Pari vuotta sitten lajin pariin siirtynyt belgialaisjuniori hämmästyttää maantiepyöräilyn MM-kisoissa - ”Älkää kutsuko minua seuraavaksi Eddy Merckxiksi”

Kuva. Bettini Photo

Kuva. Bettini Photo

Vielä pari vuotta sitten Remco Evenepoel pelasi jalkapalloa Belgian 16-vuotiaiden maajoukkueessa.

Belgian Remco Evenepoel tuli torstaina Itävallassa käynnissä olevissa maantiepyöräilyn MM-kisojen tuplamestariksi, kun hän voitti junioreiden eli 18-vuotiaiden maantieajon. Kukaan ei ole aiemmin kyennyt juniori-ikäluokassa mestaruuteen sekä aika-ajossa että maantieajossa. Ja harva on kyennyt voittamaan kilpailuja yhtä ylivoimaisella tavalla edes toisessa kilpailussa kuin Evenepoel teki molemmissa.

Evenepoel on kilpaillut viimeisen puolentoista vuoden aikana 45 kilpailua, joista hän on voittanut 35. Usein voitto on ratkennut jo hyvissä ajoin, kun belgialainen on irronnut muulta ryhmältä ja polkenut soolona maaliin asti.

EvenepoelRemcoRoadRaceJuniorsMichael DullnigTheCreatingClickKuva: Michael Dullnig/TheCreatingClick

Evenepoelin vahvuudeksi sanotaankin se, että hän kykenee ajamaan kovaa yksin. Siitä todisteena aika-ajon maailmanmestaruus maanantailta, kun kultamitali tuli 27,7 kilometrin kilpailussa minuutin ja 23 sekunnin turvin. Torstain maantiekilpailussa Evenepoel oli mukana kolarissa, joutui ajamaan pääjoukon kahden minuutin takamatkalta kiinni ja silti voittamaan. Viimeiset parikymmentä kilometriä Evenepoel polki yksin voittaen MM-kultaa lähes puolentoista minuutin erolla Saksan Marius Mayrhoferiin.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Evenepoel on ollut ikäluokassaan aivan toiselta planeetalta kuin kilpakumppaninsa.

Ura jatkuu ammattilaisena

Vuonna 2000 syntynyt Evenepoel on yksi lupaavimmista pyöräilijäjunioreista maailmassa ja etenkin Belgiassa. Hän ei kuitenkaan vielä suostu astumaan kotimaansa kaikkien aikojen maantiepyöräilijän saappaisiin.

- En halua kuulla sitä, että minua kutsutaan uudeksi Merckxiksi. Kaikki on nykyään erilaista ja jokainen ajaja on omanlaisensa, joten en halua minua kutsuttavan Merckxiksi. Minä olen uusi minä, Evenepoel sanaili Cyclingnewsin haastattelussa aika-ajon maailmanmestaruuden varmistuttua.

 

 

 

 

Evenepoel kiistää, että voitot olisivat tulleet helpolla. Kumpikin MM-titteli on edeltänyt kovaa työtä, eikä itse kilpailukaan mene aina käsikirjoituksen mukaan, vaikka mestari tuuletti aika-ajon voittoaan ennen maaliviivaa.

- Tiedän, että yksi ainoa rengasrikko voi merkitä sitä, että kilpailu on ohi, joten olen pitänyt huolen siitä, että odotukset pysyvät pois ja keskityn vain tekemiseen, hän totesi.

Jalkapalloilijasta pyöräilijäksi

Nuoren miehen kehitys on ollut huikeaa. Hänen isänsä Patrik polki ammatikseen 1990-luvun alussa ollen mukana muun muassa Espanjan ympäriajossa. Hän aloitti urheilun jalkapallon parista. Hän on pelannut muun muassa Anderlechtissä, PSC Eindhovenissa ja Belgian alle 15- ja 16-vuotiaiden maajoukkueessa.

- Lopettaessani jalkapallon halusin pyöräilijäksi ja uskon sen olleen oikea valinta.

EvenepoelRemco2ITTMenJuniorPostBettiniPhotoKuva: Bettini Photo

Jalkapallosta hän siirtyi pyöräilyn puolelle vasta vuonna 2017. Nyt, vuonna 2018, hän on tehnyt sopimuksen World Tour -talli Quick-Step Floorsin kanssa. Evenepoelin jalat ovat silti tukevasti maassa.

- Tiedän, että askel juniorista ammattilaiseksi on suuri, joten en kilpaile paljon, hän kertoo.

Miehen tarkoitus on kilpailla lyhyemmissä etappikilpailuissa ja harjoitella korkealla, sillä Grand Tourit ovat hänen unelmansa.

Pyöräilyssä matka maailman huipulle on pitkä ja kivinen. Remco Evenepoel tuskin valloittaa maailmaa vielä ensi kaudella. Joka tapauksessa nimi kannattaa painaa mieleen jo nyt.

-Juho-Veikko Hytönen

Maantiepyöräilyn MM-kisojen tulokset

ulvang banneri