Grail FI 550x90px

Rasitusmurtuma pakotti huippulupaavan juoksijan pyörän päälle – nousi kuudessa vuodessa Grand Tour -etappivoittajaksi

Cannondale-talli uskoi Michael Woodsin kykyihin ja rekrytoi hänet kaudelle 2016. Kuva: Flowizm/Creative Commons

Cannondale-talli uskoi Michael Woodsin kykyihin ja rekrytoi hänet kaudelle 2016. Kuva: Flowizm/Creative Commons

Keskiviikkona Espanjan ympäriajossa etappivoittoon polkenut Michael Woods on juossut 3000 metriä aikaan 7:58.04 ja mailin alle neljään minuuttiin.

Kanadalainen Michael Woods oli nuorena kansainvälisesti lupaava maileri. Yllä mainitut ajat hän kellotti 18-vuotiaana.

Hän ehti tehdä Kanadan junioriennätykset maililla ja 3000 metrillä sekä voittaa kultaa Etelä- ja Pohjois-Amerikan nuorten mestaruuskilpailuissa 1500 metrillä ennen kuin juoksu-ura katkesi vammakierteeseen.

Jalkavaivat kulminoituivat lopulta pahaksi rasitusmurtumaksi. Woodsin jalka leikattiin kahdesti. Hän ehti opiskella urheilijasopimuksella yliopistossa, mutta vammat palasivat, kun hän yritti paluuta. Englannin kieltä opiskellut Woods päätyi töihin kenkäkauppaan. Vuonna 2007, 21-vuotiaana hän juoksi viimeisen kilpailunsa, vaikkei sitä silloin halunnut uskoa.

Neljän vuoden epätoivoisen jakson jälkeen Woods päätyi purkamaan kilpailuhenkisyyttään pyöräilykilpailuun vuonna 2001. Pyöräily oli toiminut vamma-aikana korvaavana harjoitteluna. Hänen ajonsa herätti heti kiinnostusta pyöräilypiireissä. Kaudelle 2013 Woods pääsi mukaan Continental-tason talliin ja ylsi koviin tuloksiin World Tour -tason kilpailuissa, joihin talli pääsi vierailemaan. Läpimurto tapahtui Tour of Utahissa 2015, kun Woods vei etappivoiton.

Kolme kautta kilpaa pyöräiltyään Woods teki sopimuksen World Tour -tason tallin kanssa. Kahden Cannondale-vuoden jälkeen tallin nimi on nyt Team EF Education First-Drapac.

Nyt 32-vuotias Woods ajaa kolmatta kauttaan World Tour -tason ammattilaisena. Suunta on ylöspäin: viime vuonna Woods sijoittui Espanjan ympäriajon kokonaiskilpailussa seitsemänneksi. Uran toisena läpimurtohetkenä voidaan pitää kevään yhden päivän klassikkokilpailua Liege-Bastogne-Liegeä, jossa hän oli tänä vuonna toinen. Espanjan ympäriajon 17. etapin voitto oli Woodsin ensimmäinen Grand Toureilla.

Cannondale-talliin Woodsin bongannut Jonathan Vaughters pitää Woodsin kehitystä poikkeuksellisena. Juoksijoista ei helpolla tehdä pyöräilijöitä.

‒ Yhdeksässä kymmenestä tapauksesta kovasta juoksijasta ei tule kovaa pyöräilijää. Se johtuu lihasmassasta. Suurin osa huippujuoksijoista on yksinkertaisesti liian pieniä ollakseen kovia pyöräilijöitä. Heillä ei ole voimaa tuottaa tarpeeksi tehoja maailman huippujen kanssa ajamiseen, Vaughters sanoo Woodsin urakehityksestä kertovassa artikkelissa Business Insiderin sivulla.

Myös pääjoukossa ajaminen ja pyörän käsittelytaidot vaativat pitkän kokemuksen. Woods omaksui ne hämmästyttävän nopeasti. Kauden 2018 suoritusten jälkeen siitä ei ole epäilystäkään.

Woodsin poikkeuksellisesta urasta myös Cyclingnewsin haastattelussa vuodelta 2015.

- Outi Hytönen

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri