Grail FI 550x90px

Nousuajat vertailussa: U23-pronssia ottanut Jaakko Hänninen polki MM-maantieajon nousun kovempaa kuin miesten maantieajon kärkimiehet

Jaakko Hänninen loppunousussa. Kuva: Bettini Photo

Jaakko Hänninen loppunousussa. Kuva: Bettini Photo

Vasta 21-vuotias suomalainen nousi Iglsissä kovempaa kuin MM-pronssimies Woods tai irtiottoon lähtenyt Valgren.

Maantiepyöräilyn MM-kisoissa nähtiin huikeaa suomalaisosaamista, kun Jaakko Hänninen polki 23-vuotiaiden maantieajossa pronssille. Mitalikolmikko irtautui kilpailun viimeisessä nousussa ja keskinäinen järjestys ratkaistiin sitä seuranneessa alamäessä sekä Innsbruckiin päättyneen kilpailun loppusuoralla.
Syksyllä erinomaisessa kunnossa ollut Hänninen on kova mäkimies. Sen osoittaa MM-mitali, mutta myös vertailu U23-kategorian ratkaisseesta Iglsin nousuun käytetyistä ajoista.

UCIWorlds4MenU23BettiniPhotoKuva: Bettini Photo

Itävallan MM-kisojen maantieajon reitillä poljettiin Iglsin nousua, joka on kokonaispituudeltaan 7,9 kilometriä. U23-kilpailussa Jaakko Hänninen, Belgian Bjorg Lambrecht ja Sveitsin Marc Hirschi irtosivat muilta juuri tässä nousussa kilpailun viimeisellä kierroksella. Samaa nousua käytettiin myös sunnuntaisessa miesten maantieajossa.

Maantiepyöräilyä aktiivisesti seuraava Ammattipyöräily -twittertili on tehnyt vertailun Iglsin nousuun käytetyistä ajoista. Ajat pohjautuvat urheilijoiden julkaisemiin GPS-tietoihin. Monet maantiepyöräilijät käyttävä sosiaaliseen median Strava-palvelua, johon omia suoritustietojaan voi tallentaa sekä jakaa joko yksityisesti tai kaikkien saataville.

IglsNousuajatAmmattipyorailyTwitterLähde: @ammattipyoraily

Ammattipyöräilyn tekemän vertailun mukaan Jaakko Hänninen polki Iglsin nousun kaikkein kovinta vauhtia, kun mukaan lasketaan U23-katergorian ajajat sekä miesten MM-maantieajon ajajat. Hännisen aika mittauksessa oli 15.39, kun Tanskan Michael Valgren polki saman pätkän ajassa 15.43. Suurelle yleisölle tunnetuista nimistä Steven Kruijswijk käytti aikaa 15.58 ja MM-pronssille miesten kilpailussa Alejandro Valverden ja Romain Bardetin takana polkenut Michael Woods 15.59.

Nousuajoista ei kuitenkaan kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kaikki ajajat eivät jaa tietojaan Strava-palvelussa, joten tilasto ei sisällä kaikkia MM-maantieajoon osallistuneita kuskeja. Lisäksi Ammattipyöräily käytti nousun alkamis- ja päättymispiteinä hieman eri paikkoja, kuin missä järjestäjien viralliset nousun alkamis- ja päättymiskohdat sijaitsivat. Tämän artikkelin aikavertailussa mittaus on aloitettu virallista nousun alkua myöhemmin ja lopetettu vasta hieman virallisen nousun päättymisportin jälkeen.

UCIWorldsMenU23BettiniPhoto

Lisäksi on pidettävä mielessä, että miesten kilpailu oli lähes 80 kilometriä pidempi kuin U23-kategoriassa. U23-kategoriassa Igls noustiin neljä kertaa, kun miehet polkivat saman nousun seitsemän kertaa. Myös keliolosuhteet ovat voineet vaihdella perjantain ja sunnuntain välillä.

Kaiken lisäksi miesten kilpailussa poljettiin Iglsin jälkeen vielä kolmen kilometrin loppunousu, jossa miehet vasta ratkaisivat kilpailuansa. U23-kategoriassa Iglsin päältä laskeuduttiin suoraan Innsbruckiin, jossa maali sijaitsi. Lisäksi urheilijoiden välinen paremmuus mitataan sen mukaan, missä järjestyksessä saavutaan maaliin, ei nousuun käytettyjen aikojen mukaan.

ValgrenMichaelUCIWorldsBettiniPhotoTanskan Michael Valgren polki miesten maantieajossa Iglsin viimeisen nousun kovinta vauhtia. Kuva: Bettini Photo

Siitä huolimatta on ilahduttavaa, että Hänninen polki nousun kovempaa kuin esimerkiksi miesten maantieajossa seitsemänneksi sijoittunut Tanskan Michael Valgren, joka teki juuri Iglsissä hurjan irtioton, mikä piti hänet kärkipaikalla miesten kilpailun loppunousuun asti. Miesten kilpailussa yksikään urheilija ei polkenut Iglsin nousua kovempaa kuin Hänninen.

Suomesta löytyy siis tällä hetkellä maantiepyöräilijä, joka kykenee nousemaan vuorilla yhtä kovaa maailman ehdottomaan huippuun kuuluvien ajajien kanssa.

-Juho-Veikko Hytönen

Ammattipyöräilyn twitter-tilille
Maantiepyöräilyn MM-kisojen tuloksiin

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri