Neuron On FI 550x90px

Bennet päihitti Vivianin kirissä Rooman kaduilla – Chris Froome tuuletti Italian ympäriajon voittoa

Kuva: Gian Mattia D'Alberto/La Presse

Kuva: Gian Mattia D'Alberto/La Presse

Chris Froome on Italian ympäriajon voittaja.

Kolmeviikkoinen 21 etapin rypistys alkoi toukokuun alussa Israelin Jerusalemista ja päättyi sunnuntai-iltana Roomassa ajetulla paraatietapilla.

Kuluvan vuoden Italian ympäriajo sisälsi paljon jännitystä ja lähes odottamattoman lopun. Chris Froome siirtyi kokonaiskilpailun kärkeen vasta perjantaina Italian Alpeilla. Hän kuului Tom Dumoulinin ohella voittajasuosikkeihin, mutta hänen osaltaan tilanne näytti jopa toivottomalta puolentoista viikon jälkeen.

Voitto oli Froomelle ensimmäinen Italian ympäriajossa. Hän on myös 109 vuotta vanhan kiertueen ensimmäinen brittivoittaja. Froome kuuluu nyt seitsemän miehen kerhoon, joka on onnistunut voittamaan kaikki kolme suurta ympäriajoa: Italian, Ranskan ja Espanjan ympäriajot. Hän on myös yksi kolmesta ajajasta, joka on onnistunut voittamaan kaikki suuret ympäriajot vuoden sisällä toisistaan. Tällä hetkellä hän on siis Giron, Tourin ja Vueltan puolustava voittaja, kun viime vuonna hän oli ykkönen Ranskassa ja Espanjassa.

Ikuisessa kaupungissa ajettiin sunnuntaina kymmenen kertaa 11,5 kilometrin kierros. Ahtailla ja huonokuntoisilla kaduilla kiertänyttä monen mutkan reittiä oli arvosteltu ajajien puolelta vaaralliseksi ja kilpailun tuomaristo päätti sinetöidä kokonaistilanteen jo reilut 80 kilometriä ennen maalia. Tämä tarkoitti sitä, että tallien kapteenien ei enää tarvinnut stressata ajamisesta ja kirimiehet pääsivät ajamaan etappivoitosta.

FroomePoelsMarcoAlpozziLaPresseChris Froome (vas.) kiitti apuajajaansa Wout Poelsia lauantain etapin maalissa. Kuva: Marco Apozzi/La Presse

Tämän myötä Chris Froome, Tom Dumoulin ja muut viime etappien aikana vuoristossa ryvettyneet ajajat tyytyvät nauttimaan auringonpaisteessa monta minuuttia kirimiesten takana. Froome saapui maaliin reilut kymmenen minuuttia voittajan jälkeen apuajajiensa ympäröimänä. 

Edessä ajettiin etappivoitosta. Irtiottoja syntyi, mutta Elia Vivianin Quick-Step Floors ja Sam Bennetin Bora-hansgrohe -tallin apuajajat ajoivat nämä irtiotot kiinni. Massakiristä odotettiin Vivianin ja Bennetin välistä otatusta ja tämä myös toteutui muiden kirimiesten jäädessä statistien rooliin. Vivianin apumiehet toivat italialaisen erinomaiseen paikkaan aloittaakseen kirin, mutta Bennet liimautui Vivianin takarenkaaseen, tuli lopussa rinnalle ja painoi ennen maaliviivaa ohi.

Voitto oli Bennetin kiertueen kolmas, vaikkei hän ollut voittanut yhtään suuren ympäriajon etappia ennen kuluvan vuoden Giroa. Pistekilpailun voittanut Viviani voitti kolmen viikon kiertueen aikana neljä etappia, mutta päätösetapin voitto lipesi niukasti käsistä.

Seuraava suuri ympäriajo poljetaan Ranskassa heinäkuussa.

-Juho-Veikko Hytönen

Italian ympäriajo 2018 - kokonaistilanne, top 10

1. Froome Christopher Team Sky
2. Dumoulin Tom Team Sunweb
3. Lopez Miguel Angel Astana Pro Team
4. Carapaz Richard Movistar Team
5. Pozzovivo Domenico Bahrain Merida
6. Bilbao Pello Astana Pro Team
7. Konrad Patrick BORA - hansgrohe
8. Bennett George Team LottoNL-Jumbo
9. Oomen Sam Team Sunweb
10. Formolo Davide BORA - hansgrohe

Neuron On FI 550x350px


Premiumsport.fi

ulvang banneri