Grail FI 550x90px

Italian ympäriajo 2019: kolme aika-ajoa, kahdeksan yli 200 km etappia ja minimimäärä matkustelua

Giro d'Italian reitti 2019.

Giro d'Italian reitti 2019.

Giro d’Italia 2019:n reitti on julkistettu. Kiertue pysyttelee tiukasti saapasmaan mantereella.

Edellisinä vuosina on aloitettu Israelista (2018) ja Alankomaista (2016) sekä poljettu saarilla. Toukokuussa pyöräilijöiden urakkaa helpottaa ainakin kiertueen aikaisen matkustelun väheneminen, sillä kaikki etapit poljetaan Manner-Italiassa, eikä paljon Roomaa etelämmäksi mennä. Yhdeksännellä etapilla vieraillaan San Marinossa, missä vietetään myös ensimmäinen lepopäivä.

Kiertue alkaa Bolognasta ja päättyy Veronaan. Sekä avaus- että päätösetappi ovat henkilökohtaisia aika-ajoja. Pituudeltaan ne ovat vain 8,2 km ja 15,7 km, mutta myös yhdeksäs etappi on henkilökohtainen aika-ajo, 34,7 km, joten aika-ajotaitojen merkitys tulee olemaan suuri.

21 etapista kertyy yhteismatkaa 3518,5 kilometriä. Viisi etappia on luokiteltu raskaimman luokan etapeiksi, seitsemän keskikoviksi ja kuusi reitiltään helpoiksi. Peräti kahdeksan etappia on pituudeltaan yli 200 kilometriä, pisimpänä niistä 237-kilometrinen 15. etappi.

Perinteiseen tapaan vuoristoetapit alkavat vasta kiertueen puolivälin jälkeen, etapilta 13. Kuuluisimmista nousuista mukana reitillä ovat Passo Gavia, Passo del Mortirolo ja Passo Manghen.

Toiseksi viimeinen etappi on mäkimiehille vielä ratkaisun paikka: se sisältää neljä kategorisoitua nousua ja päättyy loppunousuun. Kokonaiskilpailun voittaja ei pääse juhlimaan viimeisen etapin paraatiajolla, sillä viimeisenä päivänä on vielä edessä aika-ajo.

Reitti julkistettiin Milanossa 30. lokakuuta. Paikalla oli myös puolustava kokonaiskilpailun voittaja Chris Froome, joka ei kuitenkaan ainakaan vielä varmistanut osallistumistaan ensi kevään Giroon.

‒ Pidän kovasti seuraavan Giron reitistä, siinä voi voittaa vain hyvin monipuolinen ajaja. Vuoristoetapit ja aika-ajo ovat tasapainossa. Voittoon tarvitaan myös erittäin hyvä joukkue. Parhaalla etapilla on sekä Gavia ja Mortirolo! [etappi 16] Se ajetaan lepopäivän jälkeen ja sinä päivänä todelliset mestarit erottuvat massasta, Froome arvioi.

Giro19 etappi 16Froomen suosikkietappi on 16. kilpailupäivä, joka sisältää kaksi klassikkonousua.

Giro d’Italia poljetaan 11.5.-2.6.2019.

- Outi Hytönen

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri