Grail FI 550x90px

Ranskan ympäriajon reitti julkistettiin – kokonaiskilpailun ratkaisut tehdään ohuessa ilmanalassa

Keltapaita Geraint Thomas voitti Ranskan ympäriajon viime kesänä. Kuva: filip boyssuyt/Creative Commons

Keltapaita Geraint Thomas voitti Ranskan ympäriajon viime kesänä. Kuva: filip boyssuyt/Creative Commons

Ranskan ympäriajon järjestäjät ovat julkistaneet vuoden 2019 reitin. Reitti julkistettiin torstaina pidetyssä juhlatilaisuudessa Pariisissa.

106:nnen kerran poljettavan kilpailun ratkaisut nähtäneen loppunousuissa, jotka sijaitsevat ensi kesänä poikkeuksellisen korkealla.

Ympäriajo on usein alkanut ulkomailta ja tällä kertaa kilpailu starttaa Belgiasta juhlistaakseen Eddy Merckxin ensimmäistä Ranskan ympäriajon voittoa, josta tulee ensi kesänä kuluneeksi 50 vuotta.

Belgiasta siirrytään Ranskaan. Kokonaiskilpailun kannalta oleelliset tapahtumat alkavat toisella viikolla Tourin puolivälissä, kun Pyreneillä poljetaan vuorietappeja. Etappi 13 on vajaan 30 kilometrin aika-ajo Paussa. Seuraavana päivänä noustaan tuttu Tourmaletin loppunousu, jota seuraa vielä vuorietappi.

LeTourReitti2019

Viimeisellä viikolla poljetaan Alepilla muun muassa Col d’Izoard, the Col du Galibier ja Col d’Iseran, jossa on Euroopan korkein päällystetty tie 2770 metrin korkeudessa. Voittaja ratkeaa viimeistään etapilla 20, joka päättyy yli 30 kilometrin mittaiseen Val Thorensin nousuun yli 2300 metrin korkeuteen. Päätösetappi poljetaan tuttuun tapaan Pariisissa.

Kilpailun voittajan on kyettävä polkemaan tehokkaasti ohuessa ilmanalassa, sillä 21 etapin kisassa on viisi loppunousua, joista peräti kolme on yli 2000 metrin korkeudessa. Toisaalta järjestäjä on helpottanut urakkaa lyhentämällä vuorietappien pituutta. Koviin loppunousuin päättyvät etapit ovat kaikki alle 130 kilometrin mittaisia.

- Toiveenamme ei ole saada kilpailua raskaammaksi, mutta vaihtelevammaksi, kilpailunjohtaja Christian Prudhomme totesi torstain tilaisuudessa.

Järjestäjät ovat myös lähettäneet kansainväliselle pyöräilyunioni UCI:lle pyynnön, että tehomittarit kiellettäisiin, sillä niiden katsotaan tuhoavan yllätyksellisyyden urheilusta.

Ranskan ympäriajo käydään ensi vuonna 7.-28. heinäkuuta

Ranskan ympäriajon 2019 reittiin voi tutustua tapahtuman sivuilla

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri