Greg Van Avermaet kasvatti Ranskan ympäriajon kokonaisjohtonsa lähes kahteen ja puoleen minuuttiin

Ranskan ympäriajon etapin 10 reittiprofiili.

Ranskan ympäriajon etapin 10 reittiprofiili.

Ranskan ympäriajon pääjoukossa luotetaan tällä hetkellä siihen, ettei keltapaitaa pitävä Greg Van Avermaet kestä tällä ja ensi viikolla edessä olevia kovia vuorinousuja. Muuten on vaikea selittää sitä, miksi kokonaiskilpailua johtava belgialainen päästettiin ensimmäiselle alppietapille irtiottoryhmään.

Päivän etapilla noustiin ensimmäiset kiertueen vuorinousut ja etappi päättyi talviurheilusta tuttuun Le Grand Bornandiin. Irtiottoryhmä mukanaan Van Avermaet irtosi muilta helposti päivän alkupuolella ja pääsi parhaimmillaan lähes kahdeksan minuutin karkumatkalle. Virtuaalisessa kokonaistilanteessa BMC-tallin mies johti Touria peräti yhdeksällä minuutilla!

Odotetusti irtiottoryhmän vauhti hidastui ja pääjoukon tempo kiihtyi päivän kahdessa viimeisessä vuorinousussa, joten maalissa Chris Froome ja kumppanit olivat minuutin ja 39 sekuntia Van Avermaetin perässä. Siitä huolimatta Greg Van Avermaet polkee keskiviikkona yhdeksättä päivää kokonaiskilpailun johtajan keltaisessa paidassa ja ero toisena olevaan Geraint Thomasiin on nyt 2.22. Alejandro Valverde on kolmantena eron kärkeen ollessa 3.10.

Tiistain etapin voittoon polki irtiottoryhmästä Quick-Step Floors -tallin ranskalainen Julian Alaphilippe, joka voitollaan jatkoi tallinsa vahvoja otteita Tourilla. Etapin kakkonen oli Bahrain-Meridan Jon Izaguirre ennen virolaista Rein Taaramäkeä (Direct Energie).

Pääjoukossa raskaalta vuorietapilta maaliin tuli osa tallien kapteeneista, mutta esimerkiksi Bob Jungels, Bauke Mollema, Ilnur Zakarin ja Rigoberto Uran joutuivat taipumaan kokonaiskilpailussa. Lisää eroja on odotettavissa keskiviikkona ja torstaina. Ympäriajo jatkuu huomenna Albertvillestä lähtevällä 108 kilometrin vuorietapilla.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

ulvang banneri