TOUR16: Kokonaistilanteessa ei muutoksia, vaikka pyöräilijät saivat kyynelkaasusta

Ranskan ympäriajon kokonaistilanne pysyi muuttumattomana tiistain 218 kilometrin etapilla Etelä-Ranskassa ja Pohjois-Espanjassa.

Päivä sai dramaattisen alun, kun paikalliset maanviljelijät osoittivat mieltään pysäyttämällä pyöräilijät vain 30 kilometrin jälkeen. Kilpailu keskeytettiin joksikin aikaa, sillä poliisilla oli täysi työ pitää protestoijat pois tieltä. Vääntö meni jopa niin rajuksi, että poliisi käytti joko pippurisumutetta tai kyynelkaasua, josta osansa saivat myös pyöräilijät.

Monet pyöräilijät, heidän joukossaan keltapaita Geraint Thomas ja Chris Froome joutuivat pyyhkimään kasvojaan vedellä saadakseen ärsyttävät aineet pois silmistään.

Kärkiajajien suhteen etapin loppu olikin rauhallisempaa, sillä Sky-talli piti huolen siitä, ettei kärkikaksikkoa uhkaavia merkittäviä iskuja päässyt syntymään. Kokonaiskilpailun kymmenen parasta polkivat maaliin yhtenä joukkona yhdeksän minuuttia etapin voiton ratkaisseen irtiottoryhmän takana.

Yates kaatui etappivoittonsa

Mäkikilpailua johtava Quick-Step Floorsin Julian Alaphilippe oli kotiyleisön sankari hänen poljettua etappivoittoon. Etapin viimeisellä nousulla oli mittaa kahdeksan kilometriä keskijyrkkyyden ollessa 7,1 prosenttia. Parinkymmenen miehen ryhmässä väsyneet ajajat iskivät yksi toisensa perään, mutta Mithcelton-Scott -tallin Adam Yates onnistui iskussa parhaiten noin kolme kilometriä ennen nousun lakea. Julien Alaphilippe onnistui pysyttelemään vajaan puolen minuutin etäisyydellä.

Col du Portillonin päältä laskettiin hurja alamäki maalikaupunki Bagneres De Luchoniin. Lasku oli Yatesille liian kova, sillä parin kilometrin laskeutumisen jälkeen kurvissa Yatesin rengas ei pitänyt asfaltilla ja hän kaatui. Alaphilippe ohitti brittiajajan, eikä päästänyt häntä enää lähelle. 26-vuotias ranskalainen otti jo toisen etappivoiton kuluvalla Tourilla.

Latour otti kärkeä kiinni

Kokonaistilanteen suurin muutos oli AG2R La Mondiale -tallin Pierre Latourin nousu sijalle 13 ja lähemmäs kymmenen kärkeä. Latour polki irtiottoryhmässä ja otti kärkeä kiinni peräti seitsemän ja puoli minuuttia. Ranskalaisen ero keltapaitaan on tosin edelleen lähes 10 minuuttia, mutta top10 on enää kolmen minuutin päässä.

Latour tuskin pääsee enää tällä viikolla irtiottoihin, eikä irtiottoja välttämättä edes synny keskiviikon etapilla, sillä edessä on vain 65 kilometrin mittainen kolme kovaa vuorinousua sisältävä etappi. Tällä etapilla kokonaistilanteessa voi syntyä jälleen muutoksia, sillä vauhdin oletetaan olevan äärimmäisen kova alusta loppuun.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri