Italian ympäriajo käyntiin lauantaina: Voittaako Dumoulin, Roglic, Nibali vai joku muu?

Tom Dumoulin Monte Zoncolanin nousussa vuosi sitten. Kuva: Massimo Paolone/La Presse

Tom Dumoulin Monte Zoncolanin nousussa vuosi sitten. Kuva: Massimo Paolone/La Presse

Italian ympäriajo poljetaan touko-kesäkuussa 102:nnen kerran.

Lauantaina alkavassa kilpailussa on mukana 22 tallia ja 178 ajajaa. Tästä joukosta löytyy voittaja, joka selviää viimeistään 2. kesäkuuta poljetun Veronan päätösetapin jälkeen.

Yllättäjiä toivotaan kärkikamppailuun mukaan, mutta voittaja löytynee siitä huolimatta tunnetumpien ajajien joukosta. Kilpailun suurimmaksi suosikiksi voidaan nostaa Team Sunwebin Tom Dumoulin, mutta hänellä riittää haastajia.

Dumoilin ja Roglic vahvat aika-ajajat

Tom Dumoulin voitti uransa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Grand Tourin Italiassa vuonna 2017. Vuosi sitten hän jäi Chris Froomen takana toiseksi ja sama sija oli tuloksena myös Ranskan ympäriajossa Geraint Thomasin takana. Dumoulin on lauantaina käynnistyvän Giron ykkössuosikki nyt kun Froome ei ole mukana puolustamassa mestaruutta. Hollantilaisen etuna on kolmeviikkoisen kiertueen kolme aika-ajoa, jossa kertyy tempoa yli 60 kilometrin verran.

Slovenialainen Primoz Roglic on pärjännyt kevään etappikilpailuissa erinomaisesti, mutta asiantuntijoiden mukaan Jumbo-Visma -tallin kapteenin kohtaloksi voi koitua Italian ympäriajon kolmen viikon kesto. Mäkihypystä sujuvasti pyöräilyyn siirtynyt Roglic oli tosin Ranskan ympäriajon neljäs viime vuonna, joten täysin kokemattomasta kaverista ei ole kysymys. Uransa neljättä Grand Touria ajava Roglic on Dumoulinin tavoin vahva aika-ajaja. Näillä etapeilla hänen on tehtävä eroa muihin ja mielellään myös lyötävä Dumoulin.

YatesSimonGianMattiaDAlbertoLaPresseSimon Yates ei kestänyt viime vuoden Italian ympäriajoa kärkivauhdissa loppuun asti. Kuva: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

Nibali liian vanha? Kestääkö Yates tänä vuonna?

Vincenzo Nibali on voittanut kaikki kolme suurta ympäriajoa ja Italiassa kahdesti. Lisäksi Girosta löytyy yksi kakkossija ja kaksi kolmossijaa. Viime vuonna Bahrain Meridan mies oli vaisuhko tärkeillä hetkillä, mutta kuitenkin viides UCI World Tourin loppupisteissä eli ei ihan huonoimmasta päästä. Iältään 34-vuotiaan Nibalin uran uskotaan olevan jo ehtoopuolella, mutta olisi turhan aikaista laskea häntä pois Giron 2019 voittajaehdokkaista.

Simon Yates oli vuosi sitten matkalla Italian ympäriajon voittajaksi, kunnes Chris Froomen yllättävä isku 19:nnellä etapilla nosti toisen britin voittajaksi. Samalla Yates jäi etapilla lähes 40 minuuttia ja romahti kiertueen päätteeksi sijalle 21. Syksyllä balsamia haavoihin toi Espanjan ympäriajon voitto, mikä osoitti Yatesin kykenevän säilyttämään kuntonsa myös pitkissä etappikilpailuissa.

Edellä lueteltujen miesten takana on myös kolumbialainen Miguel Lopez (Astana), joka oli viime vuonna kolmas sekä Italiassa että Espanjassa. Tänä vuonna hän on voittanut jo Kolumbian ja Katalonian ympäriajot.

NibaliVincenzoSanremo2018LaPresseVincenzo Nibali metsästää uransa kolmatta Giron voittoa. Kuva: La Presse

20 miestä haluaa 10 joukkoon

Edellä mainitut nimet ovat suosikkeja, mutta muut eivät ole jäämässä ehdoin tahdoin heidän kyydistään pitkissä vuorinousuissa. Trek Segafrdon Bauke Mollema ei kuulu kärkisuosikkeihin, mutta on ehdolla kokonaiskilpailun kymppikärkeen, ellei korkeammallekin. Hän kiteytti Giron tilanteen erinomaisesti keskiviikon lehdistötilaisuudessa:

- Mielestäni mukana on noin 20 miestä, jotka voivat olla kymmenen parhaan joukossa. Kilpailun aikana nähdään, missä kunnossa vastustajani ovat, Mollema totesi ja jatkoi että kilpailussa on keskityttävä omaan suoritukseen muiden kuntoa miettimättä.

Italian ympäriajo käynnistyy Bolognan aika-ajolla lauantaina.

-Juho-Veikko Hytönen

Italian ympäriajon 2019 ohjelma

ulvang banneri