Neuron On FI 550x90px

GIRO14: Chris Froome Monte Zoncolanin kuningas huikean taistelun jälkeen

Monte Zoncolanin rinteillä oli kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Marco Alpozzi/LaPresse

Monte Zoncolanin rinteillä oli kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Marco Alpozzi/LaPresse

Lauantaina poljettiin Italian ympäriajossa 14. etappi, joka oli tämän vuoden kilpailun 21 etapista yksi tärkeimpiä. Pituudeltaan 186 kilometrin päivä sisälsi viiden kategorisoidun nousun lisäksi monta pienempää, mutta vaativaa nousua.

Loppuhuipennuksena etapilla oli Monte Zoncolan, joka on maantiepyöräilyn yksi tunnetuimpia ja raskaimpia nousuja. Kymmenen kilometrin nousu on keskijyrkkyydeltään 11,9 prosenttia ja jyrkimmillään ylös noustiin 22 prosentin kulmassa. Etappi päättyikin Chris Froomen ja Simon Yatesin huikeaan kilvanajoon, jossa Froome osoittautui lopulta vahvemmaksi.

Edellisen kerran Monte Zoncolan poljettiin vuonna 2014, jolloin etapin voittoon polki irtiottoryhmässä mukana ollut Mike Rogers. Tällä kertaa seitsemän miehen irtiottoryhmästä sitkein oli Valerio Conti (Emirates), mutta italialainen ajettiin kiinni jo loppunousun ensikilometreillä.

Sky pirteänä

Pääjoukossa ei tehty loppunousun ensimmäisellä puoliskolla nykäisyjä, mutta tasainen vauhdinpito ja brutaali kulma pienensi pääjoukkoa mies kerrallaan ensin pariinkymmeneen, lopulta reiluun viiteen. Monte Zoncolanin rinteille oli kerääntynyt kymmeniä tuhansia pyöräilyn ystäviä ja fanit olivat paikoin turhankin lähellä urheilijoita.

Skyn Wout Poels piti tahtia ja tämä sopi kapteeni Chris Froomelle. Muun muassa Fabio Aru ja Tom Dumoulin alkoivat olla pulassa kuusi kilometriä ennen maalia. Sen sijaan pinkkipaita Simon Yates seurasi helponnäköisesti Skyn miesten kannoilla.

Froome iski, Yates taisteli

Reilu neljä kilometriä ennen maalia Poels väsyi ja oli Froomen vuoro heittää löylyä. Kukaan ei edes yrittänyt seurata häntä ja ero kasvoi nopeasti pariinkymmeneen sekuntiin. Kilometri myöhemmin Yates huolestui tehden oman iskunsa. Kokonaiskilpailun johtaja sai Froomen eroa kavennettua, mutta vuoren seinäjyrkän osan lopussa ero pysyi kymmenessä sekunnissa. Yates jahtasi sen minkä pystyi, mutta Froome polki sitkeästi edessä.

Miesten välinen taistelu säilyi eeppisenä aivan maaliviivalle asti. Froome piti kuitenkin pintansa ja voitti etapin. Yates saapui maaliin kuusi sekuntia voittajan perässä. Froome ei merkittävästi saavuttanut Yatesia kokonaiskilpailussa, mutta voitto oli hänelle erittäin tärkeä. Ensinnäkin hän palasi voittokantaan Italian ympäriajon vaikean alun jälkeen. Toiseksi sijoitus parani kokonaiskilpailun 12:lta sijalta viidenneksi ja mukaan kamppailuun paikasta kolmen parhaan joukossa.

Voitostaan helpottunut ja liikuttunut Froome kertoi tv-haastattelussa päättäneensä iskeä siinä vaiheessa, kun viimeinenkin apuajaja Wout Poels oli tehnyt kaikkensa.

- Tunsin että silloin oltiin äärirajoilla ja se oli hetki, jolloin päätin lähteä. Aivan maaliin asti olin huolestunut, että Yates saa kiinni. Kuulin nousussa, että ero oli 10 sekuntia ja sitten viisi sekuntia. Oli helpotus kuulla viimeisellä sadalla metrillä, että voitan, Froome kertoi etapin jälkeen.

Domenico Pozzovivo polki brittien takana etapin kolmanneksi ja Miguel Lopez neljänneksi. Tom Dumoulin ja Thibaut Pinot joutuivat antautumaan kärkeen reilun puolen minuutin verran, mutta Monte Zoncolan oli heille torjuntavoitto. Pahimmat häviäjät lauantaina olivat Fabio Aru Richard Carapaz, jotka ottivat takkiin yli kaksi minuuttia.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Neuron On FI 550x350px


Premiumsport.fi

ulvang banneri