Joni Kanerva mykistävään kirivoittoon Willimies-korttelikisassa

Joni Kanerva Willimies-korttelin voittaja. Kuva: Petri Kanerva

Joni Kanerva Willimies-korttelin voittaja. Kuva: Petri Kanerva

Maastopyöräilyn SM-kisat avattiin Hyvinkäällä pudotuskisalla XCE:llä CrossCountryEliminator-kisalla. Elias Hämäläinen voitti terävällä loppukirillä 16-vuotiaiden sarjan. Oskari Heinikainen otti tavoitteensa mukaisesti mitalin, tällä kertaa pronssisen. Eliitissä ajaneet Joakim Nordström ja Rasmus Laitala karsiutuvat B-finaalin kovan taistelun jälkeen. Joni Kanerva otti puolestaan vakuuttavan voiton Willimies-kortteliajossa.

XCE on laji, jossa ajetaan ns. sprinttikisoja. Alkukarsinnat käydään aika-ajoin ja jatkoon päässeet karsivat tietään eteenpäin yhteislähdöissä, joihin kerrallaan starttaa 4-6 kilpailijaa. Lähdön 2 parasta pääsee jatkoon ja loppujen kilpailu päättyy siihen. Pudotuspelin jälkeen lopulta jäljellä on vain finaalilähtö.

Kisan voittaja Elias Hämäläinen ajoi aika-ajossa virheettömän ja varman kierroksen varmistaen, että se riitti varmasti jatkoon. Alku ja välierät Hämäläinen ajoi vielä harkitusti voimia säästellen niin, että paukkuja jäisi mahdollisimman paljon finaaliin.

- Finaalissa sain hyvän lähdön ja pääsin melkein kärkeen tiukassa ensimmäisessä mutkassa oikealle. Otto Riikonen nappasi kuitenkin kärkipaikan ja ajoi edelläni kivilaattaväylää pitkin, portaat alas ja lyhyelle asfalttipätkälle, josta oli tiukka mutka vasemmalle kohti hiekkanousua. Hiekkanousussa laitoin kaikki peliin ja tein ohitusyrityksen Otosta. Voimat eivät aivan riittäneet ja ajoimme hiekkanousua kallion päälle peräkanaa. Siitä sitten kivikkoalamäkeen, jossa en ensimmäisellä kierroksella yrittänyt tehdä mitään, vaan kurvasimme peräkkäin maalisuoralle ja toiselle kierrokselle. Maalisuoran jälkeisissä neljässä mutkassa ei ollut ohituspaikkoja, joten jatkoimme peräkkäin jälleen hiekkanousuun. Hiekkanousussa laitoin taas todella kovan vedon päälle, yritin ohitusta, mutta en taaskaan onnistunut, ja päätinkin iskeä seuraavaksi tulevaan kivikkoalamäkeen sellaista linjaa pitkin, jota kukaan ei vielä ollut ajanut ja onnistuinkin ohittamaan Oton, joten kärkeen ja viimeiseen tiukkaan mutkaan vasemmalle ja kohti maalia. Loppukiri irtosi hyvin ja maaliviivalla olin jo selvästi ykkönen, kertoo Akilleen tiedotteessa XCE:n tuore Suomen mestari Elias Hämäläinen. Oskari Heinikainen, joka ei omien sanojensa mukaan tuntenut itseään aivan täysivireiseksi, taisteli itsensä upeasti pronssille. Seuraavaksi pojat suuntaavat sunnuntain XCO-kisaan.

Akilleen menestys ei jäänyt pelkästään maastoon, vaan lauantaina ajettiin Lappeenrannassa kovavauhtinen maantieajon Willimies-kortteli, joka on kortteliajoksi todella hyvin järjestetty ja turvallinen kisa. Korttelirata on ehkä Suomen rankin korttelirata. Kisassa upeasti voittoon ajanut Akilleen kiritykki Joni Kanerva kuvasi kisan kulkua seuraavasti.

- Jo parin kierroksen jälkeen kokeilin hieman Liisankadun nousussa kulkua ja jalka osoittautui hieman nihkeäksi ja kankeaksi 2 viikon kilpailutauon jälkeen, mutta ei onneksi menoa hirveästi haitannut. Parin kierroksen jälkeen Joppe (IBD:tä edustava Akilleen kasvatti Joonas Henttala) hieman pisti vauhtia siihen mäkeen kirikierroksella ja päätin Jopen vauhdinlisäyksestä iskeä, ja Joppe pääsi mukaan, mutta muut jäivät, ja siinä sitten ajettiin hyvällä vuorovedolla maaliin asti.

- Joppe yritti parilla vikalla kierroksella tiputtaa Liisankadun mäkeen, mutta tiesin, että jos pysyn siinä niin, mulla on hyvin pullat uunissa loppuun. Iskin ennen vikaa kurvia ja pääsin lyhyelle maalisuoralle ekana, ja siitä oli helppo ottaa voitto etenkin, kun siinä oli vielä vastatuuli ja pääsin hyvällä vauhdilla maalisuoralle, niin tiesin, että siitä on vaikea kiriä ohi peesistä. Jopen kanssa jaettiin hyvin välikiritkin, jotta yhteistyö pysy hyvänä, eikä niistä ollutkaan taistelua yhtään. Ja tässä vielä auttoi ,että IBD:llä oli äijiä pääjoukossa niin sieltä nouseminen oli vaikeaa enään, kertoi Kanerva voittoisasta loppuratkaisusta.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri