Grail FI 550x90px

GIRO18: Tasamaaetapilta ei jännitystä puuttunut - Pari metriä erotti irtioton pääjoukosta Venetsiassa

Kuva: Massimo Paolone/ La Presse

Kuva: Massimo Paolone/ La Presse

Kokonaiskilpailun kärki pysyi muuttumattomana Italian ympäriajon helatorstain etapilla, mutta voittajan osalta peli meni todella tiukaksi.

Ohjelmassa oli 222 kilometriä alamäkivoittoista taivalta Dolomiittien vuoristosta Adrianmeren rannalle Venetsiaan.

Tasamaaetapin alkupuolella pääjoukosta irtosi kolmen miehen irtiottoryhmä, jonka taistelua saatiin jännittää kirjaimellisesti maaliviivalle asti.

Alussa irtiotossa polki yhdeksän miestä, jonka joukossa oli myös uusiseelantilainen Jack Bauer. Hänen 222 kilometrin mittainen irtiottonsa Ranskan ympäriajossa vuonna 2014 ajettiin kiinni muutama metri ennen maalia. Tällä kertaa Bauer ei päässyt mukaan kilpailun ratkaisseeseen irtiottoon, joka käynnistyi 170 kilometriä ennen maalia.

Kolmikko oli Nico Denz (AG2R La Mondiale), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini). Välillä näytti siltä, että yritys on toivoton. Välillä taas vaikutti siltä, ettei pääjoukko saa kolmikkoa kiinni. Maalissa selvisi, että pääjoukko aloitti takaa-ajon muutamaa metriä liian myöhään.

Nimittäin etappivoittajan, irtiottoryhmässä polkeneen Damiano Ciman ja pääjoukosta toiseksi kirineen Pascal Ackermannin väliin jäi vajaa pari metriä. Ciman onnistui irrota kahdelta muulta mieheltä parisataa metriä ennen maalia. Ackerman ja muut kirimiehet saivat kaksi miestä kiinni, mutta 25-vuotiaalle Cimalle päivä oli ikimuistoinen. Cima otti uransa ensimmäisen merkittävän pyöräilyvoiton ja hän teki sen tyylillä.

Ackermann kirikisan johtoon

Ackermann harmitteli maalissa niukasti karannutta etappivoittoa, mutta kakkostila nosti hänet pistekilpailussa johtoon, sillä aiemmin kisaa johtanut Arnaud Démare jäi kirissä kahdeksanneksi.

Démaren FDJ-tallille päivä oli karmea, sillä tallin miehet eivät osallistuneet irtioton takaa-ajoon. Tarkoitus oli toivoa etapin kärkipisteitä irtiottomiehille, jolloin kirikisa varmistuisi ranskalaiselle. Loppusuoralla Démare jäi kuitenkin hetkeksi mottiin kahden hitaamman irtiottomiehen taakse, jolloin maaliviivalla Ackermannin ja hänen välissään olikin kuusi miestä. Pisteet kääntyivät saksalaisen eduksi. Voittaakseen pistekilpailun Démaren tulisi lähteä irtiottoon perjantain ja lauantain etapeilla, jotka käydään vuorilla.

Giro jatkuu vielä kahdella vuorietapilla ja yhdellä aika-ajolla. Perjantaina poljetaan vain 151 kilometrin mittainen, mutta raa’an 14 kilometrin loppunousun sisältävä etappi.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri