Grail FI 550x90px

Kokonaisjohtajan paita vaihtanut omistajaa lähes joka etapilla Espanajan ympäriajossa

Tiistain aika-ajoon lähdetään Nairo Quintanan johtoasemassa.

 

Espanjan ympäriajo lähestyy puoliväliä. Jännittävän kiertueen tilanne on elänyt viimeisen viikon ajan lähes joka päivä, kun kokonaisjohtajan punainen paita on vaihtunut yhdeksän ensimmäisen etapin aikana peräti kuusi kertaa.

Astanan Miguel Angel Lopez pallotteli punapaitaa vuoropäivinä toisten ajajien kanssa. Team Sunwebin Nicolas Roche sai kunnian olla ensimmäinen paidan ryöstäjä, mutta kolumbialainen otti sen takaisin viidennen etapin päätteeksi.

Seuraavaksi irtiotosta kokonaisjohtoon polki Bahrain Meridan Dylan Teuns, mutta belgialaisen jalat olivat tyhjät, kun johtoa olisi pitänyt puolustaa vuorietapilla. Näin ollen Lopez palasi kokonaisjohtoon.

Astana piti johdonmukaisesti taktiikkansa olla ajamatta irtiottoja kiinni: jos Lopezin paita menee, se menköön. Kokonaisvoitosta taistelevien kuskien irtiottoihin vastattiin, mutta muuten säästeltiin voimia. Astanan laimean vetotyön tuloksena Cofidis-tallin Nicolas Edet siirtyi kokonaisjohtoon, kun irtiotto voitti pääjoukon viidellä minuutilla lauantain etapilla.

Sunnuntaina poljettiin jännittävä vuorietappi Andorrassa. Vajaan 100 kilometrin matkalla noustiin ja laskettiin vuoria käytännössä jatkuvasti. Viimeisellä reilun parinkymmenen kilometrin nousuosuudella vihmoi vettä ja rakeita niin, ettei tv-kuvakaan näkynyt.

Koko päivän aggressiivisesti ajaneen Astanan kapteeni Miguel Angel Lopez onnistui tallitoveriensa kovan työn ansiosta karkaamaan muilta kärkikuskeilta, mutta tv-kuvan palattua hän polki maaliin vasta vajaan minuutin muiden kärkimiesten perässä. Andorran vuoriston hiekkatiellä iskenyt raekuuro pehmitti ajajien lisäksi myös tien, josta Lopez ajoi ulos. Lopez menetti kaatumisessa minuutin verran ja menetti kokonaisjohtonsa Nairo Quintanalle.

Lopez kertoi, että kaatumisessa olisi voinut käydä huonomminkin, joten tappio olikin lopulta torjuntavoitto. Movistarin Quintana johtaa kokonaistilanteessa kuudella sekunnilla Visma Jumbon Primoz Roglicia. Lopez on kolmantena 17 sekunnin päässä ja Quintanan tallitoveri Alejandro Valverde on neljäntenä vain kolme sekuntia Lopezista.

Välipäivän jälkeen kilvanajo jatkuu mäkisen ja teknisen aika-ajon merkeissä Etelä-Ranskan Paussa. Kärkinelikko on 20 sekunnin sisällä toisistaan ja aika-ajolla on pituutta 36 kilometriä. Voi olla, että punapaidan omistaja vaihtuu tiistaina jo seitsemännen kerran kuluvan Vueltan aikana.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Grail FI 550x350px

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri