VUELTA4: King yllätysvoittaja vuorilla – Kwiatkowski jatkaa niukassa johdossa

Käynnissä olevan Espanjan ympäriajon ensimmäinen loppunousu poljettiin tiistaina Sierra Nevadan vuoristossa sijaitsevaan Puerto del Alfacariin.

Irtiottoryhmä teki 161 kilometrin etapilla riittävän ison eron pääjoukkoon ja voittaja ratkaistiin noin kymmenen miehen välillä. Yhdysvaltalainen yllättäjä Ben King oli lopulta vahvin, kun hän jätti viimeisellä sadalla metrillä taakseen Nikita Stanlovin.

Kärkikaksikko irtosi ensin muilta yhdessä. Kolmanneksi sijoittuneen Pierre Rollandin myöhempi takaa-ajo jäi kesken, kun eroa voittajaan oli maalissa 13 sekuntia.
Voitto oli 29-vuotiaan Kingin uran ensimmäinen Grand Tour -etappivoitto.

Välillä irtiotto oli kymmenen minuuttia pääjoukon edellä ja Dimension Data -tallin King oli tosissaan ottamassa punaista johtajan paitaa ylleen, vaikka lähti päivään neljä ja puoli minuuttia kisaa johtavan Michal Kwiatkowskin takana. Pääjoukko sai kuitenkin eroa riittävästi kavennettua, eikä Michal Kwiatkowskin johtoasema kokonaiskilpailussa ollut lopulta uhattuna.

Kokonaiskilpailussa pieniä eroja

Steven Kruijswijkin Team Lotto NLJumbo teki loppunousussa kovimmin vetotöitä ja muutama tallien kärkikuljettaja kuten Ilnur Zakarin ja Vincenzo Nibali jäivät muista viimeisellä 14 nousukilometrillä. Lopussa Emanuel Buchmann ja Simon Yates karkasivat pääjoukosta nousten kokonaiskilpailussa kärkikolmikkoon. Buchmann on seitsemän sekunnin päässä Kwiatkowskista ja Yatesin ero on 10 sekuntia. Erot kärjessä tasoittuivat entisestään, sillä myös Alejandro Valverde tuli maaliin pari sekuntia ennen Kwiatkowskia.

Ensimmäisen loppunousun jälkeen 17 ajajaa on minuutin sisällä toisistaan kokonaiskilpailussa. Vuelta jatkuu keskiviikkona Granadasta vajaan 190 kilometrin etapilla, jonka alkuosa on mäkinen, mutta lopun pitäisi soveltua kirimiehille.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

ulvang banneri