TOUR 17: Quintana vuoripäivän kuningas, Froome vaikeuksissa

Ranskan ympäriajosta on jäljellä neljä etappia.

Ranskan ympäriajosta on jäljellä neljä etappia.

Ranskan ympäriajo jatkui poikkeuksellisen lyhyellä etapilla. Matkaa oli ajettavana vain 65 kilometriä, mutta sen aikana kivuttiin kaksi ensimmäisen kategorian nousua ja vielä maaliin HC-luokan jättivuori.

 

Rivakimmin aloitti Tanel Kangert (Astana), joka lähti yksin irtiottoon. Mäkikilpailun johtaja ja eilisen etapin voittaja Julian Alaphilippe sai kakkosryhmään seuraksi Jesus Herradan ja Kristijan Durasekin. Alejandro Valverde ja Adam Yates ajoivat viiden muun pyöräilijän kanssa kolmannessa ryhmässä. Pääjoukko aloitti rauhallisesti, ja Kangert saapui ensimmäisen mäen huipulle kolme ja puoli minuuttia ennen pääjoukkoa.

Pääjoukko kiristi vauhtia toisessa nousussa AG2R-joukkueen johdolla. Joukko kutistui hetkessä parinkymmenen miehen ryhmäksi.

Kärjessä vauhtia pitivät Kangert ja Alaphilippe, joista jälkimmäinen joutui antautumaan loppunousun alkaessa. 16 kilometriä ja 1500 metriä nousua oli kuitenkin vielä edessä. Valverde oli Kangertin lähin uhkaaja puolentoista minuutin päässä.

Loppunousuun Kangertin johdolla, Quintanan tahdilla

Pääjoukko lähti nousuun alle kolmen minuutin takamatkalta. Nairo Quintana teki ensimmäisen iskun pian nousun alettua ja sai nopeasti puolen minuutin eron Skyn vetämään ryhmään. Samalla iski myös Dan Martin, joka ei kuitenkaan lähtenyt aivan Quintanan veroiseen vauhtiin.

Pääjoukko pieneni, mukana pysyivät kokonaiskilpailun kärkiajajat ja kaksi Skyn apumiestä. Kokonaiskilpailussa neljäntenä oleva Primoz Roglic teki jo varhain iskuyrityksen, mutta muuten edettiin tasaisen tappavaa tahtia.

Kangert oli edelleen kärjessä, kun Quintana taempana ohitti tallikaverinsa Valverden ja jatkoi vetoa kannassaan Rafal Majka. 8,5 km ennen maalia kaksikko saavutti Kangertin. 11-miehiseksi kutistuneeseen pääjoukkoon oli etumatkaa reilu minuutti, Martiniin 18 sekuntia.

Majka putosi Quintanan peesistä 6,4 km ennen maalia ja Martin saavutti hänet. Pääjoukossa vaikeuksissa oli kokonaiskilpailussa viidentenä ollut Romain Bardet, joka putosi letkasta. Skyn nelikko määräsi tahdin, kun reilut 5 km ennen maalia Steven Kruijswijk yritti lisätä vauhtia. Ryhmässä oli enää seitsemän ajajaa. Ero Quintanaan pysyi jatkuvasti reilussa minuutissa.

Roglic iski. Froome jäi letkassa viimeiseksi, kun taas keltapaitainen Geraint Thomas, Tom Dumoulin ja Roglicin tallikaveri Roglic pysyivät kannassa. Sky kuitenkin rauhoitti iskun, jotta Froome pääsi mukaan Mikel Landan kanssa. Skylla oli edelleen mukana 21-vuotias apuajaja Egan Bernal.

Tom Dumoulinin isku. Roglic, Kruijswijk ja Thomas seurasivat parhaiten, Froome putosi taas. Bernal yritti auttaa Froomea, joka ei meinannut jaksaa apuajajankaan mukana.

Quintanan päivä

Nairo Quintana kiipesi etappivoittoon. Dan Martin ehti toiseksi. Kamppailussa kolmannesta sijasta vahvin oli Geraint Thomas, 47 sekuntia Quintanasta. Seuraavina Roglic ja Kruijswijk. Chris Froome kahdeksas, 1:35 kärjestä.

Quintana oli ennen 17. etappia yli neljän minuutin päässä kokonaiskilpailun kärjestä kahdeksantena. Hän nousi etappivoiton myötä viidenneksi.

Kärjessä jatkaa Geraint Thomas +1:59 johtomarginaalilla ennen toiseksi noussutta Dumoulinia. Froome on kolmantena +2:31 kärjestä.

Tilanne on kutkuttavan jännittävä: jäljellä on enää torstaina tasaisempi etappi, perjantain neljän vuoren päivä, jossa maali sijaitsee kuitenkin alhaalla, sekä lauantaina henkilökohtainen aika-ajo ennen sunnuntain paraatiajoa Pariisiin.

Tulokset

- Outi Hytönen

ulvang banneri