TOUR12: Geraint Thomas valloitti Alpe D’Huezin hurjan päivän päätteeksi - Nibali kaatui yleisön keskellä

Ranskan ympäriajon kolmas perättäinen vuorietappi huipentui legendaarisen Alpe D’Huezin loppunousuun, mistä ei tapahtumia puuttunut. Kahden edellispäivän lisäksi miehiä väsytettiin Madeleinen ja Croix de Ferin nousuilla ennen loppunousua. Viimeisessä nousussa oman haasteensa asetti riehakas yleisö.

Kruijswijkin etumatka ei riittänyt

Irtiottoryhmään päässyt Lotto NL Jumbon Steven Kruijswijk sai loppunousun juurelle yli neljän minuutin etumatkan muihin kärkikuskeihin. Tämä ero olisi tuonut keltapaidan hollantilaiselle, mutta Alpe D’Huez oli armoton ja takana tuleva pääjoukko liian vauhdikas. Kruijswijkin johto kaventui kilometri kilometriltä ja johtoasema päättyi reilu kolme kilometriä ennen maalia.

Keltapaidan ryhmässä nähtiin iskuja toisensa jälkeen ja kymmenien tuhansien fanien kansoittamassa vuoren rinteessä tunnelma oli hullu. Romain Bardet onnistui pysymään muilta karussa monta kilometriä, mutta Chris Froomen apuajajat Egan Bernal ja keltapaidassa polkenut Geraint Thomas pitivät huolen siitä, ettei Bardet päässyt lopullisesti irti.

Nibali kaatui, Quintana ja Fuglsang väsyivät

Viimeiset kolme kilometriä olivat vauhdikkaita. Ajaja toisensa jälkeen hyökkäsi, mutta lopullista ratkaisua ei tullut. Viimeisellä kilometrillä yhdessä olivat vielä Bardet, Tom Dumoulin, Froome, Thomas ja Mikel Landa. Vincenzo Nibali tippui kärjestä kaaduttuaan. Kolarissa osallisena oli ilmeisesti yli-innokkaita katsojia ja poliisimoottoripyörä. Nairo Quintana, Dan Martin, Bib Jungels ja Jakob Fuglsang pysyivät hurjan yleisön keskellä pystyssä, mutta väsyivät kärjen kyydistä.

Loppusuoralla Geraint Thomas näytti olevansa keltapaidan arvoinen. Muilla ei ollut jakoja, kun walesilainen kiihdytti jo toiseen perättäiseen etappivoittoon Tourilla. Tom Dumoulin oli kakkonen ja Romain Bardet kolmas.

Kokonaiskilpailussa Thomas johtaa 1.39 erolla Froomeen. Dumoulin on kolmantena 1.50 päässä Thomasista. Nibali ei lopulta hävinnyt kuin 13 sekuntia kärkeen, mutta miehen kaatuminen herättää varmasti keskustelua yleisön toiminnasta vuoren rinteillä. Lisäksi ennen Nibalin kaatumista eräs katsoja yritti työntää Chris Froomen kumoon.

Toinen merkille pantava seikka päivän etapilla oli se, että Alpit osoittautuivat monelle kirimiehelle liian kovaksi. Andre Greipel, Dylan Groenewegen ja Fernando Gaviria joutuivat keskeyttämään torstaina. Michael Matthewsin Tour päätyi jo keskiviikkona, sillä hän ylitti sallitun maksimirajan edellisellä etapilla. Näin ollen Peter Saganilla on melkolailla vähemmän vastustajia perjantain tasamaaetapilla.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri