Grail FI 550x90px

Akilleen nuoret taistelevat U6-etappiajon voitosta – SFI:n joukkue yhä johdossa

U6 Cycle Tour -etappiajo käynnissä Ruotsissa Kuva: Sami Kervinen

U6 Cycle Tour -etappiajo käynnissä Ruotissa Kuva: Sami Kervinen

Ruotsinkielistä Suomen urheiluliittoa, SFI:tä edustavat Akilleen nuoret ajajat jatkavat taistelua Ruotsiin suurimpiin kuuluvan Postnord U6 Cykel Tour -etappiajon voitosta. Taistelu kärkisijoista on sekuntipeliä. Keskiviikkona ja torstaina ajettiin tasapäisesti maantiellä ja kortteliajossa. Maaliin on tultu useimmiten pääjoukon vetämänä, joten erot ovat heilahdelleet lähinnä kärkisijoista saatavilla bonussekunneilla. Keskiviikkona nähtiin kuitenkin rohkea norjalaisen Thristan Engebø Ullebøn irtiotto, jolla hän onnistui karkaamaan kokonaiskisassa puolentoistaminuutin johtoon. Koko ajan hyvin ajanut ja pistekilpailua johtava Saksan Moritz Plambeck nousi kakkoseksi.

SFI:n joukkueesta 15 ajajan kärkijoukossa on peräti 5 kuskia: Akilleen Samuli Öhman, TWD:n Jimi Aalto, Akilleen Pyry Pohjantähti, TWD:n Oskari Kolehmainen ja Akilleen Veeti Vainio. Öhman ja Aalto ovat vain 10 ja 11 sekuntia perässä toisesta sijasta ja 1.37 kärjestä. Ei siis ole ole ihme, että SFI:n joukkue johtaa kokonaiskilpailua. Eroa toisena olevaan tanskalaiseen Team Bent Pederseniin on tosin vain 12 sekuntia.

Itäisellä Götanmaalla ajettava U6 Cycle Tour on noussut lähes 42-vuotisen historiansa aikana yhdeksi merkittävimmistä etappiajoista, jossa niin eliitti kuin nuorisokin pääsee taistelemaan ja koettelemaan pohjoismaisten huippujen kanssa. SFI:n joukkueen johtoasema on tuonut nuorille kuskeille myös vastuita kisan kulusta. Keskiviikkona joukkueen jäsenet joutuivat ensi kertaa vastaamaan johtavana joukkueena ajon vauhdinpidosta suurien ympäriajojen mukaisesti. Samalla jokainen joukkueen asussa ajava on muiden taholta merkattu mies. Kun SFI:n ajaja nousee putkelle vauhtia parantaakseen, nousee samalla sata muuta. Jatkuvista vetovuoroista oli suurimpana haittana, että enää ei löytynyt kellään jalkoja loppuvetoon. Niinpä SFI:n ajajat tulivat pääjoukon mukana maaliin kuitenkin pelastaen asemansa kokonaiskisassa niin keskiviikon kuin torstainkin kortteliajossa. Joukkueen johtoasema säilyi perjantaille. Patrik Arola ajaa kärjen takana sijalla 33. Lauantain aika-ajossa ratkeaa paljon.

”Eilen meidän porukkaa merkattiin koko ajon ajan ja jouduimme tekemään töitä koko etapin vuorovedolla, kun norjalainen Ullebø teki hyvin taktisesti ajoitetun iskun, meillä ei ollut enää pontta eikä taktisesti viisastakaan lähteä vetämään häntä kiinni, se olisi ollut tanskalaisen Team Bent Pedersenin jobi. He olivat koko alkukisan levänneet piilossa aurinkokannella. He saivat nyt nähdä, että me emme tee täällä kaikkia hommia. Siinä kyllä todennäköisesti karkasi henkilökohtaisen kokonaiskilpailun voitto. Vähän harmittaa. Itse en ole ollut muutenkaan täysin tyytyväinen omiin sijoituksiin, olo on nyt hiukan väsynyt, vaikka fiilis on muuten hyvä. Huomenna on joka tapauksessa jännä päivä”, kertoi Akilleen lehdistötiedotteessa, SFI.stä keskiviikon etapilla parhaiten sijoittunut Veeti Vainio.

Nuorempien 16-vuotiaden poikien kisassa nähtiin kisoihin kuulumatonta dramatiikkaa, kun kesken maantie-etapin joukko ajajia ajoi yhteen vastaan tulevan perävaunua kuljettavan henkilöauton kanssa. Seurauksena oli iso kasa ja järkyttävä onnettomuus, jossa loukkaantui useampi ajaja. Henkilöauto perävaunuineen pakeni paikalta. Kilpailun tuomaristo päätyikin neutraloimaan etapin antamalla kaikille saman ajan. Kortteliajossa SFI paransi asemiaan ja nappasivat tässä vaiheessa joukkuekisan kolmannen sijan haltuunsa. Akilleen Leevi Kervinen on edelleen hyvissä asemissa neljän ajetun päivän jälkeen 23 sekuntia kärjestä jäljessä. Oskari Heinikainen on ja Miko Martikainen 88.

Suomalaisen pyöräilyn menestys näkyy myös tyttöjen puolella. N16-tyttöjen sarjassa koko kisan ajan on loistanut Korson Kaiun Anniina Ahtosalo, joka on kaikilla neljällä etapilla ollut podiumilla ollen kaksi kertaa ykkösenä ja kaksi kertaa hopealla. Alkukaudesta jo Himmelfahrtin kisan voiton napannut Anniina johtaa selvästi kokonaiskilpailua kuuden ja puolen minuutin kaulalla, mutta taistelee tasapäisesti pistekilpailun voitosta Tanskan Køge CR:ää edustavan Victoria Lundin kanssa, jolla on niin ikään kaksi voittoa ja kaksi kakkossijaa.

”On ollut mukavaa kilpailla kovia kilpakumppaneita vastaan jälleen täällä U6:ssa, olen jo viidettä kertaa täällä. Alkuviikon etapit ovat sujuneet hyvin. Keskiviikon mäkietapilla onnistuin irtiotollani saamaan vajaan 7 minuutin eron muihin. Oli hyvin rankkaa ajaa yksin noin 50 kilometriä, mutta kokonaiskilpailun kannalta irtiotto oli erittäin onnistunut ratkaisu. Innolla odotan jo viimeisiä etappeja”, kertoo lahjakas Korson Kaiun Anniina Ahtosalo.

”Pojat ovat ajaneet hyvin koko kisan ajan, eritoten M18-sarjalaiset. Myös M16-sarjan pojat ja Elite-kuskit, jotka ovat kovassa seurassa ajaneet hyvin pääjoukon mukana maaliin. Jesper Lindahlilla olisi ollut saumat nousta vielä näkyvämpään roolin yksittäisillä etapeilla, mutta hänellä on ollut kosolti epäonnea, kuten tämänkin päivän korttelissa, jossa meni rengas ja samalla mahdollisuudet menestyä kokonaiskisassa. Kokonaiskisa on tosi tasaista M18-sarjassa, olemme tyypillisesti Akilleessa tottuneet tekemään paljon töitä joukkueena ja yhteen hiileen puhaltaen. Haluaisin nähdä perjantain etapilla SFI:n joukkueelta vielä enemmän yhteistyötä ja johtavan joukkueen roolissa vielä tasaisempia vetovuoroja ajajien välillä. Huomenna on joukkueen kannalta tärkeät ratkaisun paikat. Etapilla on kaksi isoa nousua, puolentoistakilometrin mittainen nousu ja vielä maalimäkenä melkein kilometrin nousu. Ratkaisu on tehtävä maalimäessä ennen viimeistä kierrosta ja ravisteltava porukkaa kunnolla. Sitten katsotaan, kuka on kuka,” tilittää joukkueen tähänastista suoritusta ja pohtii huomista taktiikkaa sairastuvalla tervehtyvä päävalmentaja Kari Myyryläinen.

Porvoon Akilles on suomalaisen pyöräilyn legendaarinen seura, joka on tuottanut kymmenittäin suomalaisia huippuajajia. Viime vuosina Akilles on keskittynyt valmentamaan ja kasvattamaan nuoria ajajia eliittisarjaan ja seuran tavoitteena on olla Suomen paras ja menestyksekkäin seura. Strategiansa mukaisesti Akilleessa tehdään parhaillaan pitkäjänteistä työtä, jotta seura ajajineen nostetaan Suomen ykkösseuraksi pyöräilyssä ja seurasta synnytetään kehitysalusta nuorten pyöräilijöiden kehittämiseksi Suomessa aina ammattilaisuuteen saakka. Akilles kutsuu yrityksiä mukaan nostamaan Porvoon pyöräilyn jälleen maan ehdottomalle huipulle.

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri