Jaakko Hänninen ratkaisi maantiepyöräilyn MM-mitalin viimeisessä nousussa - Näin huippujännittävä kilpailu ratkesi

Kuva: Bettini Photo

Kuva: Bettini Photo

Suomen Jaakko Hänninen polki Suomelle maantiepyöräilyn MM-mitalin 23-vuotiaiden maantiekilpailussa perjantaina Innsbruckissa Itävallassa.

Alkumatka pääjoukon suojissa

Pituudeltaan 179,5 kilometrin kilpailussa ajettiin viimeinen 100 kilometriä reilun 20 kilometrin kierrosta, joka sisälsi usean kilometrin nousun. Kärkisijat ratkesivat odotetusti vasta viimeisen parinkymmenen kilometrin aikana. Hänninen oli ainoa suomalaisedustaja kilpailussa, joten hän pysytteli alkumatkasta visusti pääjoukon suojissa.

Päivä sisälsi irtiottoyrityksiä eri maiden edustajilta. Ensimmäiset askeleet kilpailun ratkeamiselle nähtiin noin 50 kilometriä ennen maalia, kun Sveitsi teki poikkeuksellisen taktisen liikkeen ja neljä maan miestä irtosi yhdessä muutaman muun maan polkijan kanssa. Takana pääjoukossa Italia teki töitä karkulaisten kiinni ajamiseksi, mutta ero pysyi puolessa minuutissa.

UCIWorlds4MenU23BettiniPhotoKuva: Bettini Photo

Kilpailun viimeistä edellisessä nousussa noin 40 kilometriä ennen maalia vain irtiottoryhmän sitkeimmät, Sveitsin Patrik Müller ja Ukrainan Mark Padun, jatkoivat karkumatkaa. Samalla taaempana vauhti kiihtyi erittäin kovaksi ja pääjoukko pieneni. Jaakko Hänninen pysyi kuitenkin erinomaisesti mukana kutistuneessa pääjoukossa.

Nousua seuranneessa alamäessä kiivas tilanne vihdoin tasaantui. Kärkikaksikkoa ajoi takaa irlantilainen ja sveitsiläinen ajaja. Heidän takanaan reilun parikymmenen ajajan pääjoukko polki puolisen minuuttia kärjen perässä. Suomalainen ajoi edelleen taktisesti viisaasti joukon perässä voimiaan säästellen.

Suomalainen kärkeen viimeisessä nousussa

Viimeisessä nousussa belgialaiset jatkoivat kovaa vauhdinpitoa pääjoukossa ja irtiottomiesten peli oli pelattu. Samalla pääjoukossa mies toisensa jälkeen väsyi, mutta Jaakko Hännisen ajo näytti vahvalta. Suomalainen siirtyi kilpailun kärkeen reilu kolme kilometriä ennen nousun loppua!

Belgian Bjorg Lambrecht, Sveitsin Marc Hirschi ja Hänninen tekivät eroa muihin. Vahvana mäkimiehenä Lambrechtin oli pakko yrittää ratkaisua nousussa, mutta tässä hän ei onnistunut. Mäen huipulla kolmikolla oli parinkymmenen sekunnin etumatka kahteen takaa-ajajaan ja puoli minuuttia vajaan kymmenen miehen pääjoukkoon.

UCIWorldsU23BettiniPhotoKuva: Bettini Photo

Tässä vaiheessa suomalaismitali alkoi näyttää todennäköiseltä, vaikka viimeisen nousun päältä oli vielä 13 kilometriä maaliin. Kärkikolmikko kykeni alamäessä yhteistyöhön, eivätkä takaa-ajajat lähestyneet. Vajaa kymmenen kilometriä ennen maalia Hirschi päätti, ettei halua jättää ratkaisua loppukiriin. Sveitsiläinen laski vauhdikasta mäkeä hullun lailla Hännisen ja Labrechtin jahdatessa.

Kiri hopeasta

Tämä oli myös kilpailun ratkaisuhetki, sillä Hirschi varmisti alamäkiiskulla maailmanmestaruuden. Hänninen ja Labrecht yrittivät vielä kärkeä kiinni, mutta kaksi kilometriä ennen maalia tilanne oli MM-kullan suhteen jo toivoton. Toisaalta taaempana miehet pysyivät puolen minuutin päässä, joten hopea ja pronssi olivat jaossa loppukirin päätteeksi.

UCIWorldsMenU23BettiniPhotoKuva: Bettini Photo

Hirschi tuuletti voittoa Innsbruckin keskustassa samalla kun Hänninen avasi takana kirin seuraavasta mitalista. Alkuun näyttikin siltä, että suomalaispyöräilijä saavuttaa hopeaa, mutta Lambrecht kaivoi vielä jostain voimansa rippeet ja tuli Hännistä ennen maaliviivan yli. Näin Bjorg Lambrechtille hopeaa ja Jaakko Hänniselle pronssia.

Mitalistien takana neljänneksi polki Sveitsin Gino Mäder, viidenneksi Ukrainan Mark Padun ja kuudenneksi Espanjan Jaime Castrillo.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Lue Jaakko Hännisen kommentit tästä

ulvang banneri