VUELTA 20: Kokonaiskilapilun palkintopallimiehitys vaihtui viimeisellä ratkaisuetapilla

Ratkaisuetappi oli vain 97,3 km pitkä, mutta sisälsi kuusi suurta nousua.

Ratkaisuetappi oli vain 97,3 km pitkä, mutta sisälsi kuusi suurta nousua.

Andorrassa ajetulle 97,3 kilometrin pituiselle vuoristoradalle mahtui peräti kuusi pitkää, kategorisoitua vuorinousua. Kahden viimeisen nousun aikana nähdyt tapahtumat pistivät palkintopallimiehityksen uusiksi.

Lyhyellä etapilla irtiottoon lähti 15 miehen ryhmä, jossa oli mukana erityisesti mäkikilpailun viimeisiä pisteitä hamuavia ajajia. Joukossa ei kuitenkaan syntynyt vuorovetoa ja pääjoukon kiristäessä irtiottajat ajettiin nopeasti kiinni.

Kiristys tapahtui päivän neljännessä nousussa Astanan kahden apuajajan ja Miguel Angel Lopezin toimesta. Lopez oli etapille lähdettäessä kokonaiskilpailussa viidentenä, +2:29 kärjestä. Apuajajat jaksoivat auttaa Lopezia viitisen kilometriä ja kuroivat etumatkaa muihin kokonaiskilpailun kärkinimiin 20 sekuntia.

Toiseksi viimeinen nousu ratkaisi

Toiseksi viimeiseen nousuun lähdettäessä kaikki irtiottajat oli ohitettu. Nairo Quintana kiristi Lopezin kantaan ja he yrittivät kahdestaan karkuun.

Samassa nousussa kokonaiskilpailun johtaja Simon Yates teki saman kuin eilisessä loppunoussa: hän lähti turvallisesti johtoasemastaan huolimatta iskuun. Hän sai mukaansa Enric Masin, jonka asemaa kokonaiskilpailun nelospaikalla Lopez uhkasi.

Pitkässä alamäessä Yates ja Mas laskivat Lopezin ja Quintanan kiinni. Masilla ja Lopezilla oli kovalla vedolla mahdollisuus nousta palkintopallisijoille taempaan joukkoon jääneiden kokonaiskilpailun kakkosen ja kolmosen, Alejandro Valverden ja Steven Kruijswijkin, ohi. Kuuden kilometrin pituiseen loppunousuun lähdettäessä kärkinelikolla oli puolen minuutin etumatka takaa-ajajiin. Quintana jäi odottamaan Movistarin kapteenia Valverdea.

Nousua oli vielä neljä kilometriä jäljellä, kun Valverdella oli vaikeuksia pysyä kuusimiehiseksi kutistuneessa takaa-ajoryhmässä. Samalla Lopez ja Mas olivat karanneet Valverdesta katsoen yli minuutin päähän ja hänen kakkossijansa oli uhattuna. Quintanan seurasta ei ollut apua.

Yatesin hillittyä ylivoimaa - himmeämmistä mitaleista tiukka kisa

Kruijswijk pystyi vielä viimeisen nousun lopussa kiristämään, mutta Mas ja Lopez olivat jo liian kaukana kolmossijan säilyttämisen kannalta.

Etappivoitto ratkaistiin vasta viimeisen sadan metrin puristuksessa. Enric Mas oli piirun verran Lopezia vahvempi. 23-vuotias espanjalainen sai juhlia Andorrassa sekä etappivoittoa että nousuaan kokonaiskilpailun toiselle sijalle. Lopez nousi kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Kruijswijk putosi neljänneksi ja täysin tummunut Valverde viidenneksi.

Simon Yates taipui loppunousussa Masin ja Lopezin kyydistä, mutta säilytti rauhallisella ajolla lähes kahden minuutin johtoasemansa kokonaiskilpailussa. Sunnuntain viimeisellä etapilla ei enää ajeta kokonaiskilpailun tuloksista, joten maaliin päästessään Yates juhlii Madridissa uransa ensimmäistä Grand Tour -voittoa.

Kokonaiskilpailun tilanne 20/21 etapin jälkeen:
1. Simon Yates
2. Enric Mas +1:46
3. Miguel Angel Lopez +2:04
4. Steven Kruijswijk +2:54
5. Alejandro Valvelrde +4:28

Tulokset

- Outi Hytönen

ulvang banneri