Neuron On FI 550x90px

Yllätysvoitto Tanskaan kevätklassikko Amstel Gold Racessa

Amstel Gold Race -kilpailun reitti kiemurtelee Maastrichtin ja Aachenin välisillä kukkuloilla.

Amstel Gold Race -kilpailun reitti kiemurtelee Maastrichtin ja Aachenin välisillä kukkuloilla.

Amstel Gold Race on raskaan mäkinen kevätklassikko, vaikka ajetaan Alankomaissa. 263 kilometrin reitillä nousua kertyy 4000 metriä.

Yhdeksän miehen porukka lähti heti alusta kokeilemaan onneaan ja voimiaan irtiotossa. Irtiottoryhmän etumatka oli parhaimmillaan yli 11 minuuttia. Pääjoukko alkoi kaventaa eroa selvästi, kun maaliin oli reilut sata kilometriä.

Ero pieneni tasaisesti, mutta 35 km ennen maalia vauhti kiristyi niin että pääjoukko venähti pitkäksi nauhaksi.

Pääjoukossa polki ennakkosuosikkien suuri joukko. Vincenzo Nibali, Milano-San Remon voittaja tänä keväänä. Alejandro Valverde, kovemmassa kunnossa kuin aikoihin, jo yhdeksän voittoa tällä kaudella. Philippe Gilbert, Amstel Gold Racen nelinkertainen voittaja. Peter Sagan, viikon takainen Paris-Roubaixin voittaja. Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin, Romain Bardet, Tom Dumoulin…

25 km ja kolme ylämäkeä ennen maalia matkavauhti pienensi pääjoukon parinkymmenen pyöräilijän ryhmäksi. Roman Kreuziger ja Enrico Gasparotto irtosivat pääjoukosta vielä vaudikkaampaan takaa-ajoon tavoittamaan kuusimiehiseksi kutistunutta kärkiryhmää. Yksi ennakkosuosikeista, Michal Matthews putosi iskun aikaan pääjoukosta rengasrikon vuoksi.

Kreuziger ja Gasparotto saavuttivat pitkän päivätyön irtiotossa tehneet Eddie Dunbarin, Lawson Craddockim, Tsgabu Grmayn, Oscar Riesebeekin, Preben van Hecken ja Matteo Bonon 18 km ennen maalia. Pääjoukko oli 38 sekunnin päässä, mutta vauhti oli niin kova, että joukko harveni koko ajan.

Ennakkosuosikit kyttäilivät liian kauan

Lopun reittiä oli muutettu edellisvuodesta. Valverden vetovuoro ylämäessä toi tähtiajajat kärkeen ja pudotti taas muutaman ennakkosuosikin. Valverde ei halunnut enää muita mukaan ja jatkoi vauhdinpitäjänä yhdessä Peter Saganin kanssa.

Kymmenen kilometriä ennen maalia Riesebeek, Fuglsang ja Bono irtosivat kärjestä, mutta se ei ennakkosuosikkeja sytyttänyt. Toiseksi viimeisessä nousussa tanskalainen Jakob Fuglsang teki ratkaisuyrityksensä, mutta Valverde toi ryhmän takaisin kantaan. Sitten iski toinen Astana-tallin tanskalainen, Michael Valgren, joka sai seurakseen Kreuzigerin.

Muut jäivät kyttäillessä jo kymmenen sekunnin päähän, eikä maaliin ollut enää kilometriäkään. Vain Gasparotto pääsi lähelle, mutta voitto ratkaistiin Valgrenin ja Kreuzigerin kesken. Valgren hallitsi sijoittumisen ja puristi yllätysvoittoon. Aivan jättiyllätyksenä Valgrenin voittoa ei voi pitää, sillä hänellä on meriittilistallaan Amstelin toinen sija vuodelta 2016, mutta nimekkääseen ennakkosuosikkien listaan häntä ei luettu.

Kreuziger sijoittui toiseksi ja Gasparotto kolmanneksi. Sagan oli neljäs, Valverde viides ja Wellens kuudes.

Kevätklassikoiden kilpailuviikko jatkuu keskiviikkona La Wleche Wallonnen kilpailulla. Sunnuntaina 22.4. on vuorossa Liege-Bastogne-Liege. Naiset ajavat samat kilpailut.

Tulokset

- Outi Hytönen


Premiumsport.fi

ulvang banneri