Grail FI 550x90px

15 vuoden yritys palkittiin - Alejandro Valverdelle vihdoin maantieajon maailmanmestaruus

Kuva: Bettini Photo

Kuva: Bettini Photo

38-vuotias espanjalainen kahden hopean ja neljän pronssin viereen myös vihdoin maailmanmestaruuden.

Maantiepyöräilyn MM-kilpailut päättyivät sunnuntaina miesten maantiekilpailuun, jossa Alejandro Valverde voitti pitkään himoitsemansa maailmanmestaruuden. Kilpailu ratkesi vasta neljän miehen loppukirissä, johon osallistui neljä väsynyttä pyöräilijää. Espanjalainen tuli ensimmäisenä maaliin, vaikka aloitti kirin ryhmän kärjestä.

Raatelevan 258 kilometrin kilpailussa kivuttiin yhdeksän jyrkkää nousua, jonka jälkeen jäljellä oli enää reilu kahdeksan kilometriä maaliin. Mitalitaistossa mukana olivat Valverden lisäksi, Romain Bardet (Ranska) ja Michael Woods (Kanada), mutta kolmikko sai vielä seurakseen Hollannin Tom Dumoulinin, joka polki itsensä väkisin voittokamppailuun vain puolitoista kilometriä ennen maalia.

UCIWorldsMenEliteBettiniPhotoMichael Woods (kuvassa edessä), Alejandro Valverde (oik.) ja Romain Bardet irtosivat muilta viimeisessä nousussa. Kuva: Bettini Photo

Kiriin kärjestä

Kilpailun loppuratkaisu ei ollut tavanomaisimmasta päästä. Ei ole lainkaan yllättävää, että nelikko kyttäsi toisiaan viimeisen kilometrin ajan, mutta erikoista on se, että voittaja löytyi ryhmän kärjestä. Valverde oli kiriä ajatellen huonoimmassa paikassa ensimmäisenä miehenä. Tämän myötä espanjalainen joutui reagoimaan ensimmäisenä, mutta lähes seitsemän tuntia kestänyt kisa oli tehnyt tehtävänsä. Kukaan ei näyttänyt edes yrittävän Valverden haastamista ja miehet tulivat maaliin melkein jonossa. Tosin Bardet ohitti aivan lopussa Woodsin ja nousi hopealle. Itsensä viimeisessä takaa-ajossa väsyttänyt Dumoulin jäi karvaimmalle neljännelle sijalle poistuen Innsbruckista sunnuntaina tyhjin käsin samalla ajalla Valverden kanssa.

UCIWorldsMenElite2JanHetfleischMiesten maantiekisa keräsi Itävallan teille valtavasti katsojia. Kuva: Jan Hetfleisch

Valverde voitti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden uransa 12:nnessa MM-kilpailussa. Ensimmäisen kerran hän osallistui kilpailuihin läpimurtokaudellaan vuonna 2003 voittaen heti hopeaa. Tuolloin maanmies Igor Astaloa oli viisi sekuntia parempi. Monta kertaa MM-titteli oli lähellä osua, mutta 15-vuoden aikana aina joku oli parempi kunnes Innsbruckissa kaikki onnistui. Samalla katkesi Peter Saganin kolmen voiton putki. Tämä oli tosin odotettua, sillä etukäteen oli tiedossa, ettei slovakiajaja voi millään kestää yhdeksää jyrkkää nousua. Bergenin maailmanmestaruutta puolustamaan lähtenyt Sagan lopulta keskeytti kilpailun viimeisen 100 kilometrin matkalla.

SaganPeterValverdeAlejandroUCIWorldsBettiniPhotoKolme kautta sateenkaaripaidassa polkenut Peter Sagan (vas.) onnitteli uutta maailmanmestaria. Kuva: Bettini Photo

Monta voittoa ja yksi kilpailukielto

Maantieajon maailmanmestaruus on yksi lisä Valverden jo täynnä olevaan palkintokaappiin. Urallaan hän on voittanut Espanjan ympäriajon vuonna 2009 ja pienempiä, mutta silti merkittäviä etappikilpailuja kuten Baskimaan ja Katalonian ympäriajot sekä Ranskan ympäriajon alla poljettavan Criterium du Dauphinen. Kahdeksan kertaa hän on ollut kolmen parhaan joukossa Espanjan, Italian ja Ranskan ympäriajoissa.

Yhden päivän klassikkokilpailuja Valverde on voittanut pilvin pimein. La Fleche Wallonnen mies on valloittanut viisi kertaa, useammin kuin kukaan muu. Espanjan mestaruuden hän on voittanut kolme kertaa ja MM-mitaleita ennen Innsbruckia on tullut peräti kuusi.

UCIWorldsMenElite2BettiniPhotoMiesten kärkikolmikko Alejandro Valverde (kesk.), Romain Bardet (vas.) ja Michael Woods. Kuva: Bettini Photo

Palkintohyllystä löytyy myös tyhjä kohta vuosilta 2010-2011. Maantiepyöräily oli viime vuosikymmenellä pahasti dopingin tahrima ja käytännössä koko 2000-luvun maailman kärjessä polkenut Valverde on liitetty useampaankin tapaukseen. Vuonna 2010 hän sai kahden vuoden kilpailukiellon, kun oikeus katsoi hänen olleen osallisena kuuluisassa Operaatio Puertossa muutamaa vuotta aiemmin.

ValverdeAlejandro2UCIWorldsMenEliteBettiniPhotoAlejandro Valverdellä riitti onnittelijoita sunnuntaina. Kuva: Bettini Photo

Ensi kaudella sateenkaaripaidassa?

Viime kaudella Valverde loukkasi polvensa pahasti Ranskan ympäriajon avauksessa. Kausi 2017 oli ohi ja koko ura vaakalaudalla. Mies teki vielä paluun ja kuluva kausi on ollut menestyksekkäämpi kuin aikoihin. Kysymys kuuluu, kuinka kauan 38-vuotias Murciasta lähtöisin oleva mies jaksaa ammattilaisena polkea?

Eihän ura voi tähän kauteen loppua, jos vuonna 2019 saa polkea maailmanmestarin sateenkaaripaita päällään?

Tulokset

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri