GIRO12: Slovenialaisilla on nyt kaksoisjohto kokonaiskilpailussa - Polanc nousi yli viiden minuutin takamatkalta vaaleanpunaiseen paitaan

Jan Polanc johtaa Italian ympäriajoa. Kuva: Massimo Paolone/La Presse

Jan Polanc johtaa Italian ympäriajoa. Kuva: Massimo Paolone/La Presse

Italian ympäriajossa päästiin vihdoin vuorinousujen makuun, kun torstain 156 kilometrin etapilla kavuttiin Montoson nousu. Noin yhdeksän kilometrin nousun keskijyrkkyys oli 9,5 prosenttia, mutta se sisälsi peräti 20 prosentin nousukulmaa.

Päivä oli irtioton juhlaa, kun 25 miestä karkasi muilta etapin alkuvaiheessa. Parhaimmillaan ero kävi jo yli 15 minuutissa ja maalissa sitä oli noin kahdeksan. Etapin voittajaksi selvisi neljän miehen kirissä Bora-Hansgrohen italialaisajaja Cesare Benedetti.

Kokonaiskilpailun johdossa päivään lähteneen Valerio Contin UAE - Team Emirates -talli pelasi korttinsa taktisesti oikein. Conti ei kestänyt nousussa muiden perässä menettäien kokonaisjohtonsa. Sen sijaan irtiottoon mukaan lähtenyt saman tallin Jan Polanc oli etapin kuudes.

Kun irtiottomiehet saapuivat maaliin selvällä marginaalilla pääjoukkoon, tarkoitti se sitä, että Polanc nappasi kokonaiskilpailun johtajan paidan. Polanc nousi yhden etapin aikana lähes viiden ja puolen minuutin takamatkalta ja sijalta 23 kilpailun kärkeen. Slovenialaisilla on kilpailussa nyt kaksoisjohto kun Jumbo-Visma -tallin Primoz Roglic on toisena. Polancin johto on nyt neljä minuuttia ja seitsemän sekuntia.

Conti on kolmantena 4.51 tallitoveristaan. Irtiottoryhmässä maaliin tullut Eros Capecchi on neljäntenä, Vincenzo Nibali viidentenä ja Bauke Mollema kuudentena.
Kokonaiskilpailun tilanne on kärjen osalta heilahdellut poikkeuksellisen radikaalisti kuluvan ympäriajon aikana ja nyt on Polancin vuoro puolustaa johtoa etukäteissuosikkeja vastaan.

Perjantai tuonee taas lisää muutoksia kokonaistilanteeseen, sillä vuorossa on lähes 200 kilometrin etappi, joka päättyy raskaaseen Lago Serrun loppunousuun.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

ulvang banneri