TOUR11: Sky-tallilla erinomainen päivä - Van Avermaet hyytyi kärjestä

Kokonaiskilpailun tilanne muuttui huomattavasti Ranskan ympäriajon etapilla numero 11, mikä oli myös toinen vuorietappi Alpeilla.

Päivä sisälsi neljä kovaa nousua, joista loppunousu La Rosière oli yli 17 kilometriä pitkä. Keskiviikkona päättyi Greg Van Avermaetin tarina keltaisessa paidassa. BMC:n mies jäi heti etapin alkupuolella pääjoukosta pudoten kauas kärjestä.

Pituudeltaan vain 108,5 kilometrin etappi poljettiin kovaa vauhtia. Alejandro Valverde toi kisaan väriä lähtemällä pääjoukosta irti yli 50 kilometriä ennen maalia yrittäen saavuttaa irtiottomiehiä. Tämä kiihdytti muun porukan vauhtia entisestään, mutta kokenut espanjalainen onnistui pysyttelemään pitkään irti Movistarin apuajajan Marc Solerin avulla.

Viimeisessä laskussa ja loppunousussa Tom Dumoulin otti Valverden kiinni. Hetkeä myöhemmin Sunwebin ajaja pudotti Movistarin miehen ja Valverde hyytyi lopulta kauas kärjestä.

Skyn taktiikka puri loppunousussa

Loppunousussa ajaja toisensa jälkeen teki iskuja, mutta lopulta Skyn kylmän viileä taktiikka sekä Geraint Thomasin ja Chris Froomen yhteispeli toi erinomaisen tuloksen. Päivän aikana Sky vastasi iskuihin tarvittaessa, muttei tuhlannut voimiaan turhaan. AG2R La Mondialen Romain Bardet oli vahva, mutta hyökkäsi väärään aikaan ja jäi lopulta Froomen kyydistä. Samaa vikaa oli Nairo Quintanalla. Lopulta, kun muut ajajat oli väsytetty, nappasi kaksikko Dumoulinin kiinni ja karkasi muilta kärkikuskeilta.

Thomas otti etappivoiton dramaattisesti ohittamalla irtiottoryhmässä sitkeästi polkeneen Mikel Nieven vain parisataa metriä ennen maalia, vaikka Nieven voitto oli jo niin sanotusti kirkossa kuulutettu. Samalla walesilaisajaja siirtyi myös kokonaiskilpailun johtoon.

Ennen Nieveä kiinni ajettu Dumoulin voitti Chris Froomen loppukirissä ottaen etapin kakkostilan, kun pettynyt Nieve lopetti polkemisen menetettyään etappivoiton.

Kokonaiskilpailussa Sky-tallilla on kaksoisjohto. Thomas pitää keltapaitaa 1.25 erolla Froomeen. Tom Dumoulin onnistui keskiviikkona olemalla nyt kokonaiskilpailussa 1.44 Thomasin takana. Neljäntenä olevan Vincenzo Nibalin ero kärkeen on nyt 2.14. Hänen perässään ovat Lotto NL Jumbon kaksikko Primoz Roglic ja Steven Kruijswijk.

Lisää muutoksia kärjessä on odotettavissa torstaina, jolloin poljetaan kolmas perättäinen erittäin kova vuorietappi. Loppunousu on legendaarinen Alpe D’Huez.

 -Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

ulvang banneri