Alusniemi ja Vastaranta XCO:n Suomen mestareiksi

Sini Alusniemi. Kuva: Touho Häkkinen

Sini Alusniemi. Kuva: Touho Häkkinen

Maastopyöräilyn olympialaji XCO:n Suomen Mestarit vuosimallia 2018 ovat selvillä. Naisten mestaruuden vei Sini Alusniemi ja miesten mestari on Jukka Vastaranta.

Mestaruuksista kisattiin Liedossa kuskien yhdeksi Suomen parhaista kehumalla radalla, joka yhdessä kuuman hellepäivän lisäksi teki kilpailusta erittäin haastavan ja raskaan. Mestaruuksista kilpailtiin kaikissa sarjoissa junioreista ikämiehiin aamusta lähtien. Päälähtö, jossa ajoivat elite-sarjat, käytiin iltapäivän paahteessa.

Naisten mestariksi ajoi melko ylivoimaiseen tapaan erityisesti maastomaratoneja viime vuosina Suomessa hallinnut Sini Alusniemi. Sinin seuraksi palkintopallille nousivat eilisen XCE:n kärkikaksikko Noora Kanerva toisella ja Antonia Haga kolmannella sijallaan.

– On tosi hyvä fiilis, kun kisa ohi ja tuli selkeä ero seuraaviin omalla tasaisella ajolla. Ajoin vaan ja keskityin omaan tekemiseen ja tulos oli tämä. Kisarata oli hyvä, mutta raskas ja vaatii kokoajan keskittymistä. Eilen treenasin ajolinjoja hyvin ja ajoin rataa ympäri monta kierrosta, Alusniemi kertoi Suomen Pyöräilyn tiedotteessa.

Alusniemen kausi jatkuu seuraavaksi Syöte mtb:llä ja syyskuussa suunnitelmissa on osallistua mtb maratonin MM-kisoihin Italiassa.

Vastaranta iskuilla mestariksi

Miehissä käytiin tiukka kamppailu voitosta ihan loppukilometreille asti Jukka Vastarannan ja Sakari Lehtisen välillä. Vastaranta vei voiton, Lehtinen otti viikonlopun toisen mitalinsa ja kolmanneksi ajoi Henri Ojala.

– Taktiikkani oli lähteä paukusta täysiä, koska yleensä on toiminut hyvin, että laitan kaiken peliin heti alussa. Reilun kierroksen jälkeen eroa oli taakse jo puoli minuuttia ja rauhoitin hieman menoa. Tämän jälkeen Sakari tuli takaa kiinni, vaikka ennakkoon uskoin Henrin olevan tällä reitillä pahin vastus, kertasi Jukka Vastaranta kisan alkuvaiheita.

Kiinniajon jälkeen Vastaranta ja Lehtinen tekivät jonkin aikaa matkaa yhdessä ja se muutti myös Vastarannan ajamista.

– Ajoin yhtenä ainoista jäykkäperäisellä ja alkumatkasta pääasiassa b-linjoja. Sakarin perässä aloin itsekin ajaa a-linjoja. Muutamassa kohdassa alkoi tulla kramppituntemuksia jalkoihin ja ajattelin, että ehkä kaverillakin voisi olla samanlaisia tuntemuksia. Krampeista huolimatta tein pieniä iskuja ja yhdessä iskussa reilu kierros ennen maalia sainkin euron aikaiseksi, joka piti maaliin asti, tyytyväinen mestari jatkoi.

Toiseksi ajaneen Sakari Lehtisen taktiikka oli päinvastainen Vastarantaan verrattuna.

– Piti aloittaa varovasti, kun on niin paljonkisoja alla. Puolivälissä sain hyvän rytmin päälle ja pian sen jälkeen Jukan kiinni. Yritin ajaa tasaisesti, ja Jukka puolestaan teki iskuja, Lehtinen kertasi kisan kulkua omalta kannaltaan.

– Seuraavaksi edessä ovat toivottavasti EM-kisat, jos minut valitaan joukkueeseen, hän kertoi vielä kauden jatkosuunnitelmistaan.

Pyöräilyn EM-kisat ovat Glasgowssa 2.-12.8.2018.

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri