VUELTA18: Pääjoukon karmea virhearvio – irtiotto saavutettiin vasta maaliviivalla ja Jelle Wallays tuuletti etappivoittoa

Espanjan ympäriajossa siirryttiin 18. etapilla Katalonian puolelle.

Espanjan ympäriajossa siirryttiin 18. etapilla Katalonian puolelle.

Espanjan ympäriajon 18. etappi oli profiililtaan tasainen, yksi harvoista kirimiesten voimien mittelöön sopivista päivistä tämän vuoden Vueltassa.

Kirimiehet jäivät kuitenkin nuolemaan näppejään, kun irtiotossa polkeneet miehet saavutettiin 50 metriä liian myöhään.

Irtiottoon lähtivät etapin alussa Sven Erik Byström (UAE Team Emirates), Jelle Wallays (Lotto Soudal) ja Jetse Bol (Burgos BH). Pääjoukko ei koko 186 km matkalla päästänyt heitä paria minuuttia kauemmas edelleen, mutta silti lopussa tuli liian kiire.

Bol joutui taipumaan Byströmin ja Wallaysin vauhdista noin 10 km ennen maalia. Pääjoukossa tehtiin samaan aikaan tosissaan töitä karkulaisten kiinni ajamiseksi. Kirimiesten apuajajat hoitivat vetotyöt ja letka venyi. Kolme kilometriä ennen maalia eroa oli vielä puoli minuuttia, kilometri ennen edelleen 15 sekuntia.

Yksikään mutka ei viimeisellä kilometrillä suojannut karkulaisia. Kirimiesten suurnimet Peter Sagan ja Elia Viviani joutuivat kirimään pitkään ja tavoittivat Byströmiä ja Wallaysia metri metriltä. 50 metriä ennen maalia Sagan pääsi jo kantaan, mutta matka loppui kesken. Byströmin kannassa kytännyt Wallays ehti voittoon ja myös Byström pysyi Saganin edellä. Viviani oli neljäs.

Etappivoitto oli belgialaiselle Wallaysille uran ensimmäinen.

‒ Kaikki odottivat tämän päivän etapin ratkeavan massakirissä, mutta tiesin, että jos olo on vahva, pystyn ratkaisemaan tämän aiemmin. Tavoitteeni oli päästä mukaan Tour de Francelle, mutta en tullut valituksi. Silloin päätin, että haluan ottaa etappivoiton Espanjassa, Wallays lausui maalissa.

Kokonaiskilpailun kärkinimien päivä sujui suuremmitta ongelmitta pääjoukon mukana ajaen. Ratkaisut nähdään perjantain ja lauantain vuoristoetapeilla.

Tulokset

- Outi Hytönen

ulvang banneri