Bob Jungels Quick-Step Floors 0:00:15
7. Adam Yates Orica-Scott
8. Sébastien Reichenbach FDJ
9. Bauke Mollema Trek-Segafredo
10. Tom Dumoulin Team Sunweb

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri