Grail FI 550x90px

Kaksi erilaista pyöräilijää, mutta sama tavoite – Team Rynkebyn ajajat lähtevät kohti Pariisia

Team Rynkebyn urakka kohti Pariisia alkaa. Kuva: Team Rynkeby

Team Rynkebyn urakka kohti Pariisia alkaa. Kuva: Team Rynkeby

Minna ja Maija aikovat polkea kotikaupunkiensa Team Rynkeby – God Morgon –joukkueissa Tampereelta ja Kuopiosta Eiffel tornin juurelle syöpäsairaiden lasten hyväksi.

Team Rynkeby – God Morgon on kansainvälinen hyväntekeväisyyspyöräilyprojekti, jossa kerätään varoja syöpää sairastavien lasten ja heidän perheidensä hyväksi. Vuonna 2018 Team Rynkeby – God Morgon keräsi 9,44 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi Tanskassa, Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Färsaarilla ja Islannissa. Suomessa tästä summasta lahjoitettiin Sylva ry:lle 265 912 euroa ja Aamu Säätiölle 620 460 euroa.

Joukkueiden kauden huipentumana on pyöräilymatka Pariisiin. Suomesta matkaan lähtee seitsemän eri joukkuetta. Joukkueet lähtevät pääsääntöisesti omista kotikaupungeistaan, mutta osan oululaisista huhutaan ottaneen vauhtia Jäämereltä asti! Projektissa on mukana noin 2000 pyöräilijää ja 500 huoltohenkilöä Suomesta, Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Färsaarilta, Islannista ja Saksasta. Kaikki joukkueet saapuvat Pariisiin samana ajankohtana 6. heinäkuuta.

Kangasalalainen Minna Siikaluoma, 51, kuuli Team Rynkebystä muutama vuosi sitten, kun työkaveri oli mukana joukkueessa. Hän ihastui ajatuksesta, että pääsisi tekemään hyvää sairaille lapsille ja heidän perheilleen, sekä samalla voisi saada itselleen kunnon haasteen. Tuolloin Minna oli toipumassa kolmannesta selkäleikkauksesta, eikä toisessa jalkaterässä ollut tuntoa, joten ajatus omasta mukanaolosta tuntui lähes mahdottomalta. Selän kuntoutus eteni kuitenkin hyvin ja viime kesänä Minna päätti hakea mukaan Tampereen Team Rynkebyhyn.

RynkebyMinnaMaijaMinna (vas.) ja Maija.

Minnalla on taustaa eri kestävyyslajien harrastamisesta: suunnistuksesta, rogainingista, hiihdosta ja jonkin verran juoksusta. Selkäoperaatioiden jälkeen mukaan tuli myös pyöräily, kun juokseminen ei enää oikein luonnistunut. Ensimmäisen maantiepyörän Minna hankki kuusi vuotta sitten. Pisin matka ennen Rynkeby-projektia on ollut 80 kilometriä, joka tuntui aiemmin valtavalta saavutukselta.

Tampereen tiimi aloitti yhteisharjoittelunsa lokakuussa; alkuun keskityttiin peruskunnon nostamiseen pitkillä sauvakävelyillä, joissa myös tiimin jäsenet tulivat tutuiksi.

- Olihan se hurjaa saada yhtäkkiä 40 uutta ystävää, joilla on sama tavoite. Myös joka viikkoiset spinning-treenit kuuluivat asiaan läpi talven. Tiimin kanssa treenaaminen on ollut kivaa ja harvoin on jäänyt yhteistreenit välistä. Huhtikuun alussa aloitimme pyöräilykauden. Itselläni ei olut kokemusta ollenkaan ryhmäajosta ja se hirvitti. Miten ikinä uskaltaisin ajaa tiiviissä parijonossa lähellä edellä menevän takapyörää 25 km keskivauhdilla? Yllättävän hyvin se kuitenkin lähti liikkeelle.

Kevään aikana Tampereen joukkue on pyöräillyt yhdessä noin 2500 kilometriä ollakseen valmis pian alkavaan seikkailuun.

Joukkueen sisällä Minnalle on kehittynyt tärkeä ”rooli”.

- Ajoryhmässämme toimin vauhtimittarina eli ”Minna-indikaattorina”. Vetoryhmämme on todennut, että jos Minnan ääni kuuluu, niin vauhti on sopiva, ja jos Minna laulaa niin voidaan vauhtia lisätä. Eli tarinaa tulee matkalla riittämään ja taidan yrittää laulaa muutaman säkeistönkin matkalla.

Minna kertoo lähtevänsä reissuun iloisella mielellä, vaikka vähän jännittääkin. Puoliso Mika ja poika Martti ovat tulossa paikan päälle hurraamaan Minnan ja muiden maaliin tuloa.

Maija Ojanen, 28, on yksi Jyväskylä - Kuopio yhteisjoukkueen jäsenistä. Maijan työkaveri vinkkasi infotilaisuudesta, jossa kerrottaisiin Team Rynkebyn toiminnasta. Infotilaisuudessa käytyään hän oli myyty ajatukselle osallistua upeaan yhteisölliseen kestävyysurheiluprojektiin ja samalla tehdä hyväntekeväisyyttä mitä tärkeimmän kohteen, syöpää sairastavien lapsien ja heidän perheidensä hyväksi. Maija on harrastanut lapsesta asti kestävyysurheilua suunnistaen, hiihtäen ja juosten. Päälajissa suunnistuksessa aktiivinen kilpaileminen loppui vähän kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen, mutta tänä vuonna hän on innostunut jälleen kilpailemaan.

- Minulla on ollut tavoitteellisessa treenaamisessa useita välivuosia, ja viime kesänä innostuin taas suunnistusharjoittelusta. Ajattelin, että tämä haastava pyöräilyprojekti toisi lisäpotkua kestävyysharjoitteluun.

RynkebyKuopionJoukkueTeam Rynkebyn Kuopion joukkue. Kuva: Team Rynkeby

Maijan harjoittelukausi on sujunut hyvin. Talven hän on kehittänyt peruskuntoa hiihtäen ja juosten. Talvella Kuopiossa rynkebyläiset harjoittelivat yhdessä kerran viikossa sisäpyöräilytunnilla, ja sunnuntaisin oli pitkä kävelyvaellus. Maija huomaa, että pyöräilykunto on kehittynyt huomattavasti

- Olen monta kertaa muistellut ensimmäisiä spinningtunteja, joiden jälkeen reidet, pakarat, selkä ja niska olivat valtavan jumiset! Nyt lihaksisto ja hermotus ovat jo hyvin tottuneet pyöräilyyn.

Maantiepyöräily on Maijalle melko uusi laji. Aiemmin hän on ajanut vain muutamia pitkiä lenkkejä isänsä vanhalla maantiepyörällä. Pirkan Pyöräilyn 217 kilometrin jälkeen Maija koki olonsa uupuneeksi monen päivän ajan ja alkoi jännittää, että kuinka tulee reissussa jaksamaan lähes 200 kilometrin ajopäiviä 11 päivän ajan.

- Uskon kuitenkin, että selviydyn ajopäivistä, vaikka vaikeitakin päiviäkin on varmasti edessä. Odotan innolla, että pääsemme näkemään Eurooppaa pyörän selästä.

Luonteeltaan Maija kertoo olevansa positiivinen, ja koettaa pysyä myös sellaisena, vaikka reissussa tulisi vastoinkäymisiä. Toisaalta hän kertoo olevansa hieman kärsimätön, joten odotteluissa ja aikataulujen venymisissä täytyy muistaa, että maltti on valttia suuressa ajoryhmässä.

Kuten Minnalla, on myös Maijalla joukkueen sisäinen rooli osoitettuna. Hän toimii lääkärinä joukkueen Medic-tiimissä.

- On todennäköistä, että näin pitkällä matkalla tulee havereita ja sairastumista, joten lääkintähenkilöstö ja –tarvikkeisto on oltava kunnossa jokaisella joukkueella.

Entä kuinka aiot juhlistaa Pariisiin saapumista?

- Joukkueellamme on Pariisissa juhlaillallinen, johon myös monet pyöräilijöitä vastassa olevat perheenjäsenet osallistuvat. Siitä tulee varmasti ikimuistoinen.

Maija kertoo, että ensi kaudeksi Team Rynkebyhyn kannattaa hakea, jos on kestävyysurheilun ystävä, ja on halukas auttamaan toisia.

- Mielestäni tässä projektissa yksi hieno puoli hyväntekeväisyyden lisäksi on se, että moni saa joukkueeseen osallistumalla aivan uudenlaisen motivaation liikuntaan ja urheiluun. On ollut ilo seurata, kuinka monen joukkuekaverin kunto on noussut kauden aikana huimasti.

Pyöräilyjoukkueiden yleistä toimintaa koordinoi kapteenisto. Navigointitiimi hoitaa reittien suunnittelun ja tien päällä suunnistamisen. Lisäksi kaikilla joukkueilla on huoltojoukot, jotka ajavat huoltoautoja ja huolehtivat pyöräilijöiden juotosta ja ravitsemuksesta. Monella joukkueella on autossa lounaita varten kenttäkeittiö.

Jyväskylä - Kuopio joukkueen kapteeni Heikki Helle on jo kokenut Pariisiin ajaja. Viime vuoden reissussa lounastauolla Belgiassa Maas-joen varrella hän päätti, että näin hienolle matkalle on lähdettävä toisenkin kerran. Uudenlaista Rynkeby-vuotta hän lähti rakentamaan hakeutumalla joukkueen kapteeniksi.

- Kapteenin vuosi on tietenkin ollut työntäyteinen, mutta kun ympärillä on joukkueellinen yhteen hiileen puhaltavia hyväntekijöitä, kevenee omakin työtaakka.
Helle kertoo, että Jyväskylä – Kuopio joukkueen vahvuus on pienen koon mukanaan tuoma yhteisöllisyys. Jyväskylä – Kuopio joukkue Suomen Rynkeby-joukkueista pienin ja myös maantieteellisesti hajautunein. Joukkueessa on pyritty rennon yhteishengen ylläpitämiseen: turvalliseen maantiepyöräilyyn liittyvistä asioista ei tingitä, mutta turhista ei nipoteta!

Pariisia kohti Helle lähtee joukkueineen luottavaisin mielin. Talven aikana tehdyn pohjatyön hedelmät nautitaan nyt. Helle kuvitteli etukäteen lähdön jännittävän enemmän, mutta pyöräilijöiden huolella työstetty kuntopohja ja toisaalta huolellisesti tehdyt reissun järjestelyt saavat kapteenin mielen levolliseksi.

- Viime vuonna sekä Jyväskylästä matkalle lähteminen että Pariisiin saapuminen olivat tunteikkaita hetkiä. Upeimpana kokemuksena mieleeni painui kuitenkin Pariisin keskustan läpi pyöräileminen. Siihen nähden, että kyseessä on todellinen suurkaupunki, on liikenne sujuvaa ja pyöräilijät huomioivaa, Helle muistelee.

Tampereen joukkueelle ajokilometrejä kertyy noin 1400 ja Jyväskylä - Kuopio joukkueelle muutama sata kilometriä enemmän. Tampereen ja Kuopio – Jyväskylä joukkueen pyöräilijöitä voi kannustaa julkisissa lähtötapahtumissa Tampereen Laukontorilla torstaina 27.6. klo 9-10, Kuopion torilla tiistaina 25.6. klo 9.30 ja Jyväskylän Kompassilla keskiviikkona 26.6. klo 10. Kaikki Suomen joukkueet kohtaavat Helsingissä, jossa on yhteislähtötapahtuma Töölönlahdella perjantaina 28.6. klo 11.30-13. Joukkueiden etenemistä ja kuulumisia voi seurata Facebookissa joukkueiden sivustoilla.

Yksityishenkilöt ja yritykset voivat halutessaan tehdä lahjoituksen syöpää sairastavien lasten ja heidän perheidensä tukemiseksi Team Rynkeby – God Morgon -projektissa osoitteessa https://oma.sylva.fi/teamrynkeby2019

Lisätietoa Team Rynkebystä

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri