Neuron On FI 550x90px

GIRO19: Chris Froomen ihmetemppu Alpeilla - Skyn mies matkalla ympäriajon voittajaksi!

Kuva: La Presse

Kuva: La Presse

Simon Yates puolen minuutin johtoasema muuttui yhden etapin aikana 35 minuutin tappioksi.

Chris Froome oli päivän nimi Italian ympäriajon viimeistä edellisellä vuorietapilla Italian Alpeilla. Sky-tallin mies teki lähes mahdottomasta mahdollista ja nousi kokonaiskilpailun neljänneltä sijalta lähes kolmen ja puolen minuutin takaa-ajomatkalta kokonaiskisan kärkeen.

Froomen ihmenousu oli alkuun Sky-tallin apuajajien tukemaa, mutta reilu 80 kilometriä ennen maalia hän irtosi muilta ja polki soolona etappivoittoon kolmen minuutin erolla toiseksi sijoittuneeseen.

Etappivoittaja kertoi haastattelussa, ettei muista koskaan lähteneensä irti näin aikaisin kilpailussa.

- Tänään piti tehdä jotain erityistä, jotta ensinnäkin pääsisin irti Simonista (Yates) ja toisekseen karkaisin Tomilta (Dumouli) ja (Domenico) Pozzovivolta. Neljänneltä sijalta ykköseksi nouseminen ei olisi onnistunut yksin loppunousussa, joten piti yrittää jo aiemmin. Colle de Finestre tuntui olevan täydellinen paikka sorateineen, ehkä ne muistuttivat minua Afrikan teillä polkemisesta, kenialaistaustainen Froome totesi maalissa.

Mitcehlton-Scottin pettymys

Päivän suurin draama nähtiin, kun kokonaiskilpailua johtanut ja Italian ympäriajoa erittäin vahvasti kaksi ja puoli viikkoa polkenut Simon Yates hyytyi päivän kovimmassa nousussa Finestressä ja putosi muiden kärkikuskien kyydistä. Lopulta taival oli niin tuskainen, että hän saapui maaliin sijalla 79 lähes 39 minuuttia Chris Froomen jälkeen. Tämä pudotti hänet kokonaiskilpailussa sijalle 18. Italian ympäriajo päättyy täten Mitcehlton-Scott -tallin osalta umpisurkeasti. Vielä ensimmäisten mäkietappien jälkeen tallilla oli kaksoisjohto, mutta sekä Esteban Chaves että Simon Yates tippuivat huonoina päivinään kauas kärjestä.

Dumoulin edelleen toisena

Froomen takana muut kärkikuskit yrittivät pitää brittimiehen etumatkan mahdollisimman lyhyenä. Ero vaihteli viimeisen 75 kilometrin aikana ollen maalissa lopulta kolme minuuttia toiseksi sijoittuneeseen Movistarin Richard Carapaziin. Carapaz, Thibaut Pinot, Tom Dumoulin ja Miguel Lopez yrittivät yhtäältä pitää eron Froomeen siedettävänä, mutta toisaalta pudottaa toisiaan. Lopussa Dumoulin joutui antautumaan parikymmentä sekuntia muiden kyydistä, mutta piti kokonaiskisan kakkospaikan.

Dumoulin ja Froome sittenkin vahvimmat?

Froomen surkean aloituksen jälkeen hänen mahdollisuuksiaan kokonaisvoittoon pidettiin lähinnä teoreettisina, mutta nyt hänellä on johtajan paita, kun jäljellä on enää yksi vuorietappi. Voitto on kuitenkin kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu, sillä lauantaina poljetaan perjantain kaltainen hirviömäinen vuorietappi, jonka aikana voi tapahtua vielä paljon. Perjantain uroteko tuntuu varmasti Froomen jaloissa, vaikka hän vakuuttikin maalissa, että virtaa vielä riittää huomisellekin.

DumoulinTomMassimoPaoloneLaPresseTom Dumoulin on 40 sekunnin päässä Chris Froomesta. Kuva: Massimo Paolone/La Presse

Dumoulin on kokonaiskilpailussa toisena 40 sekunnin päässä Froomesta. Pinot on jäänyt jo yli neljä minuuttia ja Carapaz lähes viisi. Kokonaiskilpailussa kolmantena päivään lähtenyt Domenico Pozzovivo oli Yatesin ohella yksi suurista häviäjistä. Hän putosi kokonaistilanteessa kuudenneksi.

Tekisi mieli sanoa, että Italian ympäriajon voitto ratkaistaan sittenkin ennakko-odotusten mukaisesti Dumoulinin ja Froomen välillä lauantaina. Toisaalta perjantai näytti, että mitä vain voi tapahtua.

-Juho-Veikko Hytönen

Italian ympäriajon kokonaistilanne 19/21 etapin jälkeen

1. Froome Christopher Team Sky
2. Dumoulin Tom Team Sunweb +0:40
3. Pinot Thibaut Groupama - FDJ +4:17
4. Lopez Miguel Angel Astana Pro Team +4:57
5. Carapaz Richard Movistar Team +5:44

Tulokset

Neuron On FI 550x350px


Premiumsport.fi

ulvang banneri